FEN BİLGİSİ ÖĞRETİM PROGRAMLARININ TANITIMI

 

Eğitim genel olarak bireyde davranış değişikliği olarak tanımlanmaktadır

Temel eğitim  ülkelerin  daha ileri eğitim ve öğretim düzeylerini sistemli bir biçimde oluşturacakları Yaşam  boyu süresince öğrenmenin ve insan gelişimimin temelidir.

 

Eğitim ve öğretim toplumun beklentilerine ve ve çağın gereklerine göre özellikler kazanmaktadır. Eğitim programları buna göre düzenlenmektedir.

       İletişimde, bilgi alışverişinde ve teknolojilerde küresel boyutta çok hızlı bir değişimin olduğu, bilginin katlanarak arttığı ve her geçen gün daha yoğun teknoloji kullanılan bir çağda yaşıyoruz. Çağın diğer bir özelliği, küreselleşme denilen olgu ve bunun sonucu ülkeler arasında artan rekabet ortamıdır. Bu rekabet ortamında başarılı olmak için ülkeler, bireylerini daha iyi eğitme yolunda birbirleriyle yarışmaktadırlar. Gittikçe daha fazla dışa açılan ve uluslar arası düzeyde diğer ülkelerle her yönden yarışan ülkemizin başarısı, iyi eğitilmiş bireylerle olanaklıdır.

 Dünya tarım toplumunda iken daha  çok insan gücüne ve kas gücüne ihtiyaç vardı.

Sanayi toplumu olduğunda teknik insan gücüne ihtiyaç duymuştur.

Bugün ise Bilgi  çağını yaşıyoruz.Bilgi toplumunda ise teknolojiyi kullanabilen ve bilgiye ulaşabilen,kullanabilen beyinlere ihtiyaç olmuştur.

İleri ülkeler,  son yıllarda eğitimlerini yeniden yapılandırmışlar, yüksek düzeyde insan ve para gücü kullanarak yeni öğretim programları geliştirmişlerdir. Ülkemizdeki program geliştirme çalışmaları devam etmektedir.

         Cumhuriyet döneminde eğitim alanında  yapılan gelişmeleri izlediğimizde;

222 sayılı  kanunla  Temel Eğitim “Her yurttaşın görmesi gereken temel eğitimdir” biçiminde tanımlamaktadır.

1739 sayılı kanun,Temel Eğitimi İlköğretim olarak değiştirmiş ve ilköğretimi 6-14 yaş gurubu  çocukların kapsadığını belirtmiştir.

Atatürk, kalkınmanın mutlak süretle köyden  başlaması gerektiğine inanmış ve

22 Mart 1926 tarih ve 789 sayılı  Maarif Teşkilatı Kanunu  ile köy ve şehir okullarına köye dönük eğitim verilmesine çalışılmıştır.

1927 yılında köy koşullarına uygun hazırlanan programlara kültür dersleri yanında  öğrencileri üretken  olarak yetiştirmeyi  amaçlayan mesleki  ve beceri dersler verilmeye başlanmıştır.

 

İlköğretimde yenileşme  ve gelişmeye dayalı çalışmalar devam etmiş ve 18/08/1997 tarihli 4306 sayılı yasa ile  ilk ve orta okul birleştirilerek ilköğretim adı altında 8 yıllık eğitim zorunlu hale getirilmiştir.

Bunun üzerine 1968 programı ele alınarak

İlköğretim birinci kademedeki birleştirilmiş sınıf programları 18*05/2000 tarih ve 122 sayılı kararla  uygulamadan kaldırılmıştır.

Bunun yerine 2000-2001 öğretim yılından itibaren  4. Sınıftan başlamak üzere bağımsız sınıflar Fen Bilgisi Programı uygulamaya alınmıştır.

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizde de program geliştirme çalışmaları devam etmektedir. 

Bilginin hızla değiştiği , yeni icatların hızla artığı 2000li yıllarda ezber öğrenmenin yerini problem çözebilme ve bilimsel yöntem süreci becerileri ile kavrayarak öğrenme almıştır

İlköğretim ve ortaöğretim süresi içinde  çocuğun ve gencin, içinde bulunduğu çevreyi,doğal olayları; bilimsel gelişmeleri  temel kavram ilke ve genellemelerle öğrendiği ve buna bağlı olarak  bilimsel yöntem ve  süreciyle düşünme problem çözme  becerilerini  kazandığı dersler arasında Fen Bilgisi gelmektedir.

Gelişmiş ülkelerde eğitimciler, veliler, iş çevreleri, politikacılar, başka bir deyişle eğitim-öğretimle ilgili yetişkinlerin tümü son yıllarda; "Çocuklarımız izledikleri eğitim-öğretim süreci sonunda neleri bilmeli ve neleri yapabilir hâle gelmelidir?" ya da "Eğitim–öğretim süreci sonunda çocuklarımızın kazanımları neler olacaktır?" sorularını sormaktadır. Yeni öğretim programları bu sorulardan yola çıkılarak geliştirilmekte ve geliştirilen bu programlara, "Öğrenci Merkezli Program" adı verilmektedir.

         Öğrenci kazanımlı öğretim programları hangi konuların, hangi sırayla ve hangi düzeyde işleneceklerini, ders işlendikten sonra öğrencilerin neleri kazanacaklarını, bunu sağlamak için sınıfta nelerin nasıl yapılması gerektiğini, ölçme–değerlendirme yöntemini ve yararlanılacak kaynakları ayrıntılarıyla belirtmektedir.

 









 

 

 

 





                                                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tasarım:Fatih AKYÜZ

IYI LISTE, UYE OLMAK ICIN TIKLAYIN  [[  Arama.Lay.To  ]] Türkiye'nin