ANA SAYFA

ATATÜRK ALBÜMÜ

FATİH AKYÜZ KİM?

KONULAR

FEN BİLGİSİ

EĞİTİM SİTELERİ

İLGİNÇ

REHBERLİK

FEN DRAMALARI

FEN BULMACALARI

FEN ŞİİRLERİ

SUNULAR

BİLİMSEL ÇALIŞMA

BASINDA FENOKULU

EĞİTİM KİTAPLARI

HABER

OYUN

YENİLER

ŞİİR

ZİYARETÇİ DEFTERİ

İLETİŞİM

EĞİTİM PROGRAMLARI

MATEMATİK

TÜRKÇE

SOSYAL

DİN

İNGİLİZCE

RESİM

MÜZİK

1.SINIF

2.SINIF





EkleÇıkar



Forumda Tartışıyoruz.



Fenbilgini-e-posta

Mail adresiniz:

Kime:

Konu :

Mesaj :


 



 

FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE GÜVENLİK

Laboratuar çalışmalarının güvenli bir biçimde yürütülebilmesi için önerilerde bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. Laboratuar fen bilimleri eğitiminin temelini oluşturmaktadır. Güvenlik önlemleri, uygulanmakta olan çalışmaları sınırlamak niyeti ile değil, bu çalışmaların güvenlik içerisinde yürütülmesi amacı ile alınır. Bir güvenlik önerisi, çalışmaların yapıldığı özel koşullar dikkate alınarak değerlendirilmelidir.
Genel Güvenlik Kuralları
o Öğrencileriniz deneylerini yaparken onları daima gözetim altında bulundurunuz (Siz veya başka bir yetişkinin gözetimi altında).
o Laboratuarda meydana gelen herhangi bir kazayı derhal ilgililere bildirerek kontrolünüz altına alınız.
o Bir Laboratuar çalışması yaparken herhangi bir şey yemeyiniz ve içmeyiniz.
o Güvenlik araç ve gereçlerinin yerinden haberdar olunuz.
Laboratuarda bulunan bazı önemli güvenlik araç ve gereçleri şunlardır:
a. İlk yardım çantası
b. Yangın söndürme aleti
c. Göz banyosu
d. Acil durum sinyali
e. Hayvan kafesleri
f. Yangın battaniyesi
Güvenlik Sembolleri ve Kuralları

Kırılabilir Cam Eşyalar Cam eşyalarda çatlak veya çizik olup olmadığını kontrol edin. Kırık, çizik veya çatlak olan varsa uygun bir şekilde atılmalıdır. Öğretmeninizin açıklamalarına uyun. Kullandıktan sonra cam malzemeleri yıkayın ve kağıt havlu kullanmadan kurutun.

Göz Güvenliği Kimyasal maddelerle, ateşle veya gözünüze zararı olabilecek herhangi bir maddeyle çalışırken koruyucu Laboratuar gözlüklerini takın. Acil durumlarda başvuracağınız göz banyosu sistemini nasıl kullanacağınızı öğrenin. Eğer kimyasal maddeler gözünüze temas ederse derhal bol suyla gözünüzü çalkalayın ve öğretmeninize haber verin.

Giysilerin Korunması Laboratuar önlüğünüzü giyin. Bu, giysilerinizi boyalardan ve yıpranmaktan koruyacaktır.



Keskin Nesneler
Bıçak, makas veya falçatayla çalışırken dikkatli olun. Her zaman kendinizden uzak tarafa doğru kesin. Kendiniz veya arkadaşlarınızdan biri bir yerini keserse derhal öğretmeninize haber verin.

 


Yüksek Isı
Kullanılmadıkları zamanlarda ısı kaynaklarını kapalı tutun. İçlerindeki maddeleri ısıtırken test tüplerini kendinizden uzak tutun. İspirto ocağı ile çalışırken gerekli kurallara uyun. Yanıkları engellemek için ısıtılmış malzemelere direk olarak dokunmayın. Isıya dayanıklı eldivenle veya tahta maşa kullanın. Kullandığınız cam eşyaların ısıya dayanıklı olmalarına dikkat edin. Sıcak sıvıları plastik kaplara dökmeyin. Katıları ısıtmak için sıcak su banyosu kullanın.

Ateş Açık ateşle çalışırken uzunsa saçlarınızı toplayın ve gömleklerinizin kollarını kıvırın. Ateşe dokunmayın. Yangın söndürücülerinin ve battaniyelerinin yerini öğrenin.

 


Elektrik
Elektrikli cihazları kullanırken dikkatli olun. Kullanmadan önce kordonlarının yanık olmadığından ve fişlerinin sağlam olduğundan emin olun. Çalıştığınız yerin kuru olmasına özen gösterin. Elektrik devrelerini çok yüklemeyin.


Zehirli Maddeler ve kimyasal maddelerle
çalışırken uzunsa saçlarınızı toplayın ve gömleklerinizin kollarını kıvırın, ellerinizle yüzünüze dokunmayın. Deney basamaklarında ya da öğretmeniniz tarafından söylenmedikçe kimyasal maddeleri birbiriyle karıştırmayın. Gözünüzle veya derinizle temas ederse ya da bir yere dökerseniz öğretmeninize haber verin. Öğretmeniniz yapmanızı söylemedikçe hiç bir kimyasal maddeyi ağzınıza almayın. İşiniz bitince ellerinizi bol sabunla yıkayın.

Bitki Güvenliği Bitkileri toplarken ve taşırken dikkatli olun. Bilmediğiniz bitkileri veya bitki kısımlarını yemeyin. Bitkilerle işiniz bitince ellerinizi sabunla yıkayın. Polenlere alerjiniz varsa bitkilerle çalışırken maske takın.


Hayvan Güvenliği
Canlı hayvanları dikkatle taşıyın. Bir hayvan tarafından ısırılır veya tırmalanırsanız öğretmeninize haber verin. Vahşi hayvanları sınıfa getirmeyin. Bir hayvanın canını acıtmayın veya zarar vermeyin. Gözlem ve deneylerinizde kullandığınız hayvanlara yeterli besin, su ve yer temin edin. Canlı hayvanları ellerken eldiven giyin ve işiniz bitince ellerinizi sabunlayın