Bileşke Kuvvet
Üst Başlık
8 Konu | 1 Dosya | 7 Deney | 0 Bulmaca | 3 Video | 0 Kavram | 1 Test | 1 Animasyon | 2 Resim | 7 Diğer

Eylemsizlik Nedir?

Sayfayı Yazdır

 

 

Bir cisme hiçbir kuvvet uygulanmıyorsa ya da cisme uygulanan kuvvetlerin bileşkesi sıfırsa cisim başlangıçtaki hareketine aynen devam eder (cisim o andaki hareket durumunu aynen korur). Cisim başlangıçta duruyorsa durmaya, başlangıçta hareket halinde ise sabit süratli hareket yapmaya devam eder. Cismin bu özelliğine yani bir cismin hareketine devam etme isteğine eylemsizlik denir.

 

Eylemsizlik, cisimlerin kütlesine göre değişir. Kütlesi büyük olan cisimlerin eylemsizlikleri fazla, kütlesi küçük olan cisimlerin eylemsizlikleri azdır.

 

Eylemsizlik bir kuvvet değildir. Sadece cismin hareket durumunu koruma isteğidir.

 

ÖRNEKLER :

 

1- Dururken aniden harekete geçen araçtaki yolcuların geriye doğru yatmalarının sebebi eylemsizlik prensibine göre hareketlerine devam etme isteğidir.

 

2- Hareket halindeyken aniden fren yapan araçtaki yolcuların öne doğru gitmelerinin sebebi eylemsizlik prensibine göre hareketlerine devam etme isteğidir.

 

3- Hareket halindeki araçtan (otobüsten) atlayan kişinin yere dokunduğu anda öne doğru gitmesinin sebebi eylemsizlik prensibine göre hareketine devam etme isteğidir.

 

4- Asansörde yukarı doğru çıkılırken asansörün aniden durması halinde, yukarı doğru çıkma hissinin doğmasının sebebi eylemsizlik prensibine göre hareketine devam etme isteğidir.

 

5- Kitaba, üzerinde silgi varken vurulması halinde kitap hareket eder ama silgi eski konumunda kalır. Bunun sebebi silginin eylemsizlik prensibine göre hareketine devam etme isteğidir.

 

6- Araçlardaki emniyet kemerinin kullanılmasının nedeni yolcuların eylemsizlik prensibine göre hareketine devam etme isteğini önlemek içindir.

 

7- Kütlesi büyük olan tır ile kütlesi küçük olan bisiklet bir duvara veya insana çarptığı anda eylemsizlik prensibine göre hareketlerine devam etmek isterler. Fakat kütlesi büyük olan cismin eylemsizliği daha fazla olduğu için tır çarptığı anda daha fazla zarar verir.

Bu konu 16327 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 12 Temmuz 2015 Pazar 14:26
Profili : //www.fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman