Çaykara Soğanlı köyü 1922 doğumlu olan Prof. Kurşunoğlu `Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisi` adıyla bir teori ortaya atmış ve bu teorisiyle bilim dünyasında adından söz ettirmiştir.
Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, Ankara Üniversitesindeki eğitimini tamamladıktan sonra, ABD`ye yerleşmiş ve eğitimine burada devam etmiştir. Miami Üniversitesi Teorik Fizik Araştırma Merkezini ve Global Foundation adlı enstitüyü kuran Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, Kuantum Fiziği konusunda yaptığı araştırmalarla özellikle "Genelleştirilmiş İzafiyet Teorisini" ortaya atan kişi olarak bütün dünyaca tanınıyordu. Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, birçok tanınmış bilim adamının yetişmesini sağlamıştır.
Prof. Dr. Behram KURŞUNOĞLU, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu`nun Kurucu üyesi olup 1950`li yıllarda Atom Enerjisi alanında çalışmalarını Türkiye`de sürdürmüştür. Aynı zamanda Genel Kurmay Başkanlığına danışmanlık yapmış, bir dönem Birleşmiş Milletler Bilim Komisyonunda çalışmıştır.
Atom bombasının babası sayılan Oppenhelmer ve hidrojen bombasını bulan Edwvard Teller ve yaşayan en büyük fizikçi Dirac, KURŞUNOĞLU`nun en yakın arkadaşları arasında yer alıyordu. Daha gençliğindeyken ünlü fizikçi Einstein`le irtibata geçti. Cambridge Üniversitesinde doktorasını yaparken Einstein`le ilmi konular ve çeşitli teoriler üzerinde mektuplaştı. Uzun uzun fikir alışverişinde bulundu. 1953 yılında araştırmalar yapmak üzere Amerika`ya Cornell Üniversitesine gitti. Einstein`in daveti üzerine evine gitti. Orada Einstein`le aralıksız 4 saat görüştü. O anda Kurşunoğlu 31, Einstein de 74 yaşlarındaydı.
Bu görüşmeler esnasında Prof. Kurşunoğlu yeni teorisini ortaya attı. Einstein`in teorisine karşılık kendi teorisinin doğruluğunu savundu. Einstein derin bir düşünceden sonra :
”İkimizden biri muhtemelen doğru. Senin teorin benimkinden daha kapsamlı. Fakat zaman gösterecek.” dedi.
Behram KURŞUNOĞLU & Einstein //www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/biliminsanlari/index.htm