Fen Deneyleri
Tüm Deneyler

IŞIĞIN FOTOSENTEZE ETKİSİ VAR MIDIR?

IŞIĞIN FOTOSENTEZE ETKİSİ VAR MIDIR?

 

 

 

Araç ve Gereçler
Saksı bitkisi, tentürdiyot, alüminyum kâğıt
Deneyin Yapılışı

Yukarıdaki şekilde olduğu gibi saksı bitkisinin yeşil yapraklarından bir tanesini dalından koparmadan alüminyum kâğıt ile tamamen kaplayınız. Saksı bitkisini iki ya da üç gün, güneş ışığını fazla alan pencere önünde bekletiniz. Bu süre sonunda alüminyum kâğıdı yapraktan ayırın. Yaprağın sarardığını göreceksiniz. Üzerine bir miktar tendirdiyot damlatın. Bu bölümde yaprak ışık almadığı için fotosentez yapamamış ve renk değişikliği görülmemiştir. Üzerini kapatmadığınız diğer yapraklardan birine Tentürdiyot damlatın Tentürdiyot damlatılan yerin bir süre sonra mavi renk aldığını görürsünüz. Mavi renk, nişastanın ayıracıdır. Yani Tentürdiyot damlattığınız bölgede nişasta olduğunu veya üretildiğini gösterir.
Bu deney bize, ışıksız ortamda fotosentez yapılmadığını dolayısıyla da fotosentez ürünü olan nişastanın üretilemediğini gösterir.

Bu konu 3947 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman