Vücudumuzda yaklaşık olarak ne kadar kan bulunur?
Vücudumuzda yaklaşık olarak 5 L kan bulunur
Kanın damarlar içinde dolaşmasını sağlayan organımız hangisidir?
Kanın damarlarda dolaşımını sağlayan organ kalbimizdir
Kaza veya dikkatsizlik sonucu yaralandığımızda akan kan vücudumuzdaki hangi yapıdan gelmektedir?
Yaralandığımızda kan, içerisinde dolaştığı damarın zedelenmesi sonucu dışarı akar. Yani kan, damarlardan gelmektedir.
• Kanın vücutta hareket edebilmesi yani dolaşabilmesi için damarların içine pompalanması gerekir. Kalp bu görevi yapar. Kalp, kasılma ve gevşeme hareketleri yapabilen kaslardan oluşmuştur.
• Kalbin kasılmasıyla pompalanan kan, damarlara bir etki yapar. Bu etkiyi, bileklerindeki damarlara dokunduğuzuda hissedebilirsiniz. Bu etkiye nabız denmektedir.
Stetoskopla vücudumuzun hangi organları dinlenir?
Stetoskop, kalp atışlarını dinleyebilmemize olanak verir. Ayrıca, akciğerlerin soluk alıp verme durumunun doktorlar tarafından kontrol edilmesine yarar.
Kan, damarlarımızda devamlı dolaşıyor mu?
Vücudumuzun besin ve oksijene ihtiyacı vardır. Bu maddeler damarlarımızdaki kan yoluyla vücudumuzun her yerine taşınır. Bu nedenle damarlarımızdaki kanın sürekli dolaşım halindeolması gerekir.
Kalp atışlarını hangi yöntemlerle sayabiliriz?
Kalp atışları nabız bulma yoluyla ya da stetoskopla sayılabilir.
Nabız nedir?
Kalbin pompaladığı kanın damarlara yaptığı etkiye nabız denir. Bu etkiyi bileğimizdeki damarlara bastığımızda hissederiz.
Kan, vücudumuzda nasıl dolaşır?
Kanın vücudumuzda dolaşabilmesi için kalp tarafından damarlara pompalanması gerekir. oksijen karbon dioksit Kan vücudumuzda damarlar içinde dolaşır. Bu damarlarda bulunan kanın taşıdığı oksijen ve karbon dioksit miktarları farklılık gösterebilir.
Egzersiz yaptığımızda vücudumuzda ne gibi değişiklikler olabilir?
Egzersiz yaptığımızda nabız sayısı ve soluk alıp verme sıklığı artar.
Kalbimiz, hangi durumlarda normalden daha hızlı atar?
Egzersiz esnasında kalp, normalden daha hızlı atar.
Heyecan, sevinç, korku, yük taşıma ve bazı dolaşım kan Vücudumuzda kan damarlar içinde dolaşır. kalp rahatsızlıklarında da kalp atışı normalden fazla olabilir.
Kalp atışımız hızlandığında soluk alıp vermemiz dolaşım dolaşım artar mı azalır mı?
Kalp atışı hızlandığında soluk alıp vermemiz de dolaşım hızlanır. Egzersiz sırasında nabız sayımız artar.
Egzersiz, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için gereklidir. Hangi yaşta olursa olsun kişi, yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna uygun şekilde egzersiz yapmalıdır. Egzersizin amacı, vücudu sistemli bir şekilde çalıştırmak, zinde ve sağlıklı tutmaktır. Egzersiz esnasında yapılan hareketler için normalden daha fazla enerji harcanır. Artan enerji ihtiyacının karşılanabilmesi için kanın, daha hızlı bir şekilde vücutta dolaşarak besin ve oksijeni taşıması gerekir. Bu nedenle kanı damarlarımıza pompalayan kalbimiz, normal duruma göre daha hızlı atmaya başlar. Böylece nabız sayısı artar. Ancak nabız sayısındaki artışın da bir üst sınırı vardır. Bu sınıra ulaşıldığında nabız sayısındaki artış durur.
|