Biyolojik çeşitlilik, bir bölgedeki bitki ve hayvan türlerinin ve çeşitlerinin sayıca zenginliğidir. Biyolojik çeşitlilik tüm dünyanın ortak zenginliğidir. Bugünün ihtiyaçlarını karşılayarak gelecek kuşaklara da bu çeşitliliği aktarabilmek amacıyla biyolojik çeşitliliğin korunması gereklidir.
İster bitki ister hayvan olsun bu canlıların nesillerinin koruma altına alınması için;
▪ Nesli tükenme tehlikesi altında olan canlıların yaşam alanları korunmalıdır. (Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin yaşama alanlarında yerleşim, sanayi ve tarım faaliyetleri engellenmelidir. Bu alanlar doğal koruma alanları olarak kabul edilmelidir.).
▪ Orman, sulak alan, dağ ve göl gibi dış etkilerden daha çabuk etkilenebilen ekosistemlerde insan etkinlikleri sınırlandırılmalıdır.
▪ Çiftçiler; aşırı otlatmanın, bitkilerin aşırı toplanmasının, ormanların arazi kazanmak amacıyla tahrip edilmesinin biyolojik çeşitlilik açısından olumsuz etkileri konusunda bilinçlendirilmelidir.
▪ Kıyı habitatlarının tahrip edilmesi, balıkçılığın ve avlanmanın aşırı ve kontrolsüz yapımı engellenmelidir.
▪ Tabiat parklarının, doğal yaşam alanlarının oluşturulması, organik tarımın tercih edilmesi ve insanların bu konularda eğitilmesi gerekmektedir.
▪ Türlerin korunması ve denetimi için mekanizmalar geliştirilmelidir.
▪ Gönüllü kuruluşlar ve düzenledikleri kampanyalar desteklenmelidir.
▪ İnsanlar, biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda bilgilendirilmeli ve canlı varlıkların korunup sevilmesi bilinci yaratılmalıdır.
|