Bir ekosistemdeki biyolojik çeşitliliği etkileyen en önemli faktörler; iklim, toprak yapısı, coğrafi konum gibi özelliklerdir. Bu faktörlerin elverişli olduğu ekosistemlerde bitki türleri ve sayısı artar. Bu artış, bitkilerle beslenen hayvan sayısı ve çeşidinin de artmasını sağlarken bu hayvanlarla beslenen etçil sayısı ve çeşidi de artmış olur. Bu nedenle de biyolojik çeşitlilik artar.
▪ Kutuplardaki canlılar aşırı soğuk nedeniyle buradaki iklime uyum sağlamak zorundadır. Kutup ekosistemine uyum sağlayan canlı türleri bu bölgede yaşamını sürdürürken uyum sağlayamayan canlılar yok olur veya yaşamını sürdürebileceği iklim özelliklerine sahip ekosistemlere göç ederler. Bu nedenle biyolojik çeşitlilik kutuplardan ılıman bölgelere gidildikçe artar. Bunun nedeni sıcaklık ve yağış gibi iklim faktörlerinin artmasıdır.
▪ Ekvator bölgesine doğru gidildikçe yağış ve sıcaklık yükselir. Bu bölgelerde bulunan yağmur ormanları biyolojik çeşitliliğin en fazla olduğu ekosistemlerdir. (Ilıman bölgelerdeki iğne yapraklı ağaçların oluşturduğu bir ormanda kurt, geyik, tavşan, fare gibi memeliler, çeşitli kuşlar, böcekler, çiçeksiz ve çiçekli bitkiler bulunabilir. Geniş yapraklı ve yapraklarını döken ağaçların bulunduğu ormanlarda bitki ve hayvan türlerinin sayısı daha fazladır.).
▪ Hem sıcak hem de su açısından fakir bölgeler olan çöller çok az bitki ve hayvan türü barındırır.
|