|
Canlı sağlığına zarar veren kirletici maddelerin hava, toprak ve suya karışmasına çevre kirliliği denir. Çevre kirliliği (sorunları), insanların yaşadığı problemlerden biridir ve çevre kirliliğinin (sorunlarının) yani ekosistemlerdeki bozulmaların bir kısmı doğal yolla, bir kısmı da insan etkisiyle oluşur.
İnsanlara ve ekosistemlere zarar veren doğal kaynaklı bozulmalar; su, toprak ve hava hareketleriyle oluşur. Su taşkınları, depremler, erozyon, volkanik hareketler (yanardağ patlamaları), fırtına, kasırga, uzun süren kuraklık ekosistemlerin bozulmasına yol açan doğal afetlerdir.
İnsanlar, bulundukları ekosistemlerdeki (çevrelerindeki) canlı ve cansız varlıkları etkileyerek ekosistemlerin bozulmasına yol açarlar. İnsanlar ekosistemlerdeki doğal varlıklarla iç içe yaşarken zamanla teknolojinin gelişmesi ve doğal kaynakların bilinçsiz kullanılması sonucu doğanın dengesi bozulmuş ve birçok çevre sorunu ortaya çıkmıştır.
Aşırı nüfus artışı, düzensiz şehirleşme, bilinçsiz ve plansız sanayileşme, doğal kaynakların bilinçsiz kullanılması, nükleer ve biyolojik silahlar, nükleer santral patlamaları, biriktirilmiş suların (barajlardaki suların) taşkınlara neden olması, orman tahribatı, erozyon, heyelan ve toprak kayması ve çığ gibi olaylar (doğal denge üzerinde olumsuz etkiler yaparak) çevre kirliliğine yani ekosistemlerin bozulmasına yol açan insan kaynaklı faktörlerdir.
Hava kirliliği, su kirliliği, toprak kirliliği ve nükleer kirlilik çevre kirliliği sonucu oluşan kirlenmelerdir.
|
|
Bu konu 5246 kez okundu |
|
|