Fen Konuları
Tüm Konular

İnsanda Boşaltım Olayı Nasıl Gerçekleşir?

Sayfayı Yazdır

Vücudumuzda; böbrekler, akciğerler, deri, kalın bağırsak ve karaciğer atık maddeleri uzaklaştıran yani boşaltım yapan organlardır. Bu organlar boşaltım olayında atık maddeleri idrar (böbrekler), dışkı (kalın bağırsak), terleme (deri) ve soluk verme (akciğerler) yolları ile vücut dışına atarlar.

Hücrelerde yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan su, madensel tuzlar, karbondioksit gazı ve amonyak kana verilir ve toplardamarlar ile kalbe getirilir.

Kalbe gelen kirli kan önce akciğer atardamarı ile akciğerlere gönderilir ve içindeki karbondioksit gazı, solunum sisteminden soluk verme yoluyla vücut dışına atılır. Karbondioksitten temizlenen kan akciğer toplardamarı ile kalbe geri gelir. Kalbe gelen kan aort atardamarı ile vücuda pompalanır. Vücuda pompalanan kan, karaciğere gelir ve kandaki amonyak, üre ve ürik aside çevrilir. Kan daha sonra böbrek atardamarı ile böbreklere gelir.

Böbrek atardamarı ile böbreklere gelen kirli kandaki suyun fazlası, üre, ürik asit ve madensel tuzlar ile yararlı maddeler nefronlar tarafından süzülür. Süzülme sırasında kanın içindeki yararlı maddeler nefronlar tarafından emilerek tekrar kana geçer. Bu olaya geri emilim denir. Geri emilim olayı ile yararlı maddelerin vücut dışına atılması engellenmiş olur. Süzülen ve temizlenen kan, böbrek toplardamarı ile böbreklerden uzaklaştırılır.

▪▪▪Böbrek atardamarı ile böbreğe gelen kan oksijen yönünden, böbrek toplardamarı ile böbreklerden giden kan karbondioksit yönünden zengindir.

Böbrekteki nefronlar tarafından süzülen idrar, idrar borusu (üreter) ile idrar torbasına taşınır ve idrar torbasından da idrar yoluyla (üretra ile) vücut dışına atılır.

Atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmaması durumunda bağırsak problemleri ve böbrek yetmezliği gibi hastalıklar oluşur. Bu hastalıklara bağlı olarak da vücudun su tutması, yüksek tansiyon, kansızlık, kemik erimesi gibi hastalıklar oluşur.

 

Atık Maddeleri Vücuttan Uzaklaştıran Organlar

Atık Maddeler

İdrar

Su

Madensel Tuz

Karbon Di Oksit

Besin Atıkları

Üre

Ürik Asit

Amonyak

Böbrekler

+

+

+

 

 

+

+

Deri

 

+

+

 

 

 

 

Akciğerler

 

+

 

+

 

 

 

Kalın Bağırsak

 

+

 

 

+

 

 

Karaciğer

 

 

 

 

 

+

+

 

Bu konu 16172 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 24 Haziran 2015 Çarşamba 13:29
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman