Fen Konuları
Tüm Konular

Batılı Gök Bilimciler Ve Türk İslam Gök Bilimcileri

Sayfayı Yazdır

BATILI VE TÜRK İSLAM GÖK BİLİMCİLERİ

Uzay Araştırma Merkezi Cacabey Camii


 CACA BEY (1240-1301)
 Selçuklu Dönemi`nde, Caca Bey tarafından gök bilimleri araştırma merkezi olarak yaptırılan Cacabey Camii ve Medresesi dünyanın ilk gök bilimi okuludur.Gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gözlemevi olarak ayakta kalan tek medresedir.


 ULUĞ BEY (1395-1449)
 Gök bilimi ve matematik alanlarında çalışmalar yapmıştır. 1428 yılında Semerkant`ta bir gözlemevi yaptırmıştır.Bu gözlemevinde Batlamyus`un yaptığı çalışmadan sonra ilk kapsamlı yıldız cetveli olan Uluğ Bey`in “Yıldızlar Cetveli” büyük önem taşımaktadır.
 ALİ KUŞÇU (1403-1474)
 Türk İslam dünyası gök bilimci ve matematik âlimleri arasındadır. Ortaya koyduğu eserlerle büyük bir üne sahip olmuştur. Fatih külliyesinde bir güneş saati yapmış, İstanbul`un enlem ve boylam derecesini belirlemiştir. Ay`ın ilk haritasını çıkarmıştır. Bugün Ay`ın farklı bölgelerine Ali Kuşçu`nun ve Abbas İbn Firnas`ın adı verilmiştir.
 COPERNICUS (KOPERNİK) (1473-1543)
 Modern gök biliminin kurucusu kabul edilir. Kopernik, bilim tarihine Kopernik Prensibi veya Kopernik Teorisi olarak geçen gezegenlerin Güneş etrafında döndükleri esasına dayanan bir teori öne sürmüştür.
 GALİLEO (1564-1642)
 En önemli gözlemleri Ay ve Güneş üzerinedir. Ay`ın evrelerini incelemiş; Ay`da kraterler, dağlar ve vadiler görmüştür. Satürn`ün halkasını gözlemlemiş, teleskobu güçlü olmadığı için gezegenin halkasını iki yapışık parça olarak görmüş ve bunları uydu zannetmiştir.
 KEPLER (1571-1630)
 “Kozmografik Gizem” adlı eserinde gezegenlerin Güneş`e olan uzaklıklarını hesaplamıştır. Ayrıca Mars`ın yörüngesinin elips şeklinde olduğunu belirtmiştir. Güneş`in gezegenlere olan çekim gücünü de içeren, kendi adıyla anılan üç önemli yasa oluşturmuştur.

Bu konu 49983 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman