BATILI VE TÜRK İSLAM GÖK BİLİMCİLERİ
Uzay Araştırma Merkezi Cacabey Camii
CACA BEY (1240-1301)
Selçuklu Dönemi`nde, Caca Bey tarafından gök bilimleri araştırma merkezi olarak yaptırılan Cacabey Camii ve Medresesi dünyanın ilk gök bilimi okuludur.Gök cisimlerinin hareketlerini inceleyen gözlemevi olarak ayakta kalan tek medresedir.
ULUĞ BEY (1395-1449)
Gök bilimi ve matematik alanlarında çalışmalar yapmıştır. 1428 yılında Semerkant`ta bir gözlemevi yaptırmıştır.Bu gözlemevinde Batlamyus`un yaptığı çalışmadan sonra ilk kapsamlı yıldız cetveli olan Uluğ Bey`in “Yıldızlar Cetveli” büyük önem taşımaktadır.
ALİ KUŞÇU (1403-1474)
Türk İslam dünyası gök bilimci ve matematik âlimleri arasındadır. Ortaya koyduğu eserlerle büyük bir üne sahip olmuştur. Fatih külliyesinde bir güneş saati yapmış, İstanbul`un enlem ve boylam derecesini belirlemiştir. Ay`ın ilk haritasını çıkarmıştır. Bugün Ay`ın farklı bölgelerine Ali Kuşçu`nun ve Abbas İbn Firnas`ın adı verilmiştir.
COPERNICUS (KOPERNİK) (1473-1543)
Modern gök biliminin kurucusu kabul edilir. Kopernik, bilim tarihine Kopernik Prensibi veya Kopernik Teorisi olarak geçen gezegenlerin Güneş etrafında döndükleri esasına dayanan bir teori öne sürmüştür.
GALİLEO (1564-1642)
En önemli gözlemleri Ay ve Güneş üzerinedir. Ay`ın evrelerini incelemiş; Ay`da kraterler, dağlar ve vadiler görmüştür. Satürn`ün halkasını gözlemlemiş, teleskobu güçlü olmadığı için gezegenin halkasını iki yapışık parça olarak görmüş ve bunları uydu zannetmiştir.
KEPLER (1571-1630)
“Kozmografik Gizem” adlı eserinde gezegenlerin Güneş`e olan uzaklıklarını hesaplamıştır. Ayrıca Mars`ın yörüngesinin elips şeklinde olduğunu belirtmiştir. Güneş`in gezegenlere olan çekim gücünü de içeren, kendi adıyla anılan üç önemli yasa oluşturmuştur.
|