Bir cismin başka bir cisme göre yer değiştirmesine hareket denir. Örnek:Hareket halindeki trende bulunan yolcular trene göre hareketsizdir. Ancak yere göre hareketlidir.
Konum: Cismin bulunduğu yerdir.Bir cisim ilk konumundan son konuma geçerse yer değiştirmiş olur.
Sabit hızlı hareket (düzgün doğrusal hareket):Hareket eden cismin hareket anındaki hızı değişmiyorsa (sabit kalıyorsa) sabit hızlı harekete sahip demektir. Ör:70 km. hızla giden araç aynı hızla gideceği yere varmışsa sabit hızlı harekete sahip demektir.
Hızlanan hareket:Hareket eden bir otomobil , harekete başladığı hızla devam etmeyip ,hızını artırıyorsa hızlanan harekete sahip demektir.
Yavaşlayan hareket:Hareket eden cisim harekete başladığı hızı zamanla yavaşlatıyorsa yavaşlayan harekete sahiptir.
Doğrusal hız: Yüksek yerden aşağıya bırakılan taş,demir vs.doğrusal hıza sahiptir. Eğrisel hız:Hortumdan akan su,viraja giren araba gibi…hareketliler eğrisel hıza sahiptirler.
Dairesel hız:Saatin, akrep ve yelkovanının hareketleri dairesel hıza sahiptir. Kuvvet: Duran bir cismi hareket ettiren,hareket halindeki bir cismi durduran şeklini,hızını ve yönünü değiştiren etkiye hız denir. Kuvvetin şiddetini ölçmeye yaran araçlara dinamometre denir.Kuvvet kısaca itme ve çekmedir.Evrende itme ve çekme birlikte bulunur.
Elektrostatik kuvvet:Elektrik yüklü cisimlerin birbirleri ile oluşturdukları itme-çekme kuvvetleri sonucu oluşan kuvvettir.Sürtünme sonucu oluşur.
Manyetik kuvvet:Elektrik akımının oluştuğu yerlerde çekim özelliğine sahip bir manyetik alan oluşur.Bu manyetik alana düşen cisimlerde manyetik kuvvet tarafından çekilir.ör:İçinden elektrik akımı geçen iletken telin çevresinde manyetik alan oluşur.Bu telin yanına bir pusula iğnesi getirilirse iğnenin yönünde bir sapma olacaktır.Mıknatıs:Demir,nikel vs.maddeleri çekme özelliği gösteren cisimlere denir.
Yer çekim kuvveti-ağırlık:Herhangi bir cisme yer tarafından uygulanan çekim kuvvetine ağırlık denir.
Ağırlıkta bir kuvvettir. Cisimlerin ağırlıkları yerin merkezine yaklaştıkça artar. Uzaklaştıkça azalır. Deniz seviyesinden uzaklaştıkça (yükseldikçe) ağırlık azalır. Dünya`daki çekim kuvveti Ay`daki çekim kuvvetinden 6 kat fazla olur. Kütle:Bir cismin sahip olduğu madde miktarına kütle denir.Eşit kollu terazi ile ölçülür. Kütle asla değişmez. Ancak ağırlık bulunduğu yere göre değişir. |