Fen Konuları
Tüm Konular

Direnç, Potansiyel Fark ve Akım Şiddeti Arasındaki İlişki – OHM KANUNU

Sayfayı Yazdır

 

Elektrik enerjisi kaynaklarının oluşturduğu gerilim, elektrik akımının oluşmasını sağladığı için elektrik akımı ile gerilim arasında bir ilişki vardır.

Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine bölümü (oranı) daima sabit bir sayıdır. Bu sabit sayı iletkenin direncine eşittir. Bu kanuna ohm kanunu denir.

 

▪ Ohm kanunu, potansiyel fark, akım şiddeti ve direnç arasındaki ilişkiyi açıklar.

 

▪ Bir iletkenin iki ucu arasındaki potansiyel fark artarsa akım şiddeti artar, potansiyel fark azalırsa akım şiddeti azalır. Potansiyel fark akım şiddeti ile doğru orantılıdır.

 

▪ Bir iletkenin direnci büyürse elektronların hareketi zorlaşacağı için akım şiddeti küçülür. İletkenin direnci küçülürse elektronların geçişi kolaylaşacağı için akım şiddeti büyür. Direnç ve akım şiddeti ters orantılıdır.

 


 


 

Sembol


 

Birim

Direnç

R

Ohm (Volt/Amper)

Akım Şiddeti

İ

Amper

Potansiyel Fark

V

Volt

a) Gerilim (Potansiyel Fark) – Akım Şiddeti Grafiği :

Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilim, iletkenden geçen akım şiddeti ile doğru orantılıdır. Gerilim – akım şiddeti grafiğinden iletkenin direnci bulunur.

 

 

b) Gerilim (Potansiyel Fark) – Direnç Grafiği :

Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilim, iletkenden geçen akım şiddeti ile doğru orantılıdır. Gerilim arttıkça akım şiddeti artar, gerilim azaldıkça akım şiddeti azalır fakat iletkenin direnci değişmez.

c) Akım Şiddeti – Direnç Grafiği :

Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilim, iletkenden geçen akım şiddeti ile doğru orantılıdır. Akım şiddeti artıyorsa gerilim artıyordur, akım şiddeti azalıyorsa gerilim azalıyordur. Akım şiddeti değiştikçe iletkenin direnci değişmez.

 

 

Bu konu 67833 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 15 Temmuz 2015 Çarşamba 13:52
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman