Fen Konuları
Tüm Konular

Dünya`mızın Katmanları ve Özellikleri

Sayfayı Yazdır

Dünya`mızın Katmanları

Dünya`mızın Katmanları Dünya`mız farklı özelliklere sahip iç içe katmanlardan oluşmuştur. Bu katmanlardan bazılarını görür, hisseder hatta dokunur ve üzerinde yaşarız. Dünya`mızdaki karalar ve sular bu katmanlardandır. Dünya`mızı çevreleyen bir de hava katmanı vardır. Bu katmanlar, Dünya`mızın gözlemlenebilir katmanlarıdır ve canlılar için çok önemlidir. Onları daha yakından inceleyerek bunun nedenini anlamaya çalışalım.

Hava Küre: Dünya`mızı uzay boşluğuna kadar çepeçevre saran gaz örtüsünün bulunduğu katmandır. Atmosfer olarak da adlandırılan hava küreyi, su ve taş küre gibi gözümüzle göremeyiz. Hava kürede toz, su buharı gibi maddeler ve tüm canlıların soluduğu hava bulunur. Hava küre, taş küre ve su küre ile temas hâlindedir. Dünya`mızı Güneşin zararlı ışınlarından korur.

Su Küre: Dünya`mızdaki suların, denizlerin, göllerin, akarsuların, yer altı su kaynaklarının ve okyanusların oluşturduğu katmandır. Uzaydan bakıldığında Dünya`mız masmavi görünür. Çünkü Dünya yüzeyinin yaklaşık dörtte üçünü su küre kaplar. Sularla çevrilmiş çok büyük kara parçaları kıtaları oluşturur. Okyanuslar da bu kıtaların arasında bulunan ve birbiriyle bağlantılı olan büyük su kütleleridir. Denizde derinlere dalındığında oradaki tepeler ve düzlükler görülebilir. Su kürede yaşayan canlı çeşidi oldukça fazladır. Birbiriyle bağlantılı o olan büyük su kütleleridir. Denizde en derinler da alındığında  oradaki tepeler ve düzlükler görülebilir. . Su kürede yaşayan canlı çeşidi oldukça faazladır.

Taş Küre: Bahçede oynarken, kırlarda koşarken Dünya katmanlarından biri olan taş kürenin üzerinde bulunuruz. Karaların oluşturduğu bu katman yer kabuğu olarak da adlandırılır. Bu katmanda Dünya`mızın katı yüzeyini oluşturan kıtalar, ovalar, dağlar, tepeler ve deniz tabanları gibi yapılar vardır. Yer kabuğu Dünya`mızın her yerinde aynı kalınlıkta değildir. Bu katman Dünya`nın büyüklüğü ile kıyaslandığında oldukça incedir. Çeşitli kayaçlardan ve topraktan oluşan yer kabuğu, dünya yüzeyinin dörtte birini kaplar. Su kürede olduğu gibi taş kürede de canlı çeşidi fazladır.


İçinde neler olduğunu daha iyi anlayabilmek için Dünya`mız ile elma arasında benzerlik kuralım. Elmayı ortadan ikiye böldüğümüzde onun kabuk, iç kısım ve çekirdek olmak üzere üç bölümden oluştuğunu görürüz. Dünya`mız da tıpkı bir elma gibi yer kabuğunun altında iki katmana daha sahiptir.

 

Özet--Mani...


 

Kaynak: MEB 4. Sınıf Fen ve Teknoloji Kitabı Kitapları 2013

Bu konu 36893 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman