DÜNYANIN KATMANLARI
1. Ağır küre ( Barisfer ): Dünya'nın çekirdek kısmıdır. Yapısında demir, nikel bulunur. Sıcaklık yaklaşık 5000 0C civarındadır; ama katı haldedir. Sıcaklık bu kadar yüksek olmasına karşın katı halde olmasının nedeni basıncın yüksek olması ile erime noktasının düşmesidir.
2. Ateş küre ( Pirosfer ): Yapısında demir, nikel, silisyum ve magnezyum bulunan taş kürenin altındaki katmandır. Yaklaşık 2000 0C civarında sıvı halde bulunan magma katmanıdır. Yanardağlardan gelen bu lavlar bu tabakadan gelir.
3. Taş küre ( Litosfer ): Kara canlıları ve insanlar bu tabaka üzerinde yaşarlar. Bu tabakayı örten toprak tabakası kaya ve minerallerin parçalanmasıyla oluşur. Yer kabuğu olarak bilinir.
4. Su küre ( Hidrosfer ): Su küreyi okyanuslar, denizler, göller ve nehirler oluşturur. Dünya'nın dörtte üçü suyla kaplıdır. Atmosferdeki oksijenin % 80 ni okyanus ve denizlerde yaşayan mikroskobik canlılar tarafından üretilir.
5. Hava küre ( Atmosfer ): Hava küre çeşitli gazların karışımından oluşmuştur. Bu gazların %21' i oksijen, %78' i azot, %1' i ise karbondioksit, su buharı ve diğer gazlardır. Bu gazlar arasında mükemmel bir denge vardır. Mesela oksijen oranı %22 olsaydı Dünya ilk yıldırımla orman yangınları başlardı.
|