Fen Konuları
Tüm Konular

Duyu Organları ve Duyuların Algılanması

Sayfayı Yazdır

Çevreden gelen ışık, ses, koku, tat, sıcaklık, soğukluk, dokunma gibi uyarıları (değişiklikleri) algılayan organlara duyu organı denir. İnsanlarda göz (görme duyu organı), kulak (işitme duyu organı), burun (koku alma duyu organı), dil (tat alma duyu organı) ve deri (dokunma, hissetme duyu organı) olarak beş duyu organı bulunur.

Duyu organlarında çevreden gelen uyarılara göre özelleşmiş hücreler bulunur. Duyu organlarında bulunan ve çevreden gelen uyarıları algılayabilen hücrelere duyu hücreleri veya duyu almaçları veya reseptör denir. Farklı duyu organlarında farklı almaçlar bulunur. Duyu almaçları gözde ışık, kulakta ses, burunda koku, dilde tat, deride sıcaklık, ağrı, basınç, dokunma uyarılarını alır.

Duyu organlarındaki almaçlar tarafından algılanan uyarılar uyartıya dönüştürülerek duyu sinirlerine aktarılır ve uyartılar, duyu sinirleri ile beyindeki duyu merkezlerine (görme duyu merkezi, işitme duyu merkezi, koku alma duyu merkezi, tat alma duyu merkezi, dokunma, hissetme merkezi) iletilir. Beyindeki duyu merkezleri, duyu organlarından gelen uyartıları değerlendirir ve cevabını hareket sinirleri ile ilgili organa gönderir. Böylece çevreden gelen uyarılar algılanmış olur.

▪ Duyu hücreleri (almaçlar) uyartıları, duyu–sinir yolu ile beyindeki duyu merkezlerine iletilir.

▪ Duyu merkezleri, gelen uyartılara verdiği cevap karşısında duyu organının çalışıp çalışmadığını kontrol eder.

▪ İnsan vücudunda duyu organları birlikte çalışır ve bu sayede çevreden gelen uyarılar (ses, renk, ışık, koku, sertlik, tat) daha kolay ve doğru bir şekilde algılanır.

▪ Farklı duyu organlarında farklı uyarılar alınır ve bu uyarıların beyne taşınma şekli aynıdır. Fakat her duyu organı beyinde farklı bir duyu merkezine bağlı olduğu için verilen tepkiler de farklıdır.

Bu konu 10427 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 25 Haziran 2015 Perşembe 14:24
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman