Fen Konuları
Tüm Konular

Eşyaları Nasıl Görürüz?

Sayfayı Yazdır

Çevremizi görmeye yarayan göz, çok duyarlı ve karmaşık bir organdır. Bir fotoğraf makinesi gibi görev yapar. Işık, göze, gözbebeğinden girip billur merceklerden geçer ve gözbebeğinin karşı duvarında bulunan özel bir dokuya, retinaya yansır. Koni ve çubuk adını alan sinir hücrelerinden oluşan retina, çok ince bir tabakadır. Tıpkı bir fotoğraf filmi gibi iş görerek, ışık tarafından değişikliğe uğrar. Burada siyah ve beyaz renkteki sinyaller algılanır. Böylece, ışık geldiğinde koni ve çubuk sinir hücreleri, görülen nesnenin mesajını optik sinire verir. Mesaj beyne iletilince de, bu organ gereken emirleri verir. Böylece göz, fotoğraf makinesinde olduğu gibi, hayalleri baş aşağı döndürür. Ama beyin, bu hayalleri yeniden algılayarak, nesneleri olduğu gibi görmemizi sağlar. Gözün şekil ile çubuk sinir hücrelerinin sayısı, bizim dış dünyayı belirli şekilde görmemizi sağlar. Ama; retinanın eğrilik derecesi ile çubuk hücrelerinin sayısının farklı olduğu durumlarda şekliler de farklı görünürler. Örneğin inek, eşyaları insana oranla daha büyük görürken, kedi, karanlıkta da cisimleri seçer.

Bu konu 3097 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman