Dünya`nın etrafını saran ve onunla birlikte önen hava tabakasına atmosfer denir. Atmosfer bir gaz karışımıdır ve bu nedenle saydam ve renksiz bir ortamdır. Bulutsuz ve açık havalarda, atmosferi oluşturan gazlar, güneş ışığının mavi tonlarını, kırmızı tonlarına göre daha fazla yansıtırlar ve mavi ışık atmosferde kırmızı ışığa oranla daha fazla dağılarak gökyüzünün mavi görünmesini sağlar.
Atmosferi oluşturan azot, oksijen, karbondioksit gibi gazlar deniz suyunun içerisinde de bulunur. Deniz suyunun rengi, su moleküllerinin ışığı soğurma ve yansıtma özelliklerine bağlıdır. Deniz suyu molekülleri atmosferde olduğu gibi ışığın yapısındaki kırmızı ve kırmızıya yakın tonları soğurur, mavi ve maviye yakın renkleri ise yansıtır. Yansıyan ışık rengi mavi olduğu için deniz mavi renkte görülür.
Güneş doğarken veya batarken, güneş ışınlarının atmosfere girme açısı ve hızı farklıdır. Bunun sonucunda güneş ışınları daha kalın bir atmosfer tabakasından geçer ve geçişi sırasında mavi tonların çoğu hava molekülleri tarafından soğurulur. Bu nedenle göze kırmızı, turuncu ve sarı renkteki ışıklar ulaşır ve güneş doğarken ve batarken atmosfer kızıl renkte görülür.
Gökyüzü, bulutlu veya dumanlı olduğunda, bütün renkteki ışınlar aynı oranda yansımaya uğrar ve gökyüzü gri renkte görünür.
Güneş öğle vaktinde beyaz görünür. Bunun nedeni, öğle saatlerinde tepede olan Güneşten yayılan ışığın daha kısa yol alması ve daha az filtre edilmesidir.
|