Fen Konuları
Tüm Konular

Hücreler Neden Bölünür?

Sayfayı Yazdır

Hücreler Neden Bölünür?


Hacim / Yüzey Oranı: Yüzey-hacim oranı yani hücre zarı ile sitoplazma arasındaki oran bozulduğunda hücre zarı büyüyen sitoplazmanın ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir. Bu durumdaki hücrede madde alışverişi, iletimi ve boşaltımı gibi ihtiyaçlar karşılanamaz.

Şöyle ki;
Hücre büyürken hücre zarı (yüzeyi) genişler, hücrenin hacmi (sitoplazma) artar. Ancak hücrenin hacmi hücre zarından daha hızlı büyür. Bu nedenle hücre belli bir büyüklüğe geldiğinde hücre zarından madde giriş çıkışı yeterli hızda gerçekleşemez, hücrenin oksijen ve besin alıp, atık maddeleri hücre dışına atması zorlaşır ve hücre büyümeye devam edemez. Bu durumda hücrenin yaşamını sürdürebilmesi için bölünmesi gerekir ve bölünerek hacmini azaltır.

Çekirdek /Sitoplazma Oranı: Hücrenin büyümesi durumunda çekirdeğin de hücredeki hakimiyeti zorlaşır ve hücrenin yaşamı tehlikeye girer. Çünkü çekirdeğin denetim alanı gittikçe genişler. Çekirdek hücreyi yönetemez hale geldiğinde hücre bölünür. Büyüyen hücrenin çekirdeği hücreye bölünme emrini verir ve hücre bölünür.

Çevresel faktörler ve Hormonlar: Örneğin büyüme hormonları hücreleri uyararak bölünmeyi başlatır.

Bölünmenin amacı hacmi azaltıp yüzeyi artırmaktır. Bu nedenle bölünme sonucu oluşan hücreler başlangıçtaki hücreye göre daha küçüktür.

Bu konu 85874 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman