Fen Konuları
Tüm Konular

Kemiğin görevleri, çeşitleri ve uzun kemiğin yapısı

Sayfayı Yazdır

Kemikler oldukça sert olmalarına rağmen esnek bir yapıya da sahiptir. Kemiğe sertlik kazandıran, kemiğin yapısındaki kalsiyum ve fosfor mineralleridir. Sirkede bekletilen kemikte kalsiyum uzaklaştırğı için kemik bükülebilir hâle gelir.
Kemiklerin canlı olmadığını düşünebiliriz. Fakat kemik, kan damarları, sinirler ve kemik hücrelerinden oluşan canlı bir dokudur, iskeletimizi oluşturan kemikler uzun, kısa ve yassı olmak üzere üç çeşittir.
Aşağıdaki şekilde uzun kemiğin yapısı gösterilmiştir.

 

Yassı ve kısa kemiklerin yapısı uzun kemiklerden biraz farklıdır. Yassı ve kısa kemiklerin ortasında sarı kemik iliği bulunmaz. Uzun kemiklerde olduğu gibi yassı ve kısa kemiklerin dışı da kemik zarıyla örtülür. Kemik zarının hemen altında sert kemik dokusu bulunur.
İskeletimizi oluşturan kemikler vücudumuzun dik durmasını sağlar. Böylece vücudumuza destek olur. Kaslara ve diğer organlara tutunma görevi yapar. Kan yapımında görevlidir. Vücudumuz için gerekli kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller kemiklerde depo edilir.

Bu konu 80815 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman