Kuvvet;
✔ Duran cisimleri hareket ettirebilen,
✔ Hareket eden cisimleri durdurabilen,
✔ Cisimlerin hızını, yönünü ve şeklini değiştirebilen etkidir.
Çevremizdeki varlıkların bazıları hareket ederken bazıları hareketsizdir. Düşen bir kar tanesi, fırlatılan bir top, gökyüzündeki uçak hareket hâlindedir. Kuşlar uçarak,
balıklar yüzerek, kurbağalar zıplayarak, insanlar yürüyüp koşarak vb. şekillerde hareket eder. Hareketi her an, her yerde gözlemleyebiliriz.
Çevremizde hareket etmeyen varlıklar da vardır.
Örneğin, binalar, direkler, banklar hareketsizdir. Cansız varlıkların hareket edebilmesi için dışarıdan bir etki olması gerekir.
Bir varlığın bir noktaya göre yer değiştirmesini hareket olarak ifade edebiliriz. Belli bir noktaya göre yerini değiştiren varlıklar için de hareketlidir, diyebiliriz.
Bitkiler yapraklarını günefle, köklerini suya doğru yönelterek hareket ederler.
Hareket eden varlıklar duruma göre hızlanabilir ya da yavaşlayabilir.
Örneğin, bir otomobil kalkarken hızlanır, viraja geldiğinde yön değiştirir, kırmızı ışığa yaklaştığında ise yavaşlar ve durur.
Bir cismi iterek veya çekerek harekete geçirebileceğimiz gibi hareketli bir cismi de iterek veya çekerek yavaşlatıp durdurabiliriz. Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız
“itme” veya “çekme”yi kuvvet olarak tanımlayabiliriz. Başka bir ifadeyle cismi harekete geçirebilmek, hareketinin yönünü ya da hızını değiştirebilmek için yaptığımız itme ya da çekme, kuvvettir.
Hareket ve kuvvet kavramları birbiriyle ilişkilidir. Ancak unutmayalım ki kuvvet her zaman bir harekete neden olmaz. örneğin bir duvara kuvvet uygulasanız da hareket etmeyebilir.
Kuvvet; cisimleri hızlandırabilir, yavaşlatabilir veya onların hareket yönlerini değiştirebilir.
Örneğin, hareket hâlindeki bir cisme, hareketi yönünde uyguladığımız kuvvet
onun hızlanmasını sağlar. Cismin hareket yönüne zıt yönde uyguladığımız kuvvet ise onun yön değiştirmesine ya da yavaşlayıp durmasına sebep olur.
Cisimler özelliklerine göre üzerlerine uygulanan kuvvetlerden etkilenirler. Cisimlere uygulanan bükme, germe, sıkma ve vurma gibi kuvvetlerle cisimlerin şekli değişebilir.
Kuvvetin etkisi ortadan kalkınca eski şekline dönen cisimler esnek maddelerdir. Bir lastiği çekip bıraktığımızda eski şekline geri döner. Ancak esnekliğin de bir sınırı vardır. Çok büyük kuvvet uygularsak lastik esneklik özelliğini kaybeder ve kopar. Kuvvet etkisi ortadan kalkınca eski şekline dönemeyen maddeler esnek olmayan maddelerdir.
Örneğin, cama vurduğumuzda cam kırılır ve eski şekline dönemez
Mobilde
//www.fenokulu.net/yeni/Fen-Konulari/Baslik/Mitoz_126.html
sayfasına tıklayınca aşağıdaki mobil gösterime gidemiyor.
//www.fenokulu.net/mobil/fen-konulari/baslik126
Aşağı dada aynı durum olmakta. ana katagorilere yönlenirken masaüstü görünüme yöneliyor.
//www.fenokulu.net/yeni/Fen-Konulari/Bolum/8-Sinif-Fen-ve-Teknoloji/Hucre-Bolunmesi-ve-Kalitim/
//www.fenokulu.net/mobil/fen-konulari/altkat81
//www.fenokulu.net/yeni/Fen-Konulari/Bolum/8-Sinif-Fen-ve-Teknoloji/
//www.fenokulu.net/mobil/fen-konulari/kat5
|