Fen Konuları
Tüm Konular

Lenf Dolaşımı

Sayfayı Yazdır

 

Hücreler için gerekli olan besin ve oksijen temiz kan sayesinde atardamarlardan kılcal damarlara geçer ve kılcal damarlar sayesinde dokulardaki hücrelerin arasını dolduran ara maddeye verilir. Hücreler besin ve oksijeni ara maddeden alır, yaşamsal faaliyetler sonucu oluşan karbondioksit gazı ile zararlı atık maddeleri tekrar ara maddeye verir. Ara maddedeki atık maddeler ve karbondioksit gazı kılcal damarlar ile alınarak toplardamarlara iletilir. Fakat ara maddedeki zararlı maddeler ve karbondioksit gazının bir kısmı kılcal damarlara geçemeyip ara maddede kalır. Ayrıca ara maddedeki besin maddeleri ve oksijen gazının bir kısmı da hücrelere geçemez. Ara maddede kalan besin maddelerinin, atık maddelerin, oksijen ve karbondioksit gazının tekrar kana verilmesi gerekir.

 

Dokulardaki hücreler arası ara maddede kalan zararlı atık maddeleri, karbondioksit gazını ve hücrelere giremeyen besin maddeleri ile akyuvarlar hücrelerini toplayarak bunları tekrar kan dolaşımına katan sisteme lenf sistemi denir. Lenf sistemi, dolaşım sistemine yardımcı bir sistemdir ve sadece omurgalı hayvanlarda görülür.

 

▪ Lenf sistemi; lenf sıvısı, lenf damarları ve lenf düğümlerinden oluşur.

 

▪ Lenf sisteminde yapılan dolaşıma lenf dolaşımı denir.

 

▪ Lenf damarlarının birleştiği yere lenf düğümü denir. Lenf düğümleri akyuvarlar hücrelerini üretir ve depolar. Dalak, bademcik ve koltuk altı bezleri en çok bilinen lenf düğümledir ve vücudu mikroplara karşı korur.

 

▪ Lenf sisteminde dolaşan sıvıya lenf veya ak kan denir. Lenf sıvısında kırmızı renkli alyuvarlar hücresi olmadığı ve ince bağırsaktan emilen yağ molekülleri bulundurduğu için bu sıvı beyaz renklidir.

 

▪ Lenf sisteminde atardamar yoktur. Sadece toplardamar ve kılcal damar bulunur.

 

▪ Lenf sistemindeki lenf sıvısı üst ana toplardamarına verilir ve kan dolaşımına katılır.

 

Bu konu 8305 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 11 Temmuz 2015 Cumartesi 14:01
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman