Fen Konuları
Tüm Konular

Maddelerin bazı özellikleri ve bu özelliklere göre maddelerin sınıflandırılması

Sayfayı Yazdır

Işığı geçiren maddelere saydam madde denir. Saydam maddeler renksiz olabileceği gibi farklı renklerde de olabilir. Pencere, bardak, gözlük gibi camdan yapılmış maddeler ve bazı poşetler saydamdır. Benzer şekilde su da saydam bir maddedir.

Tül perde, buzlu cam, kâğıt gibi bazı maddeler ışığın bir kısmını geçirir. Bu tür maddeler yarı saydam maddelerdir.

Işığı geçirmeyen maddeler ise opaktır. Demir veya ahşap kapılar, duvarlar opak maddelere örnektir.

Parlak - Mat Bazı cisimler üzerine ışık düştüğünde parlar. Örneğin, çelik tencere, altın ve gümüşten yapılmış maddeler, teneke kutular parlaktır. Odun, toprak gibi maddeler ise üzerine ışık düştüğünde parlamaz. Bu tür maddeler mattır. Örneğin, rugan ayakkabılarımız parlak bir yüzeye sahipken süet ayakkabılarımız mattır.

Yüzeyi düz olan maddeler pürüzsüzdür. Yüzeyi düz olmayan maddeler ise pürüzlüdür. Örneğin, portakal, limon, odun ve ağaç pürüzlü, elma, domates, cam bardak, yüzeyi cilalanmış dolap pürüzsüzdür.

Uzayıp kısalabilen, bükülebilen ve tekrar eski hâline dönebilen maddeler esnektir. Bulaşık süngeri ve silgi esnek maddelere örnektir. Benzer şekilde yataklarda, koltuklarda, tükenmez kalemlerde ve oyuncaklarda kullanılan yaylar esnektir.

Esnemeyen maddelere berk maddeler denir. Berk mad- deler sert ve sağlamdır. Kurşun kalem, masa, taş vb. berk maddelere örnektir. Bu maddeler bükülmeye çalışıldığında kırılabilir. 

Bu konu 4817 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman