MANTARLAR
Mantarlar bitki değildir.
Kendi besinini üretemezler.
Fotosentez yapamazlar.
Basit yapılı canlılardır.
Aldıkları hazır besinle beslenirler.
Vitamin ve protein bakımından oldukça zengin besin maddeleridir.
Mantarlar bitki ve hayvan atıklarını çürüterek toprağa karışmasını sağlar.
Mantarlar nerelerde yaşarlar?
Genellikle nemli, ılık, karanlık ve besin bakımından zengin ortamlarda yaşarlar. Mantar kaç grupta incelenir?
1) Şapkalı mantar,
2) Küf mantarı,
3) Maya mantarı ve
4) Hastalık yapan parazit mantarlardır.
1. Şapkalı mantar
Şapkaya benzer yapısı vardır. Doğada bulunan pek çok türü zehirlidir. Vitamin ve protein bakımından zengindir. İnsanların besin olarak tükettiği mantar grubu şapkalı mantarlardır. Doğada bulunan mantarlar zehirli olabilir ve bunu şekil ve renginden ayırt edemeyebiliriz. Bu nedenle sadece kültür mantarı tüketmeliyiz.
2. Küf mantarı
Doğada çürümeye bırakılmış canlı kalıntılarının üzerinde yaşarlar. Nemli ve besinli ortamlarda yaşarlar Ekmek limon peynir gibi açıkta kalan besinleri küflendirir. Bitki ve hayvan atıklarının çürümesini sağlar. Peynir küfünden penisilin adındaki antibiyotik üretilir.
3. Maya mantarı
Çok küçüktür gözle görülemez. Hamurun mayalanmasını sağlar. Şekerli ılık su içerinde oldukça hızlı çoğalırlar. Sütün peynire, üzüm suyunun sirkeye ve alkole dönüşmesini sağlar.
4. Hastalık yapan (Parazit) mantarlar
İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde mantar hastalıklarına neden olan mantarlardır. Parazit mantarlar canlıların dokularından bağırsaklara, deriye, boyuna, saça, yüze, ellere, ayağa, akciğerlere hatta kemiklere yerleşerek yerleştiği yapı ve organlara zarar verir. Pamukçuk, saçkıran ve tırnak mantarı mantarların sebep olduğu hastalıklardandır.
|