|
MİKROSKOP VE KULLANILMASI
Mikroskop, gözle görülemeyecek kadar küçük olan objeleri incelemek için yapılmış bir araçtır. Gözümüz genellikle 0,1 mm den daha küçük objeleri ayırt edemez. Mikroskop, bu sınırın ötesindeki objeleri görmemizi sağlayarak, gözün görme sınırını genişletmiş olur. Mikroskobun esası bazı mercek sistemlerine ve bu mercekler yardımıyla objelerin büyütülmüş görüntülerinin elde edilmesine dayanır. Mikroskopta bu optik kısımdan başka ona desteklik yapan ve ayarlama için kullanılan mekanik kısımlar da vardır. Şekil` de görülen tek okülerli mikroskop en çok kullanılan mikroskop çeşididir. Mikroskobu kullanırken objeyi ne kadar büyüttüğümüzü bilmemiz önemlidir. Büyütmeyi hesaplamak için oküler üzerindeki sayıyı, kullanmakta olduğumuz objektif üzerindeki sayı ile çarpmamız gerekir. Örneğin, oküler üzerinde 10x ve objektif üzerinde 43x yazılı ise büyütme 10 x 43 = 430 defa oluyor demektir.
MİKROSKOBUN KULLANILMASI
A.Mikroskobun Bakımı: Mikroskop, itinalı bir bakımı gerektiren pahalı bir araçtır. Mikroskop kullanırken aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:
1- Mikroskobu daima iki elle taşıyınız. Bir elle kol sıkıca tutarken diğer elinizle ayağın altından tutunuz. 2- Mikroskobunuzu masa üzerine koyarken çok kenara koymayın .Eğer mikroskobunuzda elektrikli aydınlatma tesisatı varsa tellerin mikroskop ayağı altında kalıp ezilmemesine dikkat ediniz. Mikroskopla çalışırken masanın üzerinde gerekli araç ve gereçlerden başka bir şey bulundurmayınız. 3- Baktığınız preparat bir sıvı damlası ile hazırlanmış ise mikroskobun gövdesini eğik duruma getirmeyiniz. 4- Mikroskobun merceklerinin değeri yaklaşık mikroskobun yarı fiyatı kadardır. O yüzden yumuşak tüysüz bir bez veya yumuşak kağıttan başka bir şeyle silmeyiniz. 5- Mikroskobu yerine kaldırırken daima en küçük objektifte bırakınız.
B.Mikroskobun Kullanılmaya Hazırlanması :
1-En küçük objektifi kullanma durumuna getiriniz . 2-Işık, tablanın ortasındaki delikten geçecek şekilde aynayı ayarlayınız. Diyaframı açıp kapayarak obje için en uygun miktarda ışık geçmesini sağlayanız. 3- Merceklerin temizliğini kontrol ediniz. 4- Önemli faktörlerden biri de obje ile objektif arasında kalan mesafedir. Fazla büyütmede bu mesafe çok azdır.Bu yüzden büyük objektifi kullanırken baktığınız cismi parçalama ihtimaliniz büyüktür.
C.Mikroskobun Kullanılması :
1- Bir gazeteden H harfi kesiniz. Bunu temiz bir lam üzerine koyarak damlalıkla bir damla su damlatınız. 2- Lameli kapatmadan önce biraz bekleyiniz. Lameli lam ile 45 lik bir açı yapacak şekilde tutunuz ve yavaşça bırakınız. 3- Preparatı mikroskobun tablası üzerine koyunuz ve maşalarla sıkıştırınız H harfini tabladaki deliğin ortasına getirinceye kadar preparatı hareket ettiriniz. En küçük objektifi kullanma durumuna getiriniz.Objektife bakarken kaba ayar vidasını çeviriniz. 4- Okülerden bakınız ve bu sırada tüpü yavaş yavaş yukarı doğru hareket ettiriniz.H harfi belirgin hale geldikten sonra ince ayar vidası ile netleştiriniz. Preparatın yerini oynatmadan büyük objektifi çeviriniz. |
|
Bu konu 14606 kez okundu |
|
Bu konuyu Site Admini Ekledi |