Hatay Dörtyol da bulunan Kara Hasanpaşa ilköğretim okulu Fen ve Teknoloji öğretmeni Mustafa BÜYÜKÖZTÜRK okulunda öğrencileri ile birlikte yaptığı mantar yetiştiriciliği ile ilgili detayları aşağıdaki gibi anlatmıştır.
1-Karanlık nemli bir oda gerekliydi. Biz odanın tabanına su dökerek bu ortamı sağlamış olduk.
2-İlçemizde üretim yapan özel bir işletmeden rica ettik bizim için de 50 torba kompost(sap, saman ,çöp v.b karışım.mantar miselleri ekilmiş halde) Özel galerilerde işeniyor dezenfekte ediliyor ve torf adı verilen bataklık toprağı(13 torba) ,3kğ.kadar da sonradan ilave için mantar sporu getirttik.
3-Karanlık odayı 2 gün önceden DDPV adlı ilaçla ilaçladık.
4-Kompost torbalarını Okulumuzda kullanılmaz haldeki sıra ,masa gibi raflara yerleştirdik,Üzerine sporları birer avuç serperek karıştırıp kompostu avuç içiyle sıkıştırdık.Formaldehit ile dezenfekte edip torbaların faza olan kısmı ile kapattık,ayrıca büyük bir naylonla tamamını örttük.Torbalardan birine bir termometre yerleştirdik.Sıcaklığın 27-28 derece olması gerekiyor.Bu sıcaklıkta 12-14 günde spor miselleri torbayı tamamen sardı.
5-10.gün torf torbalarını bir kenarda açarak hepsini boşaltıp Formaldehit ile dezenfekte edip üzerini naylonla kapatıp 1 gün sonra açtık.1 gün havalandırdık.
6-Torbaları açarak Kompost üzerine 3-4cm.kalınlıkta toprağı serdik,torbanın fazlalıklarını geriye çevirdik.HER TORBAYA 1-1,5 LİTRE SU azar azar komposta geçmeyecek şekilde verdik.1 gün sonra Rimon(böcek-kurt için) denilen ilaçlamayı yaptık.1 gün sonra Benomil(istenmeyen matar hastalığı için) türü ilaçlamayı yaptık.
7-Toprak serildikten sonraki 4. ve 8. günlerde sportak(mantar hastalıkları için) isimli ilaçla ilaçladık.Artık ilaçlama bitiyor.İleriki zamanlarda gerekirse sinekler için duvarlar DDPV ile ilaçlanıyor. !!! Toprak serildikten sonra sıcaklıgın23-24 derecelere inmesi gerekiyor.
8-TOPRAKLAMADAN 12-14 gün sonra mantarlar görülmeye başlayınca oda sıcaklığı 15-17 dereceye düşürülüyor,bol havalandırılıyor, Mantarlar nohut büyüklüğüne gelince Her torbaya 1lt.civarında su veriliyor.Vantilatörle 15-20 dk suyun mantar üzerinde kalmaması için havalandırılıyor.2-3 gün sonra hasat başlıyor.Hasat sonraları sulama yapılıyor.1.Flaş denilen bu hasat 5-6 gün sürüyor.Verim azalıyor,yeni mantarcıklar çıkmaya başlıyor.Bu sırada sulama yapılırsa yeni çıkanlar ölüyor,nohut büyüklüğüne kadar sulanmamalı. Verim bu şekilde 5-6 kez tekrarlanıyor.Her torbadan 4kğ civarında mantar toplanıyor.
NOT: Kompost ve torf genellikle Antalya`dan temin ediliyor.İlaçları da piyasada bulamıyorsunuz üreticiden temin etmek gerekiyor.
Denemek isteyenlere kolay gelsin.Unuttuğum detaylar olabilir,gerekirse 05058667601`den bilgi akışı sağlayabiliriz.Selamlar,saygılar……
Mustafa BÜYÜKÖZTÜRK
KARA HASANPAŞA İ.Ö.O. DÖRTYOL/HATAY |