Bir cismin konumundan ya da durumundan dolayı sahip olduğu (depolanmış) enerjiye potansiyel enerji denir. Potansiyel enerji Ep veya P.E. ile gösterilir. (Hareket etmeyen cisimlerin de sahip olduğu enerji vardır.).
Potansiyel enerji, çekim potansiyel enerjisi ve esneklik potansiyel enerjisi olarak iki çeşittir.
a)Çekim Potansiyel Enerjisi :
Bir cismin konumundan yani bulunduğu yükseklikten dolayı sahip olduğu potansiyel enerjiye çekim potansiyel enerjisi denir.
▪ Bir cismin sahip olduğu çekim potansiyel enerjisi cismin ağırlığına ve cismin bulunduğu yüksekliğe bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır. Yani cismin ağırlığı ve yerden yüksekliği arttıkça çekim potansiyel enerjisi artar, cismin ağırlığı ve yerden yüksekliği azaldıkça çekim potansiyel enerjisi azalır.
▪ Bir cismin yerden belli bir yüksekliğe çıkartılması için cisme en az ağırlığı kadar yukarı yönde kuvvet uygulanır ve iş yapılır. Yapılan iş sayesinde cisim çekim potansiyel enerjisi kazanır.
▪ Eşit ağırlıklı iki cisimden yüksekliği fazla olanın çekim potansiyel enerjisi daha fazladır.
▪ Aynı yükseklikteki iki cisimden ağırlığı fazla olanın çekim potansiyel enerjisi daha fazladır.
▪ Ağırlığı G olan cisim yerden h yüksekliğine çıkarılırsa çekim potansiyel enerjisi kazanır.
b) Esneklik Potansiyel Enerjisi :
Esnek cisimlerin sıkıştırılması veya gerilmesi sonucu sahip oldukları potansiyel enerjiye esneklik potansiyel enerjisi denir.
Esnek bir cismin sahip olduğu esneklik potansiyel enerjisi, esnek cismin (yayın) cinsine ve esnek cisimdeki sıkışma veya gerilme miktarına bağlı olup bunlarla doğru orantılıdır.
|