Fen Konuları
Tüm Konular

Sabunlar Baz İse Ph ı 5.5 Sabunlar Nasıl Oluyor?

Sayfayı Yazdır

Oluşum özelliklerinden dolayı sabunun bazik karakterde olduğu doğru. Bazların cilde zararlı olduğu da açık. Bu yüzden bilim adamları sabunu bu bazik özelliğinden arındırmak için araştırmalar yaptılar ve modern sabunlar geliştirdiler. Bu sabunlar donyağı ve fındık yağı ya da bunlardan elde edilen yağ asitlerinden elde ediliyor. Donyağı : fındık yağı oranı 4 :1 dir. Sıvı sabunları ve kalıp sabunları aşağıdaki gibi 3 temel grupta inceleyebiliriz:

1)Uzun yağ asitleri zincirinden ve alkali tuzlardan oluşan klasik sabunlar. Bu sabunların pH değeri 9-10 arasındadır yani bazik karakterlidir.
2)Klasik sabunlarla aynı fakat farklı olarak yüzey aktif maddeler eklenmiş sabunlar ki bu sabunların da pH değeri 9-10 arasında değişir.
3)Sendet (sentetik deterjan) sabunlar; %10 civarında sabun içeren sentetik deterjanlar ve çeşitli dolgu maddelerinden oluşur. Sendetlerin pH değeri ise 5.5-7.0 arasında değişir.Laktik asit ya da sitrik asit ekleyerek sabunların pH değeri 5-7 aralığına çekilir. Kozmetik ürünleri satan mağazalarda güzellik sabunu olarak satılan sabunlar işte bu özelliğe sahip sabunlardır

pH 5.5 değerindeki sabunların üretimindeki amaç, klasik sabunların cilde verdiği zararları önlemektir.
Cildimizin normal pH değeri 4.5-6.5 arasında değişir. Klasik alkali sabunlarla (pH 9-10) yıkadığımızda cildimizin pH değeri yükselir. Kuruluk hissi verir ama sağlıklı bir cilt kısa sürede tekrar gerekli nem ve pH dengesine kavuşur.

Bu konu 50906 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman