Fen Konuları
Tüm Konular

Sesin şiddeti, yüksekliği ve tını özellikleri

Sayfayı Yazdır

İşittiğimiz sesler çok şiddetli , zayıf,  ince ya da kalın olabilir. Seslerdeki bu farklar, ses kaynaklarındaki sesin oluşma şekillerine bağlıdır. 

Sesleri birbirinden ayıran özellikler üç tanedir;

1. Sesin şiddeti

2. Sesin yüksekliği

3. Sesin tınısı

1. Sesin şiddeti: Sesin kuvvetli ya da zayıf olmasını ayırt etmeyi sağlayan özelliktir. Bir sıraya kuvvetlice vurulursa çıkan sesin şiddeti çok, hafifçe vurulursa çıkan sesin şiddeti az olur.

2. Sesin yüksekliği: Sesin ince ya da kalın olmasını ayırt etmeyi sağlayan özelliktir. Sesin yüksekliği, ses kaynağının titreşim hızına (frekansına) bağlıdır. Frekans bir saniyedeki titreşim sayısıdır. Frekans arttıkça ses incelir, frekans azaldıkça ses kalınlaşır. Sesi oluşturan  cismin titreşim frekansı cismin boyuna, cinsine, kalınlığına ve gerginliğine bağlıdır.

Bir gitarda aynı gerginlikteki farklı kalınlıktaki teller aynı şiddetle titreştiğinde kalın olan telin frekansı az ve kalın ve alçak ses üretir. İnce olan tel ise frekansı fazla olan ince ve yüksek ses çıkardığı görülür.

3. Sesin tınısı: Şiddeti ve yüksekliği aynı olan sesleri ayıran özelliktir. Sesi kaynağının özelliği ile ilgilidir, örneğin aynı parçayı çalan keman ve gitar aynı notaları çaldıkları halde tınıları farklı olduğu için kolayca ayırt edilirler.

Bu konu 33866 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman