Fen Konuları
Tüm Konular

Soru ve Cevaplar ile Mikroplar İle Savaş

Sayfayı Yazdır

67.Mikroorganizma nedir?
Çıplak gözle görülemeyen,tek hücreli mikroskobik canlılara mikroorganizma denir.

68.Mikrop nedir?
Yoğurt,peynir,sirke yapımında bağırsaklarımızdaki B ve K vitaminlerinin oluşmasında rol oynayan yararlı mikroorganizmaların yanında hastalık etkeni olan zararlı mikroorganizmalar vardır.Bu zararlı mikroorganizmalara mikrop denir.

69.Hastalığa yol açan zararlı mikroorganizmalar kaça ayrılır?
Virüsler ve bakteriler olarak ikiye ayrılır.

70.Virüslerin sebep olduğu hastalıklar nelerdir?
Kızamık,çocuk felci,grip,uçuk,hepatit B,Aids,kuduz,kuş gribi,tütün mozaik hastalığı

71.Bakterilerin sebep olduğu hastalıklar nelerdir?
Kolera,verem,cüzam,zatürre

72.Virüslerin özellikleri nelerdir?
Virüsler ne canlıdır ne de cansızdır. Beslenme,üreme,hareket gibi canlılık özellikleri göstermedikleri için cansız,kendilerine özgü bilgileri taşıyan yapıları olduğu için bir başka canlının hücrelerinde üreyebildikleri için canlı olarak nitelendirilebilir. Virüslerin tamamı zararlıdır.

73.Bakterilerin özellikleri nelerdir?
Bakteriler bir hücreli canlılardır. Hücre zarı,sitoplazma ve sitoplazma içinde dağılmış kendine özgü bilgileri taşıyan yapıları vardır. Bakterilerin mitokondri ve kloroplast gibi organelleri yoktur. Zararlı bakteriler olduğu gibi yararlı bakterilerde vardır.

74.Yararlı bakteriler nerelerde kullanılır?
Peynir,yoğurt,ekmek,sirke vb. yapımında kullanılır.

 

75.Mikropların hastalık yapması için vücuttaki hangi doğal engelleri aşması gerekir?
Zararlı mikroorganizmaların hastalık yapabilmesi için vücudumuzun doğal engellerini aşması gerekir. Doğal engeller deri,tükürük,gözyaşı ve mukustur.

76.Zararlı mikroorganizmalara karşı vücudumuzu koruyan sistemimiz nedir?
Zararlı mikroorganizmalara karşı vücudumuzu bağışıklık sistemimiz korur.

77.Bağışıklık sistemimiz hakkında bilgi verin.
Bağışıklık sistemi öncelikle mikroorganizmaların vücudumuza girmesini önlemeye,vücudumuzun içine giren mikropları ise bulundukları yerde yutarak yayılmalarını engellemeye ya da geciktirmeye çalışır. Bağışıklık sistemimizin en önemli savaşçıları akyuvarlardır. Lenf düğümleri vücuda giren zararlı mikroorganizmalara karşı bir süzgeç gibi davranır. Bunların vücuda yayılmasını engeller.

78.Doğal bağışıklık nedir?
Geçirdiğimiz bazı hastalıklar ve anne sütünden geçen bazı savunma maddeleri doğal bağışıklığı sağlar. Örneğin;kabakulak hastalığını bir kere geçirdikten sonra bu hastalığa bir daha yakalanmayız.

79.Kazanılmış bağışıklık nedir?
Vücudumuza giren mikroorganizmalar doğal bağışıklık sistemiyle durdurulamıyorsa kazanılmış bağışıklık sistemi devreye girer. Kazanılmış bağışıklık,dışarıdan vücuda verilen aşı,serum ve bazı besin destekleriyle sağlanır.

80.Aşı nedir?
Aşı,vücudumuzu mikroorganizmalara karşı güçlendirir. Aşının içinde,hastalık yapma yeteneği olmayan,zayıflatılmış ya da ölü mikroorganizmalar bulunur. Aşı,virüslerin sebep olduğu bazı hastalıklardan korunmanın etkili bir yoludur. Ancak aşılar bizi bütün hastalıklara karşı koruyamaz. Hastalandığımızda iyileşmek için serum ve ilaçlar kullanırız.

81.Serum nedir?
Serum hastalandığımızda mikroplarla mücadele etmemize yardımcı olan ve bağışıklığı destekleyen bir sıvıdır. Mikroorganizmaların sebep olduğu bazı hastalıklara ve zehirlenmelere karşı kullanılır. Aşılar hastalanmadan önce önlem amaçlı,serum ve ilaçlar ise hastalandığımızda tedavi amaçlı kullanılır.

82.Çiçek aşısını kim bulmuştur?
Edward Jenner (Edvırt Jener)

83.Kuduz aşısını kim bulmuştur?
Louis Pasteur (Lui Pastör)

84.Bakterileri kim tanımlamıştır?
Robert Koch (Rabırt Koh)

85.Virüsleri kim keşfetmiştir?
Diğer araştırmacılarla birlikte Beijrinek (Bayernik)

86.Penisilini kim bulmuştur?
Alexander Fleming (Aleksandır Fileming)

87.Çocuk felci aşısını hangi bilim insanı bulmuştur?
Jonas Salk (Conas Salk)

 

88.İlaçları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Doktor tavsiyesiyle kullanmalıyız,doktorun önerdiği miktarda ve sürede kullanmalıyız,son kullanma tarihi geçen ilaçları imha etmeliyiz,ilaçları çocukların ulaşamayacakları yerde muhafaza etmeliyiz.

89.Antibiyotik nedir?
Antibiyotikler yalnızca bakterilere karşı etkilidir. Verem,kolera,zatürre,idrar yolu iltihabı gibi bakterilerin yol açtığı hastalıkların tedavisinde kullanılır. Grip,soğuk algınlığı gibi virüslerin sebep olduğu hastalıklarda antibiyotikler kullanılmaz.

 

 

Hazırlayan:GÖKSEL İRİŞ

Bu konu 7572 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman