Fen Konuları
Tüm Konular

Soru ve Cevaplar ile Solunum Sistemi

Sayfayı Yazdır

90.Solunum sistemini oluşturan organlar nelerdir?
Burun,yutak,gırtlak,soluk borusu,bronşlar,bronşçuklar ve akciğerler görevlidir.

91.Solunum sisteminin görevi nedir?
Solunum sisteminin görevi vücudumuz için gerekli olan oksijenin havadan alınıp,vücudumuzda oluşan karbondioksitin vücut dışına atılmasını sağlamaktır.

92.Oksijenin ve karbondioksitin vücudumuzda dolaşması nasıl sağlanır?
Oksijenin ve karbondioksitin vücudumuzda taşınması kan dolaşımı ile gerçekleşmektedir.

93.Burunun görevi nedir?
Soluduğumuz hava burundan alınır. Hava burunda nemlenir ve ısınır. Burundaki kıllar da havadaki toz parçacıklarını tutar.

94.Yutağın görevi nedir?
Ağız ve burun boşluğuyla,yemek ve soluk borusunun birleştiği kısımdır. Burun ya da ağız yoluyla gelen hava yutağa geçer.

95.Gırtlağın özellikleri nelerdir?
Yutaktan gelen havayı soluk borusuna iletir. Gırtlak kıkırdaktan oluşur ve gırtlağın içinde bulunan ses telleri ile ses oluşumu sağlanır.

96.Soluk borusunun özellikleri nelerdir?
Üst üste dizilmiş kıkırdak halkalardan oluşur. Soluk borusunun görevi,havanın akciğerlere iletilmesini sağlamaktır. Soluk borusunun içi bir zarla kaplıdır. Bu zar,toz parçacıklarını ve mikropları tutmak için kaygan ve yapışkan bir salgı üretir. Tutulan yabancı maddeler balgam şeklinde dışarı atılır.

97.Akciğerlerin yapısını anlatınız.
Süngerimsi yapıda olan akciğerler biri sağda,diğeri solda olmak üzere iki tanedir. Akciğerlerin yapısında,çok ince duvarları olan alveoller bulunur. Alveollerin çevresi çok sayıdaki kılcal damarlarla çevrilidir. Akciğerle kan arasındaki gaz alışverişi alveollerde gerçekleşir.

98.Bronşlar ve bronşçukların yapısını anlatın.
Soluk borusu,bronş adı verilen iki, kola ayrılır. Bu kollardan biri sağ,diğeri sol akciğere girer. Akciğerlerde gittikçe incelen birçok dala ayrılarak bronşçukları oluşturur.

99.Diyafram hakkında bilgi verin.
Soluk alıp verme olayında görevli yapılardan biri diyaframdır. Diyafram akciğerlerin çalışmasını destekleyen güçlü bir kastır.

100.Soluk alma sırasında hangi olaylar gerçekleşir?
Diyafram soluk aldığımız zaman kasılarak düzleşir ve akciğerlerin tabanını aşağıya doğru çeker. Bu sırada kaburgaların arasında bulunan kaslar kasılarak göğüs kafesinin genişlemesine yardımcı olur. Böylece akciğerler soluk borusundan gelen havayı içine alır.
101.Soluk verme sırasında hangi olaylar gerçekleşir?
Diyafram ve kaburga kasları gevşediği anda göğüs kafesi daralır. Akciğerler eski haline döner. Böylece akciğerlerdeki hava da dışarı çıkmış olur.

102.Alveoller hakkında bilgi verin
Küçük kan dolaşımında,vücutta oksijence fakirleşen kan temizlenmek üzere akciğerlerdeki alveollere taşınır. Alveollerin etrafı kılcal damarlarla çevrilidir. Kılcal damarlardaki oksijence fakir kan alveollerdeki oksijeni alır,karbondioksiti alveollere verir. Oksijence zengin kan akciğer toplardamarıyla kalbe dönerek tüm vücuda dağıtılır.

103.Solunum sistemini olumsuz etkileyen etmenler nelerdir?
Hava kirliliği,sigara ve alkol kullanımı,asbest gibi kimyasal maddeler solunumda görevli yapı ve organların sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bunun sonucunda bronşit,zatürre,verem,grip,akciğer kanseri,astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir.

 

 

Hazırlayan:GÖKSEL İRİŞ

Bu konu 64467 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman