1.Gök cismi nedir? Uzay;yıldızlar,gezegenler ve gök taşlarıyla doludur. Bunların her biri gök cismi olarak adlandırılır.
2.Yıldız nedir? Yıldız denince aklımıza ilk önce bayrağımızdaki yıldız şekli gelmektedir. Oysa yıldızların şekli genellikle küreseldir. Yıldızlar,uzaydaki bulutsu adı verilen gaz ve toz yığınlarının bir araya gelip sıkışmasıyla meydana gelir.
3.Yıldızlar sıcaklıklarına göre nasıl renk alırlar? En sıcak yıldızlar mavi veya beyaz,orta sıcaklıktaki yıldızlar sarı,soğuk yıldızlar ise kırmızıdır.
4. Takımyıldızı nedir? Gökyüzüne dünyadan bakıldığında sergiledikleri görünüm sebebiyle bir arada bulunan yıldız grupları takımyıldızı olarak adlandırılır. Büyükayı,Küçükayı,ejderha,çoban,kuzey tacı,Orion(Avcı) ve günlük hayatta sıkça duyduğumuz burçlarda takımyıldızlarına örnek verilebilir. 5.Kuyruklu yıldızlar hakkında bilgi verin. Kuyruklu yıldızlar,adlarının aksine,birer yıldız değildir. Bu gök cisimlerinin yapısında donmuş halde buzlar,gazlar ve tozlar bulunur. Bu yüzden kirli kartopu olarak da adlandırılır.
6.Göktaşı nedir? Atmosfere girerek yeryüzüne ulaşabilen meteorlara gök taşı adı verilir.
7.Meteor çukuru ve göktaşı çukuru hakkında bilgi verin. Meteorlar düştükleri yerlerde ciddi hasarlara yol açabilir,çukurlar oluşturabilir. Oluşan çukurlara meteor çukuru denir. Ancak dünya yüzeyi üzerindeki bir çukurdan söz ediliyorsa buna göktaşı çukuru denir.
8.Gezegenler ve yıldızlar arasındaki farklar nelerdir? *Yıldızlar kendileri birer ısı ve ışık kaynağı oldukları halde,gezegenler yıldızlardan aldıkları ışığı yansıtır. *Gezegenler yıldızlardan daha soğuk ve küçüktür. *Yıldızların ışıkları yanıp söner gibi görünürken,gezegenlerin ışıkları yanıp sönmeden kesintisiz olarak görünür.
9.Işık yılı hakkında bilgi verin. İki gök cismi arasındaki uzaklığı kilometre ile ifade etmek bazen yetersiz kalır. Bunun yerine ışık yılı birimi kullanılır. Bir ışık yılı,ışığın boşlukta bir yılda aldığı uzaklıktır. Işık yılı bir zaman birimi olmayıp uzaklık ölçüsü birimidir.
10.Bir ışık yılı yaklaşık kaç km dir? Bir ışık yılı yaklaşık 9,46x1012 km dir.
11.Güneş sistemi hakkında bilgi verin. Güneş sistemi,güneşin ve onun etrafında belirli yörüngelerde hareket eden gezegenlerin,uyduların,kuyruklu yıldızların bulunduğu gök cisimleri topluluğudur. Güneş sisteminde sekiz gezegen vardır.
12.Astronomi birimi (AB) nedir? Gezegenlerin güneşe olan uzaklıkları astronomi birimi ile ifade edilir. Bir astronomi birimi güneş ile dünya arasındaki uzaklığa eşittir.
13.Güneş sistemini oluşturan gezegenleri güneşe en yakın olandan en uzak olana doğru sıralayın. Merkür,Venüs,dünya,mars,Jüpiter,Satürn,Uranüs,Neptün dür.
14.Güneş sisteminin en büyük ve küçük gezegenini yazınız. En büyük gezegen jüpiterdir. En küçük gezegense merkürdür.
15.Yüzeyi kraterli olup,kendi ekseni etrafında çok yavaş döndüğünden gece ve gündüz sıcaklık farkı çok fazla olup bu yüzden üzerinde canlı yaşamayan gezegen nedir? Merkür dür.
16.Kırmızı gezegen olarak bilinen,yüzey şekilleri dünya dan teleskopla bilinen gezegen hangisidir? Mars tır.
17.Güneş çevresindeki yörüngesinde yuvarlanan bir varil gibi yan yatmış şekilde dönen gezegen hangisidir? Uranüs tür.
18.Dünyanın ikizi olarak da adlandırılan gezegen hangisidir? Venüs tür.
19.Gezegenimiz dünya hakkında bilgi verin. *üzerinde yaşamın olduğu tek gezegendir. *çevresinde dolanan ay dünyanın tek uydusudur.
20.Etrafında bulunan gaz,buz ve kaya parçalarından oluşan halkalarla anılan gezegen hangisidir? Satürn dür.
21.Uranüsün ikizi gibi olan gezegen hangisidir? Neptün dür.
22.Gök ada hakkında bilgi verin. Ay,dünya,güneş,diğer yıldızlar,gezegenler ve bulutsular gök ada adı verilen dev sistemlerin birer üyesidir.
23.Dünyamız hangi gök ada içinde bulunmaktadır? Dünyamızın içinde bulunduğu gök ada,Samanyolu gök adası(galaksisi) olarak bilinmektedir. Bu gök ada sarmal şekildedir. Merkezinden dışa doğru açılan kollar vardır. güneş sistemimiz bu kollardan avcı kolunda bulunur.
24.Gök adaların şekilleri nasıl olabilir? Gök adalar sarmal,eliptik ya da düzensiz şekillerde olabilir. Dünyanın içinde bulunduğu Samanyolu gök adası gibi başka bir gök ada da andromeda gök adasıdır. Yine bir başka gök ada sombrero gök adasıdır. Bu gök ada şapkaya benzemektedir.
25.Evren nedir? Gök adaların da içinde yer aldığı gök cisimlerinin tümü aralarındaki boşluklarla birlikte evreni temsil etmektedir.
26.Uzay nedir? Dünya dışında evren parçasına uzay denir.
27.Gök bilimci nedir? Gök cisimlerinin hareketlerini ve yapısını inceleyen bilim insanlarına gök bilimci denir.
28.İnsanların evreni anlamaya başlamaları nasıl olmuştur? Teleskopun bulunuşuyla başlamıştır.
Hazırlayan: Göksel İris
|