1.Işık ışınları aynı ortamda nasıl yayılır? Doğrusal olarak yayılır.
2.Işık maddelerde sıcaklık değişimine neden olabilir mi? Evet.
3.Işık bir enerji çeşidi midir? Evet. Işık bir enerji çeşididir.
4.Işığın soğurulması nedir? Işığın cisimler tarafından tutulmasına ışığın soğurulması denir.
5.Yaz aylarında neden açık renkli elbiseleri tercih ederiz? Açık renkli elbiseler üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını yansıttıkları için daha serin tutarlar.
6.Elbiselerin solması ne ile ilgilidir? Soğurulma,maddelerde bazı değişimlere yol açar. Uzun süre güneş ışığı altında bırakılan kumaşın rengi solar.
7.Güneş ışığından nerelerde yararlanılır? *konutların ısıtılması,seracılık,içme suyu ve sıcak kullanım suyu temini *gıda,kimya,seramik,kağıt,tekstil ve deri sanayileri *deniz suyunun tatlı suya dönüştürülmesi *güneş ocaklarında yemek pişirilmesi *elektrik enerjisi üretimi(güneş pilleri)
8.Radyometre nedir? Güneş ışığı,ışık değirmeni(radyometre) adı verilen bir düzenekle hareket enerjisine de dönüştürülür. Radyometre güneş ışığını doğrudan alan bir yere bırakılırsa ışığın yapraklara çarpmasının etkisiyle radyometre çarkı döner.
9.Güneş ışığının rengi nedir? Güneşten bize ulaşan beyaz ışık,gerçekte birçok rengin birleşiminden oluşur. Beyaz,aslında başlı başına bir renk değil,tüm renklerin birleşimidir.
10.Işığın ana renkleri nelerdir? Kırmızı,yeşil ve mavidir.
11.Işık filtresi nedir? Belli renklerdeki ışığı soğurup kendi rengindeki ışığı geçiren cisimlere ışık filtresi denir. Işık filtresi kullanılarak istenilen renkte ışık elde edilir. Yine trafik lambalarının kırmızı,yeşil ve sarı renkli olması ışık filtreleri ile sağlanır.
12.Gökyüzü ve deniz neden mavidir? Atmosfer yani hava renksizdir. Havanın açık ve bulutsuz olduğu günlerde gökyüzü mavi görünür. Atmosfer,ışığın mavi tonlarını,kırmızıya oranla daha çok saçılmaya uğratır. Yani mavi ışık,atmosferde kırmızıya oranla daha fazla ve her yönde dağılarak gökyüzünün mavi renkte görünmesine sebep olur. Denizlerin mavi renkli görünmesinin sebebiyle gökyüzünün mavi renkli görünmesinin sebebi benzerdir. Çünkü atmosferi oluşturan azot,oksijen ve karbondioksit gibi gazlar deniz suyunun içinde de dağılmış olarak yer alır.
13.Işık tayfı nedir? Göremediğimiz ancak varlığını değişik yöntemlerle anladığımız ışık türleri de bu yelpazeye dahil edilirse ışık tayfı veya ışık spektrumu olarak adlandırılan enerji bandı elde edilmiş olur. Eğer bu enerji bandını gerçeğine uygun bir biçimde yaparsak görünür ışık bu bandın % 1 inden azını oluşturur.
Hazırlayan: Göksel İris |