20.İnsanın gelişim dönemleri nelerdir? İnsan yaşamı boyunca belirli gelişim dönemlerinden geçer. Bu dönemler,bebeklik,çocukluk,ergenlik,yetişkinlik ve yaşlılık olarak adlandırılır.
21.Büyüme nedir? Anne karnından başlayıp ergenliğe kadar insanlarda görülen boy ve kütle artışı büyüme olarak tanımlanır.
22.Olgunlaşma nedir? Vücudumuzdaki yapı ve organların belirli işlevleri yapabilecek duruma gelmesine olgunlaşma denir.
23.Gelişme nedir? Bir davranışın yapılabilmesi için büyüme olgunlaşma yanında o davranışın öğrenilmesi de gerekir. Büyüme, olgunlaşma ve öğrenme insanların gelişmesini sağlar.
24.Ergenlik dönemi nedir? Ergenlik dönemi insan yaşamının doğal bir dönemidir. Bu dönem insanlarda yaklaşık olarak 12-21 yaşları arasıdır. Her bireyin ergenliğe giriş zamanı ve yaşadığı değişimler aynı olmayabilir.
25.Ergenlik döneminde kızlarda görülen bedensel değişimler nelerdir? Dişi üreme organlarının olgunlaşması,yumurta oluşması,adet görme ve göğüslerin belirginleşmesi
26.Ergenlik döneminde erkeklerde görülen bedensel değişimler nelerdir? Erkek üreme organlarının olgunlaşması,sperm oluşması,ses kalınlaşması,sakal ve bıyık çıkması
27.Ergenlik döneminde hem kız hem de erkeklerde ortak olan değişiklikler nelerdir? Boy uzaması,kilo artışı,koltuk altı ve cinsel bölgede kıllanma,deride yağlanma,sivilce çıkması,ter salgısının artması ve kasların gelişimi.
28.Ergenlik döneminde görülen ruhsal değişiklikler nelerdir? Kimlik arayışı,bağımsızlık arayışı,duygusal dalgalanma,iletişimde güçlük çekme ve zihinsel değişim.
Hazırlayan:GÖKSEL İRİŞ
|