Fen Konuları
Tüm Konular

Sürtünme Kuvvetinin Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Sayfayı Yazdır

Sürtünme Kuvvetinin Olumlu ve Olumsuz Etkileri

 

Sürtünme kuvveti hareketin yönüne zıt bir kuvvettir. Eğer uygulanan kuvvet sürtünme kuvvetinden büyük değil ise cisim hareket etmez.


Buzlu , cilalı kaygan bir yüzeyde yürüyemeyiz. Rahat yürüyebilmek için tuz, kum, kül ve talaş atarak sürtünme kuvveti oluştururuz. Aynı nedenle buzlu yollarda sürtünmeyi arttırmak için otomobilimizin lastiklerine zincir takarız.

Bisikletimizin zincirlerini yağlayarak sürtünmeyi azaltırız ve böylece bisikletin az güçle daha hızlı gitmesini sağlarız. Arabamızın ve bisikletimizin frenlerini   belli aralıklarla değiştirir, onları yenileriz. Çünkü, frene bastığımız anda sürtünme olmazsa aracımız istediğimiz anda durmaz.

Cisimlerin bulundukları yerde hareket etmeden durmaları sürtünme kuvveti sayesindedir.

Buzun üzerinde sürtünme azdır. Bu nedenle kışın ayakkabıların altlarının  pürüzlü olması tercih edilir. Otomobillerin kaymalarını önlemek için de zincir  takılır.

Makine parçaları hareket ederken birbirine sürtünür. Sürtünmeden dolayı  parçalar yıpranır ve hareketleri zorlaşır.

Ağır cisimleri sürtünmeden dolayı, hareket ettirmek için daha çok güç gerekir. Sürtünme kuvveti sebebiyle yerine konan masa, sandalye gibi eşyalar yerlerinde kalırlar.

Sürtünme hareketi zorlaştırır, cisimleri aşındırır ve enerji kaybına neden olur.

 

Yazı yazabilmek için kağıt ile kalem ucu arasında sürtünme olmalıdır. kaygan yüzeyli sürtünmenin az olduğu bir kağıda yazı yazamayız.  Yazılan yazının silinmesi de aynı şekilde sürtünme sayesinde olmaktadır.

 

Sürtünme fazla olduğu için dağ yamaçlarındaki kaya ve topraklar kaymazlar.


Yukarıda anlatılan sürtünmenin olumlu ve olumsuz etkilerini azaltmak için  birtakım önlemler alınır.

Araba motorunun rahat çalışması motor parçaları zaman zaman yağlanır,  Tekerleklerin rahatça dönmesi için bilye kullanılır.

Trenlerin tekerlekleri çeliktir. Raylar da çelik olduğundan sürtünme olur. Bu   nedenle bir kamyondan çok daha büyük olan vagonların hareketi daha az  enerji harcanarak sağlanır. Ancak trenin durması gerektiğinde sürtünmenin  artması gerekir. Bu nedenle tekerlekle rayların arasına kum püskürtülür. Trenin kolayca durması sağlanır. 

Bu konu 15031 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman