Erkek organın başçığındaki polenler olgunlaşınca başçık açılır, polen keseleri çatlar ve olgulaşan polenler etrafa yayılır. Erkek organın başçığından etrafa yayılan polenlerin dişi organın dişicik tepesine taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşma su, rüzgar, hayvanlar ve insanlar sayesinde gerçekleşir.
Tozlaşma olayı aynı tür bitkiler arasında gerçekleşir. Dişi organın dişicik tepesi, farklı bitki türlerinin polenlerinin yumurtalığa girmesini önler.
▪ Renkli, güzel kokulu ve görünüşlü çiçeklerde tozlaşma kuşlar ve çeşitli böcekler sayesinde gerçekleşir. Bu çiçeklerdeki polenler yapışkandır ve kuşlara ve böceklerin vücudundaki kıl ve çıkıntılara yapışarak dişi organın dişicik tepesine taşınır yani tozlaşır.
▪ Yağmurlu havalarda taç yapraklar kapanarak çiçek tozlarının ıslanmasını ve kuşların ve böceklerin tozlaşma yapmasını önler.
▪ Kendilerine özgü renk ve kokuları olmayan çiçeklerde tozlaşma rüzgar sayesinde gerçekleşir. Bu çiçeklerdeki polenler kuru ve pürüzsüz olup rüzgarla dişicik tepesine taşınır yani tozlaşır.
▪ Kötü kokulu ve görünüşlü olan çiçeklerde de tozlaşma gerçekleşir. Sinekler yumurtalarını bırakmak için bu çiçeği seçerler ve tozlaşmayı sağlarlar.
▪ Bataklık ve su bitkilerinde polenler, su sayesinde dişicik tepesine taşınırlar.
|