Fen Konuları
Tüm Konular

Uzay Kirliliği

Sayfayı Yazdır

 

Uzay araştırmalarının başladığı ilk günden günümüze kadar Uzay`a pek çok roket fırlatılmıştır. Roketlerin taşıdıkları yüklerde zaman zaman patlamalar olmuş ve bu patlamalar sonunda ortaya çıkan enkazlar Uzay`a yayılmıştır. Yörüngelerdeki yapay uydulardan bir bölümünün ömrü tükenmiş ve Uzay`da serbest olarak dolanmaya başlamışlardır. Tüm bu işe yaramayan cisimler, roket parçaları, ömrü tükenmiş yapay uydular, yakıt tankları ve uzay aracı atıkları Dünya`nın çevresinde dolanan bir hurda yığını oluşturmuştur. Bu durum da uzay kirliliğine yol açmıştır.

 

Uzay kirliliğinin önlenebilmesi için, uzay araçlarının yörüngelere en az seviyede kirlilik oluşturacak biçimde yerleştirilmesi, ömrü tükenen yapay uyduların ve uzay araçlarının Dünya`ya düşmelerinin sağlanması gerekmektedir.

 

Uzay kirliliği son 40 yılda ortaya çıkan bir sorundur ve önlem alınmazsa uzay kirliliği önümüzdeki 25–30 yıl içinde uzay araştırmaları açısından çok ciddi bir sorun olacaktır. Uzay kirliliği sorunu, insan yapımı ilk uydu olan Sputnik I`in, 4 Ekim 1957`de fırlatılmasıyla ortaya çıkmıştır. Ömrü tükenen uydu Dünya`nın çevresinde, yüksek bir hızla boş yere, iki aydan fazla dönüp durmuştur. Sonra da Dünya`ya düşmüştür.

 

Ömrü tükenen uydu ve uzay araçlarının Dünya`ya düşmelerinin sağlanması sonucu bir süre sonra Dünya`daki yaşam bu kirlilikten etkilenebilir. Dünya`da bu kirliliğin yok edilmesi için yeterli çalışma ve düzenlemeler yapılmazsa canlıların yaşamı tehlikeye girebilir.

Bu konu 31027 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 12 Temmuz 2015 Pazar 15:14
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman