Uzay Teknolojilerilerinin Günlük Hayataki Kullanım Alanları
Eski medeniyetler uzay hakkında sadece çıplak gözle gözlem yapmışlar ve elde ettikleri gözlem sonuçlarını kaydetmişler ve
kullanmışlardır. Bilim insanları uzayı daha yakından gözlemlemek, başka gezegenlerde yaşam olup olmadığını anlamak ve diğer gök
cisimlerini keşfetmek için teknolojik araçlar üretmişlerdir.
Günümüzde uzay araştırmalarının yapılması için; teleskoplar, roketler, uzay mekikleri, uzay sondaları, uzay istasyonları,
yapay uydular yapılmış, uzayda kullanılabilecek çeşitli araçlar (teflon, tükenmez kalem, alüminyum folyo, özel tasarlanmış giysiler)
üretilmiş ve gözlem evleri kurulmuştur.
▪ Uzay teknolojisi sayesinde insansız uzay araçları üretilmiş, bu araçlar pek çok gezegene ulaşmış, gezegen yüzeyinden aldığı bilgileri dünyaya ulaştırmıştır.
▪ Dünya`nın ve Mars`ın yörüngesine farklı amaçlı uydular yerleştirilmiştir.
▪ Yapay uyduların üretiminde ısı ve ışığı iyi ileten hafif materyaller geliştirilmiştir. Geliştirilen bu alüminyum folyo, teflon, streç film gibi materyaller günlük hayatta da kullanılmaktadır.
▪ Dişçilikte bağ olarak kullanılan görünmez diş telleri uzay teknolojisi ürünüdür.
▪ Kalp atış hızını ayarlayan cihazlar, insan kalbinin düzenli bir ritimle atmasını sağlamak için kullanılan bir uzay teknolojisi ürünüdür.
▪ Uzay mekiklerine, uzay sondalarına ve uzay istasyonlarına gerekli enerjiyi sağlamak için üretilen Güneş panelleri günlük hayatta da kullanılmaktadır.
▪ Uzay araçlarında kullanılan duman ve gaz dedektörleri, günlük hayatta ev, işyeri ve otellerde de kullanılmaktadır.
(İlk ayarlanabilir duman dedektörü, yanlış alarmları engellemek için NASA tarafından geliştirilmiştir.).
▪ Uzay araçlarının yapımında kullanılan hafif metal alaşımlar, uçak ve otomobil yapımında günlük hayatta da kullanılmaktadır.
▪ Farklı kanser türlerinin teşhisinde kullanılan kanser dedektörü, ilk olarak uzay gereçlerindeki kusurların tespiti için geliştirilmiştir.
▪ Modern mikroçiplerin atası Apollo`nun yön bilgisayarında kullanılmıştır.
▪ İlk kablosuz aletler, Ay yüzeyinde kullanılmak için tasarlanan delgi ve vakum aletleridir.
▪ Vücut sıcaklığını ölçen kamera benzeri ilk lensler yani kulak termometreleri, yıldızların doğumunu görüntülemek için kullanılmıştır.
▪ Yiyeceklerin ağırlığını azaltıp, ömrünü uzatan dondurma teknikleri uzay araştırmalarında kullanılmıştır.
▪ Evlerin izolasyonunda kullanılan yansıtıcı maddeler, ilk olarak uzay araçlarını radyasyondan korumak için geliştirilmiştir.
▪ Bilgisayar oyunlarında kullanılan joystickler ilk olarak Apollo Ay Aracı`nda kullanılmıştır.
▪ Uçak yolculuklarında iniş sırasında yaşanan sarsıntıları azaltan ve sonrasında eski haline dönen akıllı süngerler, astronotların kasklarında kullanılan şok emicilerden ilham alınarak üretilmiştir.
▪ Uzay araçlarının gönderdiği sinyalleri düzenleyen teknoloji, uydu televizyonlarındaki ses ve görüntü sinyallerinin düzenlenmesinde kullanılmıştır.
▪ Astronot kasklarında kullanılan özel madde ile çok daha dayanıklı lensler üretilmiştir.
▪ Spor ürünleri üreten firmalar, astronot giysilerindeki gelişmeleri kendi ürünlerinde kullanarak, daha hafif ve hava alabilen ayakkabılar üretmiştir. (Ayakkabı astarı).
▪ Günümüzde kullanılan su filtreleri, temelde NASA`nın uzayda bakterilere karşı geliştirdikleri ile aynıdır.
|