Fen Konuları
Tüm Konular

Uzun Kemiğin Yapısı

Sayfayı Yazdır

 

Uzun kemiğin yapısında; eklem kıkırdağı, süngerimsi kemik doku, sert kemik doku, kırmızı kemik iliği, sarı kemik iliği, kemik zarı, kan damarları ve sinirler bulunur.

 

a) Kemik Ucu (Kemik Başı) :

Uzun kemiğin iki ucundaki şişkin kısma kemik ucu (başı) denir.

 

b) Kemik Gövdesi :

Uzun kemikte iki kemik ucu arasında kalan uzun kısma kemik gövdesi denir.

 

c) Kemik Zarı :

Kemiğin dış kısmında bulunan, kemiği dış etkilere karşı koruyan, kemiğin beslenmesini, enine kalınlaşmasını ve kırılan, çatlayan kemiklerin onarılmasını sağlayan kısma kemik zarı denir.

 

Kemik zarı görevini yerine getiremezse kemiklerin enine büyümesi gerçekleşmez, kırılan kemikler iyileşemez, kemikler beslenemez ve buna bağlı olarak kemik gelişiminde bozukluklar görülür.

 

 

 

d) Eklem Kıkırdağı :

Kemik başının uç kısmında bulunan, kemiklerin boyca uzamasını sağlayan, eklem yerlerindeki kemiklerin uç uca değerek sürtünüp aşınmasını önleyen yapıya eklem kıkırdağı denir.

 

e) Süngerimsi Kemik Doku :

Kemik başının içini dolduran sünger şeklindeki yumuşak dokuya süngerimsi kemik doku denir. Süngerimsi kemik doku, düzensiz boşlukların bulunduğu gözenekli yapıya sahiptir. Süngerimsi kemik dokunun yapısında bulunan boşluklar kemiğin dayanıklılığını azaltmaz, kemiğin esnekliğini arttırır.

 

Süngerimsi kemik doku kırmızı kemik iliğinin üretilmesini sağlar ve görevini yerine getiremezse kırmızı kemik iliği üretilemez.

 

f) Kırmızı Kemik İliği :

Süngerimsi kemik dokunun yapısında ki boşluklarda bulunan ve alyuvarlar denilen kan hücresini üreten kısma kırmızı kemik iliği denir.

 

Kırmızı kemik iliği görevini yerine getiremezse kan hücresi üretimi gerçekleşmez.

 

g) Sarı Kemik İliği :

Kemik gövdesinin içini dolduran, yağ depolayan, akyuvarlar denilen kan hücresini üreten, içinde kan damarları ve sinirlerin bulunduğu kısma sarı kemik iliği denir.

 

Sarı kemik iliği görevini yerine getiremezse yağ depolanamaz ve kan hücresi üretimi gerçekleşmez.

 

 

h) Sert (Sıkı) Kemik Doku

Kemik zarının alt kısmında bulunan, kalsiyum ve fosfor gibi madensel tuzlar ile sertlik kazanan, kemiğin sert olmasını sağlayan dokuya sert (sıkı) kemik doku denir. Sert kemik dokunun 2/3` ü madensel tuzlardan, 1/3` ü kemik hücrelerinden oluşmuştur.

 

(Sirke, kemiğin yapısındaki kalsiyumu uzaklaştırdığı için sirkede bekletilen kemik yumuşar ve bükülebilir hale gelir.).

 


 

Bu konu 29816 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 11 Temmuz 2015 Cumartesi 13:36
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman