|
Oyuncak arabalar, fotoğraf makineleri, teyp, saat, radyo, hesap makinesi, cep telefonu, el feneri, traş makinesi, diz üstü bilgisayarlarda değişik boy ve büyüklüklerde piller kullanılır.
Pillerin genel yapısı birbirine benzer. Ancak bazı piller tekrar doldurulabilecek özelliktedir. Nikel - kadmiyum piller, 1000 kere doldurulabilir özelliktedir. Nikel - kadmiyum pilde (+) kutup, nikel oksit kaplı bir çubuktan oluşur, (–) kutup kadmiyum kaplanmış bir metaldir. Bu pilde kimyasal madde olarak potasyum hidroksit çözeltisi bulunur. Akümülatör Akümülatörler elektrik enerjisini depo edebilme özelliği olan araçlardır. Akümülatör, elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depo eder, gerektiğinde bu enerjiyi tekrar elektrik enerjisine dönüştürür. Akümülatörün yapısında, kurşun plâkalar ve asit çözeltisi bulunur. Akümülatör, 2 V`luk elektrik üreten birimlerden oluşur. Bu birimlerin birleştirilmesiyle yüksek voltaj elde edilir. Değişik büyüklükteki akümülatörler otomobil, gemi, denizaltı, uçak ve telefon santrallerinde kullanılır. Güneş Pilleri Güneş enerjisinden elektrik üreten pillere güneş pilleri denir. Güneş pillerinin maliyeti yüksektir. Ayrıca bu piller ışık olduğu zaman enerji üreten araçlar olduğu için bunları her yerde kullanmak mümkün değildir. Güneş pilleri, genelde çok yüksek gerilim (voltaj) gerektirmeyen yerlerde kullanılır. Hesap makineleri, saatler, uzay araçları ve uydular güneş pillerinin en çok kullanıldığı yerlerdir.
Devrede dolanan akım, güneş pilinin üzerine düşen ışık şiddetine bağlıdır. ışık şiddeti arttıkça devrede dolanan akım artar.
Güneş enerjisi, temiz ve tükenmeyen bir enerji olduğu için bu pillerinin kullanımı gün geçtikçe artmaktadır.
Pilleri Çöpe Atmayalım, Çevremiz Temiz Kalsın Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte pil tüketimi de artmıştır. Fakat bitmiş piller rasgele çevreye atıldığında içindeki zehirli kimyasal maddeler ve ağır metaller toprağa karışır. Yağan yağmurla bu kimyasal maddeler yer altı sularına karışır. Böylece pillerdeki zararlı maddeler akarsu, göl ve denizlere kadar gider. Bu zehirli maddelerle beslenen canlılarda değişik olumsuzluklar görülür. Besin zinciri yoluyla bu maddeler insanlara bulaşır. Atık pillerin sebep olduğu bazı rahatsızlıklar şunlardır; sarılık, sinir sistemi bozuklukları, kansızlık. Piller, çevreye kalıcı zararlar verir. Atık pillerin zararını önlemek için piller ayrı kutularda toplanmalıdır. Bunun için il ve ilçe belediyeleri, okul, hastane, iş merkezleri gibi pek çok insanın girip çıktığı yerlere pil toplama kutuları koymalı ve özel görevliler bunları düzenli olarak boşaltmalıdır. Daha sonra bu görevliler, pilleri geri dönüşümü olması için pil fabrikalarına nakletmelidir.
Suna GÜLÇEK
|
|
Bu konu 14458 kez okundu |
|
Bu konuyu Site Admini Ekledi |