|
ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Tüm canlı ve cansız varlıkların denge içerisinde yaşadığı ortama çevre denir. İnsanoğlu çevreyi, doğanın yok edemeyeceği atıklarla kirlettikçe çevre kirliliği artar.
Çevre kirliliği; su, toprak, hava, ışık, gürültü ve nükleer kirlilik olarak karşımıza çıkmaktadır.
1. SU KİRLİLİĞİ
Akarsulara, göllere, denizlere karışan atık sular, kanalizasyon suları, kimyasal atıkların suları, petrol atıkları gibi atıklar sulara karıştığında sularımızı kirletir. Su kirliliği öncelikle suda yaşayan canlılar olmak üzere Dünya üzerindeki tüm canlıların sağlığını doğrudan olumsuz etkiler.
2. TOPRAK KİRLİLİĞİ
Toprak, birçok canlının yaşam alanıdır. İnsanlar sanayi atıklarını, pil atıklarını, madensel atıkları, kimyasal ve zehirli atıkları toprağa dökerek toprakların kirlenmesine, topraktaki canlıların ve toprağa dikilen tarım ürünlerinin zehirlenmesine sebep olur. Toprak kirliliği insanları, toprağa dikilen tarım ürünleri sebebiyle dolaylı olarak olumsuz etkiler.
3. HAVA KİRLİLİĞİ
Fabrika bacalarından çıkan zehirli gazlar, evlerin bacalarından çıkan zehirli gazlar, araçların egsozlarından doğaya salınan atık ve zehirli gazlar ve orman yangınları hava kirliliğine sebep olur. Hava kirliliği tüm canlıları solunum yapmalarından dolayı doğrudan olumsuz etkileyen bir kirlilik çeşitidir.
*** Hava ve su kirliliği tüm canlıların havayı ve suyu doğrudan kullandıkları için sağlığını olumsuz etkiler. Ancak toprak kirliliği toprağa dikilen tarım ürünlerinin kullanılmasıyla canlıları dolaylı olarak etkileyen kirlilik çeşitidir.
*** Işık, gürültü ve nükleer kirlilik de canlıları tehdit eden, yaşamlarını tehlikeye sokan kirlilik çeşitleridir.
|
|
Bu konu 7536 kez okundu |
|
Bu konuyu Site Admini Ekledi |