Çevre kirlenmesi atıklar tarafından çevrenin doğal yapısının bozulması ve değişmesi demektir.
Kirletilmiş, sağlıksız çevre canlılara zarar verir; onların yaşama hakkını kısıtlar. Çeşitli nedenlerle suya sızarak dağılan petrol, denizleri ve kıyılarını tehdit etmektedir. Üzeri petrol tabakası ile kaplanan sudaki bitkiler, balıklar, su kuşları vb. canlılar ölür. Bu nedenle çevremizi temiz tutmalıyız.
Günümüzde en yaygın olan kirlilik çeşitleri; su, hava toprak, ses ve ışık kirliliğidir.
Örneğin fabrikaların atıkların da zehirli maddeler bulunabilir. Bu zehirli atıklar göl ve denizlere karıştığında buralarda yaşayan canlıların hatta insanların ölümü ne sebep olabilir. Yukarıda verilen örneklerin dışında çevre kirliliğinin oluşmasına hastane atıkları ve teknolojik atıkların çevreye atılmış olan plastik maddelerin ve çöplerin, fabrika bacalarından
çevreye yayılan gazların da etkisi vardır.
Fen ve teknoloji uygulamalarının birey, toplum ve çevre üzerinde olumsuz etkileri olabilmektedir. Ses kirliği ve teknolojik atıkların oluşturduğu çevre kirliliğini fen ve teknolojinin olumsuz etkilerine örnek verebiliriz. Çevre kirliliğine neden olan tüm etkilerin çevreye vereceği zararları önleyebiliriz. Bunun için özellikle atıkların (Resim 6.31) geri dönüşüme kazandırılması ve zararsız hâle getirilmesi gerekir. Atıkları tekrar kullanılır hâle getirmemiz ülke ekonomimize olumlu katkı sağlayacaktır.
Kaynak: MEB ders Kitabı
|