Fen Konuları
Tüm Konular

Çiçek ve Kısımları

Sayfayı Yazdır

Çiçekli bitkilerin renkli, güzel kokulu ve görünüşlü olan üreme organına çiçek denir. Ters lale (ağlayan gelin), gül, çiğdem, zambak, gelincik, menekşe, sümbül, kardelen, leylak bazı çiçek çeşitleridir. Bütün çiçekler farklı renk, şekil ve kokuda olmalarına rağmen çiçeklerin temel kısımları birbirlerine benzer.

 

Çiçeğin Kısımları :

Çiçekte; çiçek sapı, çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve dişi organ gibi kısımlar bulunur.

Tam bir çiçek, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ, dişi organ olmak üzere dört temel kısımdan oluşur.

 

a) Çiçek Sapı :

Çiçeği dala ya da gövdeye bağlayan ve su ile besin maddelerinin taşınmasını sağlayan kısımdır. Çiçek sapında odun ve soymuk boruları bulunur.

 

b) Çiçek Tablası :

Çiçeğin diğer kısımlarını üzerinde taşıyan genişlemiş kısımdır.

 

c) Çanak Yaprak :

Çiçeğin en dış kısmında bulunan yeşil renkli yapraklardır. Çanak yapraklar, çiçek tomurcuk halinde iken çiçeğin diğer kısımlarını dış etkilere karşı korur ve fotosentez yaparak besin üretir.

 

d) Taç Yaprak :

Çiçeğin renkli, güzel kokulu ve görünüşlü olan kısmıdır. Taç yaprakların dip kısımlarında bal özü sıvısı (salgısı) salgılanır. Bal özü salgısı güzel kokulu ve taç yapraklar renkli ve güzel görünüşlü olduğu için böceklerin ilgisini çeker ve tozlaşmaya yardımcı olurlar. Ayrıca taç yapraklar yağmurlu havalarda kapanarak çiçek tozlarının (polenlerin) ıslanmasını önlerler.

 

e) Erkek Organ :

Taç yaprakların arasında, dişi organın etrafına dizilmiş halde olan çok sayıdaki uzun, ipliksi organdır. Erkek organ sapçık (ipçik) ve başçık olarak iki kısımdan oluşur.

1-) Sapçık :

Sapçıklar, başçıkları tutar, başçıkları çiçeğe bağlar ve her sapçıkta bir başçık bulunur.

 

2-) Başçık :

Başçıkta polen keseleri bulunur. Polen keselerinin içinde polenler yani çiçek tozları, çiçek tozlarının yani polenlerin içinde de erkek üreme hücreleri olan sperm hücreleri bulunur. Polenler olgunlaşınca polen keseleri çatlar ve polenler etrafa yayılırlar.

f) Dişi Organ :

Çiçeğin ortasında bulunan, vazoya benzeyen ve genelde bir tane olan organdır. Dişi organ; dişicik tepesi, dişicik borusu ve yumurtalık olarak üç kısımdan oluşur.

 

1-) Dişicik Tepesi :

Dişi organın yassılaşmış ve pürüzlü görünümlü en uç kısmıdır. Dişicik tepesi yapışkan ve nemli bir sıvı salgılar. Bu sıvı çiçek tozlarını yani polenleri tutarak polenlerin burada çimlenmesini sağlar.

 

2-) Dişicik Borusu :

Dişicik tepesini yumurtalığa bağlayan borudur. Dişicik tepesinde çimlenen polenleri yumurtalığa taşır.

 

3-) Yumurtalık (Ovaryum) :

Dişi organın en alt kısmındaki şişkinleşmiş bölümdür. Yumurtalıkta tohum taslağı bulunur. Tohum taslağının içinde dişi üreme hücreleri olan yumurta hücreleri vardır.

 

Bu konu 14248 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 15 Temmuz 2015 Çarşamba 17:15
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman