Fen Konuları
Tüm Konular

Çiçekli Bitkilerde Üreme

Sayfayı Yazdır

ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME
Çevremizde gördüğümüz güzel çiçekler bulunduğu bitkinin üreme organıdır.Çiçek yapısında dişi ve erkek üreme organını bulundurur.Çiçeğin yapısı aşağıda verilmiştir.Bölümlerini siz renklendiriniz.

ÇİÇEĞİN KISIMLARI;
1-ÇİÇEK SAPI---->Çiçeği bitkinin gövdesine bağlayan kısımdır.
2-ÇİÇEK TABLASI---->Çanak yaprak ,taç yaprak ,erkek ve dişi organların üzerine dizildiği kısımdır.
3-ÇANAK YAPRAK---->Çiçek tomurcuk halindeyken tomurcuğu dış etkenlerden korur.
4-TAÇ YAPRAK---->Çiçeğin renkli yapraklarıdır.Canlı renkleri ve aromalı kokuları ile birçok hayvanı çiçeğe çeker,böylece tozlaşmaya yardımcı olur.
5-ERKEK ORGAN---->Bir çiçekte çok sayıda erkek organ bulunabilir. İki bölümden oluşur. Bunlar sapçık ve başçıktır. Sapçık bölümü, başçık bölümünü çiçeğe bağlar. Başçık bölümü dört kesecikten oluşur. Bu keseciklere, polen (çiçek tozu) keseleri de denir. Polen çiçekteki erkek üreme hücreleridir. Polenler olgunlaşınca polen keseleri patlar ve olgunlaşmış polenler çevreye yayılır.
6-DİŞİ ORGAN----> Çiçeğin en iç bölümünde bulunur. Kaba bir sürahiye benzer. Dişi organ, dişicik tepesi, dişicik borusu ve yumurtalıktan oluşur. Dişicik tepesi nemli ve yapışkan durumdadır. Polenler dişicik tepesine yapışarak burada çimlenir. Dişicik tepesi ile yumurtalık arasındaki bölüme ise dişicik borusu denir. Dişicik borusu çimlenen polenin yumurtaya ulaşmasını sağlar. Yumurtalık ise en alttaki şişkin bölümdür. Burada yumurta hücresi bulunur.Yumurtalık kısmında bir veya birkaç tane tohum taslağı bulunur.







ÇİÇEKTE TOZLAŞMA VE DÖLLENME



TOZLAŞMA---->Polenlerin rüzgar ,hayvanlar ve su aracılığı ile dişi üreme organının tepeciğine taşınmasına tozlaşma denir.Polenler tepeciğe yapıştıktan sonra polen içindeki erkek üreme hücrelerinden biri yumurtalığa doğru polen tüpünü oluşturur.Diğer erkek ürem hücresi polen tüpünden ilerleyerek yumurtalık içindeki dişi üreme hücresine ulaşır.Burada dişi ve erkek üreme hücreleri birleşerek zigotu oluşturur.Bu olaya DÖLLENME denir.Döllenme sonrasında TOHUM TASLAĞI gelişerek ,TOHUM u oluşturur.
AŞAĞIDAKİ SORULARI SİZ YANITLAYINIZ
1-Tohumlar ne işe yarar?
2-Tohumların farklı büyüklükte ve şekilde olmasının önemi nedir?
3-İnsanlar ve hayvanlar için meyve ve tohum neden önemlidir?
4-Yukarıdaki resim çiçekli bitkinin hayat döngüsünü göstermektedir. Ders kitabınız sayfa 48 i kullanarak aşağıdakileri tamamlayınız.
4-1.TOZLAŞMA;
2-DÖLLENME;
3-TOHUM VE MEYVE OLUŞMASI;
4-ÇİMLENME;
5-GENÇ BİTKİNİN OLUŞMASI;
6-OLGUN BİTKİNİN OLUŞMASI;
5-Toprak ,su ve çevreyi kirletmeden ,çevreyi ve canlıların sağlığını koruyan tarımsal üretim yöntemi ORGANİK TARIM dır.Ders kitabı sayfa 53 ,oku ve sen ne düşünüyorsun kısaca anlat.


FEN VE TEK.ÖĞR.ŞULE AKKUZUGİL

Bu konu 112870 kez okundu
Bu konuyu Site Admini Ekledi
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman