Fen Konuları
Tüm Konular

Işığın Maddelerle Etkileşimi

Sayfayı Yazdır

 

Maddelerin görülmesinin nedeni ışık–madde etkileşimidir. Işık–madde etkileşimi bütün maddelerde aynı şekilde gerçekleşmez. Işık kaynağından çıkan ışık ışınları bir maddeye çarptığında maddenin ışık geçirme özelliğine göre maddelerle üç yolla etkileşebilir.

 

▪ Işık ışınlarının büyük bir kısmı maddeden geçebilir.

 

▪ Işık ışınlarının bir kısmı maddeden yansıyabilir, bir kısmı da geçebilir.

 

▪ Işık ışınlarının büyük bir kısmı maddeden geçemez.

 

Maddeler, üzerine düşen ışığı geçirip geçirmemesine göre; saydam madde, yarı saydam madde, saydam olmayan madde olarak üç kısımda incelenir.

 

Üzerine düşen ışığın büyük bir kısmını geçiren, çok az kısmını da yansıtan maddelere saydam madde denir. Cam, su, hava, sıvılar saydam maddelerdir.

 

Üzerine düşen ışığın bir kısmını geçiren, bir kısmını yansıtan, çok az kısmını da tutan maddelere yarı saydam madde denir. Buzlu cam, mika, yağlı kâğıt yarı saydam maddelerdir.

 

Üzerine düşen ışığı geçirmeyen, üzerine düşen ışığın tamamına yakınını bazen yansıtan, bazen de tutan maddelere saydam olmayan madde denir.

 

Üzerine düşen ışığın büyük kısmını tutan, çok az kısmını da yansıtan maddelere saydam olmayan opak (mat) maddeler denir. Bakır, kitap, duvar, tahta, kâğıt, taş, cıva, süt, fuel–oil saydam olmayan opak (mat) maddelerdir.

 

Üzerine düşen ışığın büyük kısmını yansıtan, çok az kısmını da tutan maddelere saydam olmayan parlak maddeler denir. CD, ayna, metal kaşık, alüminyum folyo, cilalı yüzeyler saydam olmayan parlak yüzeyli maddelerdir.

Bu konu 6493 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 08 Temmuz 2015 Çarşamba 13:19
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman