Işık olaylarını inceleyen fizik dalına optik denir.
Yüksek derecede ısıtılan veya çeşitli şekillerde uyarılan cisimlerin yaydığı, gözle görülen ışımaya ışık denir. Işık, çevremizdeki cisimleri görmemizi sağlayan enerjinin özel bir şeklidir yani bir enerji türüdür ve ışık kaynağı tarafından yayılır.
Etrafını aydınlatan ve ışık yayan cisimlere ışık kaynağı denir. Güneş, diğer yıldızlar ve ateş böceği gibi kendiliğinden ışık veren cisimlere doğal ışık kaynağı, mum, elektrik ampulü, kandil ve ateş gibi yakıldığında ışık veren kaynaklara yapay ışık kaynağı denir.
Işık kaynakları yapılarına göre sıcak (akkor) ışık kaynağı ve soğuk (akkor olmayan) ışık kaynağı olarak iki çeşittir. Güneş, mum alevi, ampul, kızgın metaller gibi ısı yoluyla ışık yayan kaynaklar sıcak ışık kaynaklarıdır. Flüoresan lamba, ateş böceği gibi elektrik ve manyetik etkilerle ışık yayan kaynaklar soğuk ışık kaynaklarıdır.
Işık Nasıl Yayılır?
Işık, kaynağından çıktığı ortamda doğrusal olarak yayılır. Işığın yayılması sırasında ışık kaynağından çıkan ve ışığın yolunu belirleyen en ince ışık demetine ışık ışını denir. Işığın yayılabilmesi için maddeye ihtiyaç yoktur. Işık boşlukta ve saydam ortamlarda yayılabilir.
Işık, her maddede sabit hızla yayılır ve ışığın hızı bulunduğu ortama göre değişir. Işık boşlukta en hızlı yayılır, diğer maddelerde ise ışık hızı düşer.
▪ Işık hızı boşlukta ; Vboşluk (c) = 3.108 m/sn`dir.
▪ Işık hızı havada ; Vhava = 3.108 m/sn`dir.
▪ Işık hızı suda ; Vsu = 2,25.108 m/sn`dir.
▪ Işık hızı camda ; Vcam = 2.108 m/sn`dir.
▪ Işığın boşlukta bir yılda aldığı uzaklığa ışık yılı denir.
1 Işık Yılı = 9,46.1012 km. (1 Işık Yılı = 3.108.60.60.24.365 m. Yaklaşık 10 trilyon km).
|