Fen Konuları
Tüm Konular

İskelet Sistemini Oluşturan Dokular

Sayfayı Yazdır

 

 

a) Kıkırdak Doku :

Bulunduğu yere şekil veren, desteklik ve esneklik sağlayan dokuya kıkırdak doku denir. Kıkırdak doku omurgalı (kemikli=iskelet sistemine sahip) hayvanların tamamında bulunur.

 

Kıkırdak, kemik kadar sert olmayan esnek bir dokudur. Yapısında kıkırdak hücreleri bulunduğundan canlı bir dokudur. Kemik uçlarında veya kemiklerin birleşme noktasında bulunur.

 

İnsanların iskelet sistemini oluşturan kemikler, yavru anne karnında yani embriyo döneminde iken kıkırdaktan yapılmıştır. Yavru doğduktan sonra kıkırdaklar sertleşerek kemikleri oluşturur yani kıkırdak miktarı azalır, kemik miktarı artar. Bu olaya kemikleşme denir. Kemikleşme yirmili yaşların başına kadar devam eder. Fakat yetişkin insanların burun ucu, kulak kepçesi, soluk borusu, kaburgaların ve eklem yerlerindeki kemiklerin uç kısımlarındaki kıkırdaklar kemikleşmemiştir.

 

 

Kıkırdak Dokunun Görevleri :

1-) Eklem yerlerindeki kemiklerin birbirine sürtünüp aşınmasını önler.

2-) Soluk borusunun duvarlarının birbirine yapışarak kapanmasını önler.

 

3-) Düz ve kaygan yapısı olduğu için eklem yerlerindeki kemiklerin hareketini kolaylaştırır.

 

4-) Büyüme döneminde uzun kemiklerin uç kısmındaki kıkırdak kemiğin büyümesini ve boyca uzamayı sağlar.

 

5-) Bulunduğu yere şekil verir.

 

 

b) Kemik Doku :

İnsanların ve omurgalı hayvanların iskelet sistemindeki kemikleri ve eklemleri oluşturan dokuya kemik doku denir. Kemik doku, kemik hücreleri, kan damarları, sinirler ve hücrelerin arasını dolduran ara maddeden oluşur. Kemik dokunun oluşturduğu kemikler ve eklemler; kan damarları, sinirler ve kemik hücreleri bulundurduğu için canlıdır.

 

Kemik dokudaki hücrelerin arasını dolduran ara madde protein ve madensel tuzlardan oluşur. Proteinler kemiklerin esnek olmasını, madensel tuzlarda kemiklerin sert olmasını sağlarlar.

 

İnsanların yaşı ilerledikçe kemik dokudaki ara maddede biriken kalsiyum ve fosfor gibi madensel tuzların miktarı artar, protein miktarı azalır. Bu nedenle kemiklerin sertliği artar, esnekliği azalır, kemikler kolay kırılır fakat geç iyileşir. Kemiklerdeki madensel tuz miktarının yaşlanmaya bağlı olarak değişmesi sonucu kemik erimesi hastalığı da oluşabilir.

Bu konu 4433 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Murat Üstündağ
Ekleme Tarihi : 11 Temmuz 2015 Cumartesi 13:34
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/muratustundag/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman