Fen Konuları
Tüm Konular

Basit Bir Güneş Pili Yapımı

Basit Bir Güneş Pili Yapımı
Günümüzde kullanılan güneş pilleri eskilerine oranla çok yol aldı. Özellikle verimlilik alanındaki artışlar güneş pillerinin rahatlıkla birçok alanda kullanılmasına olanak verdi. Güneş pili alanında yapılacak farklı teknolojik çalışmaların da artmasıyla ilerleyen yıllarda güneşten elektrik üretmek yaygın bir yöntem olacak gibi görünüyor.Bu bölümde "acaba bir güneş pili elle yapılabilir mi" sorusuna cevap arıyoruz. İnternet sitelerinde yaptığımız araştırmalarda işimize yarayacak bazı deneyimlere rastladık ve sizlerle paylaşmak istedik. www.scitoys.com sitesinden yararlanarak oluşturduğumuz aşağıdaki bilgiler oldukça düşük verimle çalışan bir güneş pilinin nasıl yapılacağını anlatıyor.
Henüz deneme şansı bulamadığımız bu yöntemi yakın zaman içinde deneyip onu da sizlerle paylaşmayı düşünüyoruz. Yine sinin benzer deneyimlerinizi bize göndermeniz halinde seve seve yayınlayacağımızı da belirtmek isteriz.



Malzemeler:
Bakır levha.
Oksitlenmiş bakır levha (bakır oksit)
Lehim
CD kabı
Silikon tutkal

Bakır oksit üretmek için Bakır levhayı yüksek sıcaklıkta ısıtmak gerekecek. Bunun için elektrikli bir ocak daha uygun olacaktır.
Güneş pili yapımı
İyice kızaran bakır levha aşağıdaki görünümü almalıdır. Bu hali alana kadar bakır üzerinde oluşabilecek katmanların temizlenmesi gerekecektir.
Güneş pili yapımı
Burada üretilen bakır oksidin resimde gösterilen yapıda olması çok önemli.
Bu aşama atlatıldıktan sonra U şeklinde Bakır levha yapmak gerekecek.
Bakır levha ve Bakır oksit levhaya aşağıdaki gibi bağlantı kabloları lehimleniyor.


Şimdi sırada güneş pilimizi CD kutusu içine monte etmeye geldi. Bu işlemi yaparken silikon tutkalı da kullanmak gerekiyor.
U şeklindeki Bakır levhanın iki yüzeyi bağlantı kablosunun birleştiği yer de kapalı olacak şekilde cizgi halinde silikonla kaplanıyor.

Güneş pili nasıl yapılır?

Bakır oksit levhayı hazırlanan düzeneğin üzerine aşağıdaki şekilde olduğu gibi yerleştiriyoruz. Levhalar arasında silikon tabaka bulunuyor.


 


CD kabının dış kenarlarını da hava almasını engelleyecek şekilde silikonla kapatılması gerek
Güneş pilinin son hali yukarıdaki gibi. Güneş altında yaklaşık 40 mikro amper değerinde akım üretmek mümkün oluyor. Sağdaki resimde de görülebileceği gibi gölgede akım değeri 4 mikroampere düşüyor.

Bir de bu videoyu izleyin

Bu konu 9700 kez okundu
Konuyu ekleyen hakkında
Üye Adı : Fatih Akyüz
Ekleme Tarihi : 08 Ekim 2014 Çarşamba 15:44
Profili : //fenokulu.net/yeni/Profil/fatihakyuz/
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman