Drama Bilgisi
Diğerleri
Beğeniyi İfade Etme

İnsanların hoşlarına giden ve sevdikleri; durum , olay ve nesneler karşısında verdikleri tepkiye, yani ortaya koydukları davranışlara beğeni diyebiliriz. Beğeniyi ifade etme her yaş, cinsiyet ve statüdeki insan için doğal bir davranış sürecidir. Beğeniyi ifade etme, insanların en küçüğünden en büyüğüne kadar hepsinde gözlemleyebileceğimiz;hisseden ve hissettiren için çok hoş olan bir durumdur.
Beğeniyi ifade etme, her zaman karşımıza aynı şekilde çıkmaz. İnsanlar ve olaylar değiştikçe, onların beğenilerini ifade etme tarzları de değişmektedir. Örneğin bir gülümseme, güzel bir söz, bir bakış, bir mimik bizim beğenimizi ifade etme şeklimizdir.
Beğeniyi ifade teme şekilleri her zaman güzeldir. Fakat bazı durumlarda komik de olabilir. Size staj yaptığım sınıfta geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Hatırlatmalıyım ki ilköğretim ikinci sınıfta staj yapmaktayım. Yani bu olayın kahramanı daha sekiz yaşında.Olayın yaşandığı gün sınıfı sınav yaptık, ben de öğrencilerin sınav kağıtlarını okuyorum. Işim uzun sürdüğü için teneffüsüde sınav kağıtlarını okuyarak geçirdim. Ben kağıtlara dalmışken, sınıfa biri girdi. Bein yaşlarımda bir erkek sınıf öğretmeni ile konuşmaya başladı. Çocuk öğrencileretiyatro çalışması yaptırmak için gelmiş. Öğrencilere kendi ve tiyatro hakkında bilgiler vermeye başladı. Nasıl bir oyun tasarladığını, öğrencilerle iyi vakit geçirmek istediğini ve onların bu çalışmayı seveceklerini söylüyor. Ben de konuşmaları ilginç bulduğum için bir yandan da tiyatrocu çocuk ve öğrencilerin konuşmalarını dinliyorum. Öğrenciler sürekli sorular soruyorlar, çocukta bütün soruları yanıtlamak için çabalıyor. Tam bu sırada bir kız öğrenci tiyatrocu çocuğa şöyle dedi: “tam benim tipimsiniz.” Ben ve sınıf öğretmeni şok olmuştuk. Kızdaki cesareti ve zekayı görebiliyor musunuz? Sekiz yaşındaki bir kız öğrenci, kendinden yaşça çok büyük olan bir erkeğe, üstelikte sınıfın içinde hiç çekinmeden bu sözleri söyleyebiliyor.

Bu sözlerin şokunu atlattıktan sonra o öğrenciye hayranlık duyduğumu fark ettim. Yaptığı davranış ne kadar şaşırtıcı ise bir o kadar da doğaldı. O içinden geçenleri söylemişti. Kim onu böyle bir şey için suçlayabilirdi?

Beğeniyi ifade etme; kendini ifade etme ve karşı tarafla olumlu bir iletişim kurma açısında kazanılması gereken bir davranıştır. Beğeniyi ifade etme hem kişinin kendisini hem de karşısındakileri mutlu eden bir davranıştır. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren beğenilerini dile getirmelerinin onlara ve ilişkilerine nasıl fayda sağlayacağı gösterilmelidir. Çocuğun zaten içinde varolan bu davranışı nasıl ortaya koyacağı ona öğretilmelidir.

ETKİNLİK 1
Etkinlik:1
Etkinlik Adı:Sözcük Anlatma Oyunu
Ele Alınacak Kavram Ve Önemi:Beğeniyi ifade edebilme.Beğenilme duygusu kişinin kendini güvenini kazanması açısından önemli bir yere sahiptir.Çevresi tarafından beğeni kazanmış kişiler kendilerini ortam içerisinde daha iyi ifade edebilirler.Karşımızdaki kişilere beğenimizi aktarabilmemizin birçok yolu vardır.
Hedef:Beğeni duygusunu ifade ederken kullanabileceğimiz birçok sözcük olduğunu kavratma.
Hedef davranışlar: 1.Beğeni duygusunu ifade ederken farklı sözcükleri kullanabilme.
2.Oyunu kurallarına uygun olarak oynayabilme.
3.Beğeniyi ifade ederken yakın kavramları da kullanabileceğini görme.
Yaş grubu: 9-10 yaş
Grup Büyüklüğü:Bütün sınıf
Gerekli Materyal:Oyunda kullanılacak sözcüğün/yasaklı sözcüklerin bulunduğu kart.
Süre: 1 ders saati
İşleniş:Öğretmen sınıfa o gün işleyecekleri konuya geçmeden önce konuyla ilgili bir oyun oynamak isteyip istemediklerini sorar.Oyunun kurallarını öğrencilere anlatır.Oyunda kendilerine anlatmaları için bir sözcük verildiği ve altında da bu sözcüğü anlatırken kullanmamaları(yasaklı) gereken sözcüklerin verildiğini belirtir.Eğer öğrenci kelimeyi anlatırken yasaklı sözcüklerden birisini kullanırsa anlatma hakkını kaybedeceği ve bir başkasına söz verileceği anlatılır.
Değerlendirme:Beğeniyi ifade ederken günlük hayatta kullanabileceğimiz birçok sözcüklerin günlük hayatımızda bu duyguyu aktarabilmemizde bize yardımcı olduğu vurgulanır.Öğrencilere oyunda bazı kelimelerin neden yasaklandığı sorusu yöneltilir. Kelimelerin beğeni duygusunun ifade eden kelimeler olduğu vurgulanır. Öğrencilere beğeni duygusunu ifade ederken buna yakın birçok kavramdan da faydalanabileceği belirtilir.

ETKİNLİK 2

Etkinlik:2
Etkinlik Adı:Arkadaşlarla eğlence
Ele Alınacak Kavram Tanımı ve Önemi:Beğenilmenin /beğenilmemenin hayatımız üzerindeki etkisi
Hedef:Başkaları tarafından beğenilmenin /beğenilmemenin kişinin hayatı üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu kavratmak.
Hedef Davranışlar: Bu etkinlikle öğrencilere;
1.Beğenimizi ifade ederken başkalarının duygu ve düşüncelerini önemsememiz gerektiğini göstermek
2.Beğenilmenin/beğenilmemenin hayatımız üzerindeki etkisini anlamalarını sağlamak.
Yaş Grubu: 10-11 yaş
Grup Büyüklüğü:Bütün sınıf(etkinliği yürütmek üzere gönüllü 3 öğrenci seçilir.)
Gerekli Materyal: Ayna ,makyaj malzemesi,saç tokası.
Süre: 1 ders saati
İşlenişi:Öğretmen öğrencilere ders konusunun beğeni olduğunu belirtir.Konuyla ilgili olarak farklı bir uygulama yapacağını söyler ve bu uygulamada görev almak isteyen olup olmadığını sorar.Gönüllü 3 öğrenci belirler diğer öğrencilere de arkadaşlarını dikkatli bir şekilde takip etmelerini söyler.
Drama`da kullanılacak hikaye:Pelin güzel bir kızdır.İlköğretim 6. sınıfta okumaktadır.12 yaşında olan Pelin arkadaşları tarafından sevilen bir öğrencidir.Arkadaş grubuyla bir hafta sonu sinemaya gitmek için anlaşırlar.Pelin Cumartesi günü büyük bir heyecanla hazırlanır.İlk kez arkadaşlarıyla birlikte eğlenmeye gidecek olmaları onu çok mutlu etmektedir.
_(Pelin):Acaba ne giysem?Keşke dışarı çıkmadan önce kızlardan birkaçını yanıma çağırsaydım.Birlikte hazırlanırdık.
_(Pelin):Oooo daha çok işim var.Giyindikten sonra da saçlarımı toplamam gerekiyor.Çabuk olmalıyım yoksa geç kalacağım.
Pelin giyinip saçlarını da topladıktan sonra yola çıkar.Yolda giderken 3 yıl önce aynı sınıftan arkadaşı olan Pınar`la karşılaşır.
_(Pınar):Merhaba!Nereye gidiyorsun böyle neşeli neşeli?
_(Pelin):Arkadaşlarımla buluşmaya.Birlikte sinemaya gideceğiz.
Pınar, Pelin`in`in bu söylediklerini duyunca ikisinin birlikte hiç dışarı çıkmadığını düşünür.
_(Pınar):Sinemaya gitmek için biraz fazla süslenmişsin sanırım
_(Pelin):Öyle mi olmuş gerçekten.
_(Pınar):Evet.Bu kadar abartmana gerek yoktu.
_(Pelin):Aslında ben sadece arkadaşlarıma hoş görünmek istemiştim.
_(Pınar):Neyse sana iyi eğlenceler sonra görüşürüz.
_(Pelin):Görüşürüz.
Pelin Pınardan ayrıldıktan sonra üzülür ve arkadaşlarının da pınar gibi düşünmesinden korkar.
_(Pelin):Acaba eve gidip üzerimi değiştirsem mi?Çok geç kalırım ama.
Pelin yolda düşünceli bir şekilde yolda yürürken karşısına mahalleden arkadaşı Nil çıkar.
_(Nil):Merhaba Pelin Nasılsın?
_(Pelin): Düşünceli bir şekilde) İyiyim ya sen?
_(Nil):Ben de iyiyim.Güzel güzel giyinmiş nereye böyle?
_(Pelin):Arkadaşlarla buluşacağım.
_(Nil):Çok güzel görünüyorsun.Saçın kıyafetin çok hoş olmuş.Arkadaşların seni çok beğenecek.
_(Pelin):Doğru mu?Gerçekten böyle mi düşünüyorsun?
_(Nil):Tabi ki.Neyse ben seni daha fazla tutmayayım.İyi eğlenceler.
_(Pelin):Teşekkürler.Sonra görüşürüz. Şimdi içim daha rahat.
Deyip yoluna devam eder ve arkadaşlarıyla çok güzel bir gün geçirir.
Değerlenme:
1.Çocuklar sizce Pelin kendini neden kötü hissetti?
2.Sizce Pınar Pelin`e neden öyle davrandı?
3.Pınar`ın Pelin`i beğenmemesi onu nasıl etkiledi?
4.Pelin nil onu beğenince ne düşündü?
5.Beğenildiğini düşünmek Pelin`i nasıl etkiledi?
6.Eğer Pelin yolda Nil`le karşılaşmasaydı günü nasıl geçerdi?
7.İnsanın başkaları tarafından beğenildiğini düşünmesi o kişiyi nasıl etkiler?
Öğrenciye yöneltilen bu sorular yardımıyla drama da işlenilen konu kavratılmaya çalışılır.

ETKİNLİK 3
Etkinlik:3
Etkinlik Adı:Piknik Zamanı
Ele Alınacak Kavram Tanımı ve Önemi:Çevremizdeki insanların beğenisini kazanmanın dış görünüşe bağlı olmadığı.Beğeni kazanabilmek için duygu ve düşüncelerin de önemli olduğunun vurgulanması.
Hedef:Kişinin başkalarının beğenisini kazanabilmesinin yalnızca dış görünüşe değil aynı zamanda kişinin duygu ve düşüncelerine de bağlı olduğunu kavratmak.
Hedef Davranışlar: 1.Beğeninin yalnızca dış görünüşe bakarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulamak.
2.Dış görünüşün yanında duygu ve düşüncelerin de önemli olduğunu göstermek.
Yaş Grubu:11 yaş
Grup Büyüklüğü:Bütün sınıf
Gerekli Materyal:Konuyla ilgili olarak oluşturulan hikaye
Süre:1 ders saati
İşleniş:Öğretmen tarafından hikaye okunur.Öğrencilere hikayeyi dikkatli bir şekilde dinlemeleri bununla ilgili sorular sorulacağı belirtilir.Böylece öğrencilerin dikkati hikaye üzerine çekilmiş olur.Hikaye sınıfa okunur.
Hikaye:
Sabahın ilk saatleri perdeyi aralayıp içeri giren güneş ışıkları o günün çok güzel olacağının habercisiydi sanki.Pınar yüzüne vuran güneş ışıklarıyla uyandı.O gün arkadaşlarıyla birlikte pikniğe gideceklerdi.Kalkar kalkmaz mutfağa yöneldi.Annesi de kalkmış sepeti hazırlamak için Pınar`ı bekliyordu.Pınar annesiyle birlikte sepeti hazırlamaya koyuldu.
Pınar heyecanlı bir şekilde beklemeye koyuldu.Sonunda piknik saati gelmişti.Pınar arkadaşları tarafından çok sevilen,düşünceli,neşeli ve iyi bir kızdı.Annesi Pınar`ı arkadaşlarıyla piknik yapacağı alana bıraktı.
Pınar arkadaşlarının yanına geldiğinde grupta tanımadığı bir kızın olduğunu fark etti.Arkadaşları Pınar`ı büyük bir neşeyle karşıladı.Elif Pınar`ı kolundan tutup:
_(Elif):Hadi Pınar gel bak seni kiminle tanıştıracağım.
_(Pınar): (Şaşkın bir şekilde)Kiminle tanıştıracaksın?
_(Elif): Yanımda kuzenim İnci`yi de getirdim.Sizi tanıştırmak istiyorum. Deyip Pınar`ı İnci ile tanıştırdı.Pınar İnci`yi ilk gördüğünde çok güzel bir kız olduğunu düşündü.Arkadaşları da İnci`yi çok beğenmişti ve sürekli onunla ilgileniyorlardı.
Pınar aklından arkadaşlarının kendinden uzaklaşacağını ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşündü. Arkadaşları sürekli İnci`yi memnun etmeye çalışıyorlardı;fakat İnci hiçbir şeyden memnun olmuyor ve herkese kötü davranıyordu.Pınar da olanları bir kenardan izliyordu.Sonunda arkadaşları İnci`yi memnun etmeye çalışmaktan vazgeçti.Pınar`ı da aralarına alıp eğlenmeye başladılar. Pınar düşüncelerinin ne kadar gereksiz olduğunu anlayıp mutlu oldu.
Değerlendirme:
1.Pınar ve arkadaşları İnci`yi ilk gördüklerinde hangi yönünü beğeniyorlar?Sizce bu beğenilmek için yeterli bir özellik mi?
2.İnsanların beğenisini kazanmak sadece dış görünüşe mi bağlıdır?
3.Siz bir kişiyi değerlendirirken hangi özelliklerine bakarak beğeninizi belirtirsiniz?
Bu sorular yardımıyla konunun ana teması buldurulmaya çalışılır.Öğrencilere bir kişiyi beğenirken onun sadece dış görünüşüne değil aynı zamanda duygu ve düşüncelerine de bakmamız gerektiği belirtilir.Fiziksel görünüşün tek başına beğeni kazanmak için yeterli olmadığı vurgulanır.
ETKİNLİK 4
Etkinlik: 4
Etkinlik Adı:Bu Yemeği Sever Misin?
Ele Alınacak Kavram Tanımı ve Önemi:Beğeninin göreceli bir kavram olduğu.Beğeninin kişiler arası farklılıklar gösterdiği ve herkesin aynı beğeni duygusuna sahip olamayacağının belirtilerek farklı görüşlere sahip olan kişilere saygılı olmak gerektiğin anlaşılmasını sağlamak.
Hedef:Beğeninin göreceli bir kavram olduğunu ve kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiğini kavratmak.Bizden farklı beğenilere sahip kişilere saygılı davranmamız gerektiğini kavratmak.
Hedef davranışlar: 1.Beğeniyi ifade edebilme.
2.Kişilerin farklı beğeni duygularının olabileceğini kabul etmek.
3.Farklı duygu ve düşüncelere hoşgörüyle yaklaşmak gerektiğini göstermek.
Yaş Grubu:9-10 yaş
Grup Büyüklüğü:Bütün sınıf
Süre: 1ders saati
İşleniş:Yemek resmi tahtaya yapıştırılır. Öğrencilere resmini gördükleri yemeği kimlerin yediği/yemediği sorulur.Yemeği yediğini söyleyen öğrencilere ‘neden bu yemeği yiyorsun?` sorusu yöneltilir.Öğrencilere beğenisini ve neden beğendiklerini ifade etmeleri sağlanır.Yemeği yemeyen öğrencilere de ‘neden yemedikleri ‘ sorulur.Bu soruyla da öğrencilerin beğenmeme duygularını ifade etmeleri sağlanır.
Değerlendirme:Uygulama sonucunda aynı yemek üzerinde farklı düşüncelerin ortaya çıktığı vurgulanır.Bu farklı düşüncelerin yalnızca bir konuda olmadığı insanların birçok konuda birbirinden farklı beğenilere sahip oldukları belirtilir.Uygulamanın ardından yöneltilen sorularla öğrencinin bu düşünceye kendiliğinden ulaşması sağlanmaya çalışılır.
Sorular: 1. Sizce yemek aynı olmasına rağmen neden hepiniz farklı yanıtlar verdiniz?
2. İnsanlar her konuda aynı beğeni duygusuna sahip midir?
3. Bizden farklı beğenilere sahip olan insanlara nasıl davranmalıyız?
Verilen cevaplar sonrasında kendimizden farklı beğenilere sahip kişilerin düşüncelerine saygı duymamız gerektiği belirtilir.
ETKİNLİK 5
Etkinlik: 5
Etkinlik adı:Sessizce
Ele Alınacak Kavram ve Önemi:Beğeni duygusunu ifade ederken jest ve mimiklerden de yararlanma. Öğrencilerin beğeni duygusunu ifade ederken beden dilini de kullanmayı öğrenmeleri açısından önem taşımaktadır.
Hedef:beğeni duygusunu ifade ederken yalnızca sözcüklerden değil aynı zamanda jest ve mimiklerden faydalanabileceğini kavratmak.
Hedef davranışlar: Bu etkinlikle öğrencilere;
1.Duygu ve düşüncelerini jest ve mimiklerini kullanarak ifade edebilmesini sağlamak
2.Beğeni duygusunu ifade ederken yalnızca sözcüklerin değil davranışların da önemli bir yerinin olduğunun görmesini sağlamak.
Yaş Grubu: 10-11 Yaş
Grup Büyüklüğü:Bütün sınıf
Süre: 1 ders saati
İşleniş:Öğrencilere öğretmen tarafından duygu ve düşüncelerimizi ifade ederken sözcüklerin yanı sıra neleri kullanarak ifade ettiğimiz sorusu sorulur.Öğretmen öğrencilere bir duygularını sözcükleri hiç kullanmadan anlatmalarını istediğini söyler. Söz alan öğrencilerden birine ‘beğeni` sözcüğünü jest ve mimiklerini kullanarak anlatmasını söyler.Diğer öğrenciler de arkadaşlarının hareketlerinden anlatılmak istediği sözcüğü bulmaya çalışır.
Değerlendirme:Öğretmen kelimeyi anlatan öğrencinin hareketlerini verilen kelimeye uygun olarak ayarlayıp ayarlayamadığını kontrol eder.Sınıftaki öğrencilerin de hareketlerle anlatılan bir duyguyu yorumlamalarının nasıl olduğunu takip etmiş olur.Bir duygumuzu ifade ederken sözcüklerin yanı sıra jest ve mimiklerin de önemli bir yere sahip olduğunu belirtir.
ETKİNLİK 6

BEĞENİYİ İFADE ETME
İnsanlar kendi zevkine, görüşlerine, isteklerine uyan şeyleri bir şekilde aktarmasına beğeniyi ifade etme diyebiliriz. Toplumda her bir bireyin veya doğadaki bütün canlıların hoşnut duyduğu bir şeyler vardır. Ama hepsi bunları ifade edemez. Hayvanlar hareketleriyle bunu belli ederler. İnsanlar ise hem konuşarak hem de mimikleriyle ifade edebilirler. Hayvana bir yiyecek verdiğimizde, eğer onu yemez ise beğenmediği anlamına gelir. İnsanlar da bir şekilde duygularını karşı tarafa aktarırlar.
1.Etkinlik : Şiir
Etkinlik Adı : “Sınıfım” şiiri
Hedef- Hedef Davranışlar :
1. Sınıfa olan beğenimizi ifade edebilme.
2. Başkalarının beğenisini nasıl kazandığımızı belirtebilme.
Yaş Grubu : 9-10
Grup Büyüklüğü : Tüm sınıf
Gerekli Materyal : Sadece “Sınıfım” şiiri
Süre : 40 dk (Bir ders saati)
İşleniş :
SINIFIM
İşte benim sınıfım Masa sıra tertemiz
Derli toplu tertemiz Pırıl pırıl pencereler
İşte benim sınıfım Büyük büyük resimler
Hepimiz çok severiz En güzel bizim dershanemiz
İşte benim sınıfım
Bir gün gelip görseniz
Evimiz kadar severiz
Kirlenmesin hiç deriz.
Şiir, sınıftaki iki-üç öğrenciye okutturulur. Şiirde anlatılmak istenen düşünce tartışılır, öğrencilerin fikirleri doğrultusunda “Beğeniyi ifade etme” kavramı üzerinde durulur. “Siz kendinizi veya beğenmediğinizi nasıl ifade edersiniz” gibi sorularla öğrencilerden beğeniyi veya beğenmediklerini ifade etmelerini bekleriz.
Bu tür etkinliklerden sonra öğrencilerden, kendi beğenilerini ifade edebilecek bir dörtlük yazmasını isteriz. Bu şekilde de şiir yardımıyla beğenilerini ifade etmelerini sağlarız.
Değerlendirme :
Dersin sonunda öğretmen yazılan şiirleri okutur, eksikleri belirler ve öğrencilere küçük bir ödev verir.

ETKİNLİK 7

Etkinlik : Oyun
Etkinlik Adı : “Sıra Kimde”
Hedef – Hedef Davranışlar
1. Beğenilen şeyi söyleyebilme.
2. Beğenilmeyen şeyi söyleyebilme.
3. Beğenenin niçin, hangi yönünü beğendiğini sınıf önünde açıklayabilme.
Yaş Grubu : 9-12
Grup Büyüklüğü : Tüm sınıf
Gerekli Materyaller: Kağıt parçası, kalem ve torba
Süre: Bir ders saati ( 40 dk)
İşleniş :
Herkesten çevresinden beğendiği veya beğenmediği hareketleri, sözleri, kişinin veya eşyanın adını ve kendini adını bir kağıda yazmasını isteriz. Bu yazılmış olan kağıtları, bir torba içine koyarız. Daha sonra bu torbadan bir kağıt seçilip, o kişiyi tahtaya çıkartarak, sorusuna karşı niçin, neden beğendiğini veya beğenmediğini sözlü olarak ifade etmesini isteriz. Örnek almış olduğu davranışları veya seçmiş olduğu (beğendiği) hareketleri böylece açıklamış olur

Veli : ( Babamı çok beğeniyorum) kartı çekildi.
Aysel : ( Sıra arkadaşımı beğeniyorum) kartı
Ayşe : ( Annemin yemeklerini çok beğeniyorum)
Zeynep : ( Arkadaşlarımın bana karışmasından hoşlanmıyorum)
Ali : ( Bisikletimi hiç beğenmiyorum.)
Murat : .......
Kadir : ........
Bu tip sorularla yani kendi sorularıyla karşı karşıya kalacaklardır. Örneğin ; Aysel sıra arkadaşını beğendiğini söylemektedir. Bu beğeniye karşı Aysel` e niçin, hangi yönünü beğendiğini sorarak, düşüncelerini söylemesini sağlarız. Aysel buna karşılık onun çalışkanlığı, saçlarını, temizliğini vb. hareketlerinden hoşlandığını belirtecektir. Bu şekilde bir çok öğrencinin beğeniyi ifade etmesini sağlayabiliriz. Beğenmemeyi ifade ettiklerinde niçin, hangi yönünü gibi soruları tekrar sorabiliriz.
Değerlendirme :
1. Almış olduğunuz olumsuz cevaplar üzerinde durabiliriz.
2. Soru- cevap şeklinde öğrencilerin beğenilerini söylemelerini
isteyebiliriz.
3. Kendimizde, beğendiğimiz veya beğenmediğimiz bir şeyi açıklayarak dersimize son veririz.


ETKİNLİK 8
Etkinlik : Öykü
Etkinlik Adı : “Güneş ve Rüzgar”
Hedef- Hedef Davranışlar :
1. Beğenmeyi ve beğenmemeyi ayırt edebilme.
Yaş Gurubu : 7-9
Grup Büyüklüğü : Tüm sınıf
Gerekli materyaller: “Güneş ve Rüzgar” parçası
Süre. Bir ders saati (40 dk)
İşleniş :
GÜNEŞ VE RÜZGAR
Bir gün rüzgar ve güneş karşı karşıya gelirler. Rüzgar, Güneş` e :
- Ben senden güçlüyüm. Ağaçları deviririm, insanları korkuturum. Onlar benim ne kadar güçlü olduğumu bilirler. Beni hiç sevmezler. Benim kadar gücün var mı?
Güneş gülümsedi.
- Beni insanlar çok sever. Tabi senin olduğun zamanlarda daha çok
severler. Ben senden daha güçlüyüm, dedi.
Bu sırada yoldan geçen bir adamı görürler.
Rüzgar :
- Bak! Güçlü olduğumu kanıtlayayım. İstersem şu adamın giysisini çıkartabilirim, ama sen bunu yapamazsın. Senin o kadar gücün yok, dedi.
Rüzgar bütün hızıyla esti. Estikçe, adam bundan hoşlanmıyor ve giysisine sıkı sıkı sarılıyordu.
Güneş :
- Bak! İnsanlar sert olduğun için seni sevmiyor. Şimdi beni seyret. Hangimiz daha güçlüyüz, dedi.
Bunun üzerine Güneş yavaş yavaş parlamaya başladı. Hava git gide ısınıyordu.
Adam, paltosunu ve ceketini çıkardı. Derenin kenarına oturdu. Kendi kendine mırıldandı.
- Oh be! Rüzgardan kurtuldum. Neredeyse beni devirecekti. Keşke hava
hep böyle güneşli ve güzel olsa, dedi.
Parça, sınıfta iki-üç öğrenciye okutturulur. Parçada anlatılmak istenen düşünce tartışlır, öğrencilerin fikirleri doğrultusunda “Beğeniyi ifade etme “ kavramı üzerinde durulur. Güneş` in ve Rüzgar` ın yaptıkları konuşulur. Hangi hareketten hoşlanıldığı öğrencilere sorulur. Rüzgarımı yoksa güneşimi beğenirsiniz? Sorusu parçayla orantılı olarak cevaplandırılır. İnsanlar Rüzgar` ı niçin sevmemektedirler? Adam Güneş` i mi yoksa Rüzgar` ı mı daha çok seviyor? Gibi sorularla dersi işleyebiliriz.
Değerlendirme :
1. Güneş mi daha akıllıca davranmış yoksa Rüzgar mı daha akıllıca davranmış? Beğendiğiniz veya beğenmediğiniz yönleri söyleyiniz.
2. Adam Güneş` i mi yoksa Rüzgar` ı mı daha çok seviyor?
3. Rüzgar` ın sert olması güzel bir olay mıdır?
4. Parçada beğenmiş olduğunuz en güzel bölüm neresidir? Arkadaşlarınıza okuyunuz.

ETKİNLİK 9
Etkinlik : Anı
Etkinlik Adı : “Bir 23 Nisan Günü”
Hedef- Hedef Davranışlar :
1. Bayrama olan sevgiyi ifade edebilme.
2. Annemize olan sevgiyi açığa vurabilme.
3. Yalnız kalmaktan hoşlanılmadığını söyleyebilme.
Yaş Grubu : 9-12
Grup Büyüklüğü : Tüm sınıf
Gerekli Materyaller : “Bir 23 Nisan Günü” parçası
Süre : Bir ders saati (40 dk)
İşleniş :
BİR 23 NİSAN GÜNÜ
Sabah radyoyu açtığımda radyodaki ses “Bugün bayram erken kakın çocuklar” diyordu. Evet bugün bayramdı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.
Bayramda gösteri topluluğunda bulunuyordum ve bu benim ilk deneyimimdi. Henüz ilkokul 2. Sınıfa gidiyordum ama ne yazık ki annem çok hastaydı ve beni izleyemeyecek, alkışlayamayacaktı.
Okula gittiğimde, herkes annesinin elini tutmuştu. Kimsenin annesi hasta değildi, sadece benim ki... Hava çok soğuktu ve ben çok üşüyordum. Yine de tüm sorumluluklarımı yerine getirdim. Gösteride yerimi en iyi şekilde yaptım.
Tören bittiğinde arkadaşlarımla vedalaştım, herkes birbirini kutluyordu. O anda arkamdan biri omuzlarımı bir mantoyla sardı. Arkamı döndüğümde karşımdaki, benim canım annemdi. Hasta yatağından kalkıp gelen annem beni öpüyor, tebrik ediyordu.
İçim ısınmıştı, sımsıcak olmuştum, fakat sıcaklık mantodan değil annemin sıcacık kalbinden geliyordu. İşte bu benim en güzel bayramımdı, en güzel 23 Nisan` ım.
Parça, önce öğretmen daha sonra da birkaç öğrenci tarafından okunur. Parçanın anlatmak istediği konu öğrenciler ve öğretmen tarafından tartışılır. Öğrencilerin fikirleri doğrultusunda “Beğeniyi ifade etme.” Kavramı üzerinde durulur. Çocuğun ve annesini yaptıkları konuşulur. Çocuğun beğenmediği, hoşnut olmadığı durumlar cümleler halinde çıkartılır. Bu cümleler üzerinde durulur.
Değerlendirme :
1. Çocuğun ilk kalktığında o günü sevmemesinin nedeni nedir?
2. Çocuğun bayramının çok güzel olmasını sağlayan etken nedir?
3. Çocuk ne zaman daha çok mutlu olmuştu?
4. Annesine olan sevgisini hangi cümlelerde dile getirmiştir?
5. Siz çocuğun yerinde olsaydınız sevinir miydiniz?
6. Siz çocuğun yerinde olsaydınız annenizin hareketini beğenir miydiniz?

ETKİNLİK 10
Etkinlik : Oyun
Etkinlik Adı : Gurur kartı
Hedef- Hedef Davranışlar :
1. Arkadaşlık ilişkisinde beğeniyi ifade etme ve bunu ödüllendirmek.
Yaş Gurubu : 7-12
Grup Büyüklüğü : Tüm sınıf
Gerekli Materyal : Kağıt, kalem. Ayrıca “Gurur Kartı”
Süre: Bir ders saati (40dk)
İşleniş :
Öğrencilerden birine temizlik konusunda gurur kartı verilecektir. Buna tüm sınıfın katılması gerekmektedir. Tüm öğrencilerden, sınıfta en çok kimi temiz gördükleri ve bunu beğendikleri, bir kağıda adını yazarak belirtmelerini isteriz. Bu etkinlik her ay uygulanabilir. Böylece her öğrenci etrafındakileri iyice kontrol eder. Beğenmiş olduğu temizlik hareketlerini
hafızasında tutarak seçeceği, beğendiği arkadaşını seçmiş olur. Bunun için özel bir ders ayarlanabilir. Arkadaşlar arasında, temizlik konusunda beğenilerini kişi üzerinde ifade etmiş olurlar.
İsim yazılı kağıtlar öğretmen tarafından gizlice açılır. En çok kimin ismi yazılmış ise, onu sınıfın temizlik konusunda beğendiği kişi olarak nitelendiririz. Ve ona ödül olarak “Gurur Kartı” verebiliriz. Bu “Gurur Kartı” tüm sınıf adına verilmiş bir beğeniyi ifade edecektir.
Değerlendirme :
Arkadaşları arasında temizliği beğenilen kişiye “Gurur Kartı” verilir. Öğretmen tarafından tebrik edilir. Arkadaşlarına örnek olmuş olacaktır.
GURUR KARTI
Sevgili Arkadaşımız ................................................
Temizlik konusundaki başarından dolayı, sınıfımın beğenisini kazandın.
Bu davranışından dolayı seninle gurur duyuyoruz. İyi ki bizim arkadaşımızsın!
Sınıf Adına
Sınıf Öğretmeni


ETKİNLİK 11

BEĞENİYİ İFADE ETME
İnsanların hoşlarına giden ve sevdikleri; durum , olay ve nesneler karşısında verdikleri tepkiye, yani ortaya koydukları davranışlara beğeni diyebiliriz. Beğeniyi ifade etme her yaş, cinsiyet ve statüdeki insan için doğal bir davranış sürecidir. Beğeniyi ifade etme, insanların en küçüğünden en büyüğüne kadar hepsinde gözlemleyebileceğimiz;hisseden ve hissettiren için çok hoş olan bir durumdur.
Beğeniyi ifade etme, her zaman karşımıza aynı şekilde çıkmaz. İnsanlar ve olaylar değiştikçe, onların beğenilerini ifade etme tarzları de değişmektedir. Örneğin bir gülümseme, güzel bir söz, bir bakış, bir mimik bizim beğenimizi ifade etme şeklimizdir.
Beğeniyi ifade teme şekilleri her zaman güzeldir. Fakat bazı durumlarda komik de olabilir. Size staj yaptığım sınıfta geçen bir olayı anlatmak istiyorum. Hatırlatmalıyım ki ilköğretim ikinci sınıfta staj yapmaktayım. Yani bu olayın kahramanı daha sekiz yaşında.Olayın yaşandığı gün sınıfı sınav yaptık, ben de öğrencilerin sınav kağıtlarını okuyorum. Işim uzun sürdüğü için teneffüsüde sınav kağıtlarını okuyarak geçirdim. Ben kağıtlara dalmışken, sınıfa biri girdi. Bemin yaşlarımda bir erkek sınıf öğretmeni ile konuşmaya başladı. Çocuk öğrencileretiyatro çalışması yaptırmak için gelmiş. Öğrencilere kendi ve tiyatro hakkında bilgiler vermeye başladı. Nasıl bir oyun tasarladığını, öğrencilerle iyi vakit geçirmek istediğini ve onların bu çalışmayı seveceklerini söylüyor. Ben de konuşmaları ilginç bulduğum için bir yandan da tiyatrocu çocuk ve öğrencilerin konuşmalarını dinliyorum. Öğrenciler sürekli sorular soruyorlar, çocukta bütün soruları yanıtlamak için çabalıyor. Tam bu sırada bir kız öğrenci tiyatrocu çocuğa şöyle dedi: “tam benim tipimsiniz.” Ben ve sınıf öğretmeni şok olmuştuk. Kızdaki cesareti ve zekayı görebiliyor musunuz? Sekiz yaşındaki bir kız öğrenci, kendinden yaşça çok büyük olan bir erkeğe, üstelikte sınıfın içinde hiç çekinmeden bu sözleri söyleyebiliyor.
Bu sözlerin şokunu atlattıktan sonra o öğrenciye hayranlık duyduğumu fark ettim. Yaptığı davranış ne kadar şaşırtıcı ise bir o kadar da doğaldı. O içinden geçenleri söylemişti. Kim onu böyle bir şey için şuçlayabilidi?
Beğeniyi ifade etme; kendini ifade etme ve karşı tarafla olumlu bir iletişim kurma açısında kazanılması gereken bir davranıştır. Beğeniyi ifade etme hem kişinin kendisini hem de karşısındakileri mutlu eden bir davranıştır. Bu nedenle çocuklara küçük yaşlardan itibaren beğenilerini dile getirmelerinin onlara ve ilişkilerine nasıl fayda sağlayacağı gösterilmelidir. Çocuğun zaten içinde varolan bu davranışşı nasıl ortaya koyacağı ona öğretilmelidir.
1-) Etkinlik Adı:Resimdeki mutluluk
Hedef :Beğeniyi resim yoluyla ifade edebilme
Hedef Davranışlar: 1- Beğendiği bir nesne veya kişinin resmini yapabilme
2- Beğendiği bir olayı resms aktarabilme
3- Beğendiği veya hayal ettiği bir yeri resmedebilme
Yaş Grubu: İlköğretim ikinci sınıf
Grup Büyüklüğü: Tüm sınıf
Kullanılan materyaller: Resim kağıdı, pastel ve sulu boya
Süre: 1 ders saati
İşleniş: Öğretmen, öğrencilere beğeninin onlar için ne anlam ifade ettiğini sorar. Öğrencilerin verdikleri cevaplardan sonra öğretmen beğeninin somut bir tanımını yapar ve örneklerle açıklar. Öğretmen öğrencilere çok beğendikleri bir oyuncak gördüklerinde ne hissettiklerini sorar. Bu hissettiklerini hangi hareket ve sözlerle ifade ettiklerini anlatmalarını ister. Öğrencilerin cevapları dğorultusunda bu hissettiklerinin bir beğeni olduğunu ve yaptıkları davranışların da beğeniyi ifade etme şekilleri olduğunu söyler. Bu ön çalışmanın sonunda öğretmen öğrencilerden kendi beğeni davranışlarını, hoşlarına giden olayları, beğendikleri kişilerin resimlerini yapmalarını ister.
Değerlendirme: Bu çalışma sayesinde öğrenciler beğeninin kendileri için ne ifade ettiğini, başkaları tarafından nasıl algılandığını, beğeninin günlük yaşamda hangi durumlarda ortaya çıktığını ve insan ilişkilerinde beğeninin etkileri hakkında bilgi edinmiş olaaklardır.

ETKİNLİK 12
Etkinlik Adı: Güzeli söyleme
Hedef: Öğrencilerin birbirleri hakkındaki iyi düşünceleri dile getirebilmeleri
Hedef Davranışlar: 1- Arkadaşını ne kadar tanıdığını düşündürebilme
2- Arkadaşlarının beğendikleri özelliklerini söyleyebilme
3- Karşılıklı beğeniyi ifade edebilme
Yaş Grubu: İlköğretim beşinci sınıf
Grup Büyüklüğü: Dört er kişi
Süre: 2 ders saati
İşleniş: Öğretmen öğrencileri dört er kişilik gruplara ayırır. Her grup üyesinin kendi grubundan birini seçerek onun en beğendiği yönünü düşünmesini ve bunu ona nasıl söyleyebileceğini aklında tasarlamasını ister. Öğrencilere bu etkinliği gerçekleştirmeleri için on dakika süre verilir. Daha sonra her öğrencinin beğenisini ifade etmesi için fırsat ve zaman tanınır.
Değerlendirme: Bu etkinlik sayesinde sınıf içindeki kaynaşma arttırılmış olur. Öğrencilerin sınıf içinde fazla tanıma fırsatı bulamadıkları arkadaşları ile iletişime geçmeleri sağlanmış olur. Böylece öğrenciler birbirleri hakkındaki olumlu düşünceleri öğrenmiş olacaklardır. Ayrıca öğrenciler, kendilerinin arkadaşları tarafından nasıl anlaşıldıklarını öğrenmiş olacaklar. Kısacası bu etkinlik sayesinde öğrenciler hem kendilerini hem de arkadaşlarını daha iyi tanımış olacaklardır.

ETKİNLİK 13
Etkinlik Adı: Berk`in çantası
Hedef: Günlük yaşanda beğeniyi ifade etme becerisi
Hedef Davranışlar: 1- Öğrencilerin hissettiklerini olduğu gibi söyleye bilmeleri
2- Öğrencilerin hissettiklerini en iyi şekilde karşı tarafa
yansıtabilme becerisi
Yaş Grubu: İlköğretim üçüncü sınıf
Grup Büyüklüğü: Tüm sınıf
Süre: 2 ders saati
İşleniş: Öğretmen öğrencilere bir okuma parçası verir ve öğrencilerden bu parçayı okumalarını ister.
Okuma Parçası: Berk ilköğretim 3. sınıf öğrencisidir. O gün Berk`in anne ve babası ona uzun zaman önce görüp beğendiği okul çantasını hediye etmişlerdir. Berk buna çok sevinir. Anne ve babasına çok teşekkür eder. Berk bir an önce okula gidip çantasını arkadaşlarına da göstermek ister.
Berk okula gelir ve çantasını arkadaşlarına gösterir.Arkadaşlarının hepsi de Berk`in çantasını çok beğenirler ve Berk`e bunu söylerler.
Öğretmen yukarıdaki örneğe uygun veya benzer, beğeniyi ifade etmenin konu edilip işlendiği bir parça seçerek öğrencilerden okumalarını ister.
Değerlendirme: 1-Bir şeyi beğendiğiniz zaman onu sevdiğiniz insanlarla paylaşmak ister misiniz?
2-Berk`in arkadaşlarının yerinde olsanız, Berk`e çantasını çok
beğendiğinizi nasıl söylersiniz?
3-Beğeninizi ifade ederken hangi söz ve hareketleri kullanırsınız?
ETKİNLİK 14

Etkinlik Adı:Kitap Okuma
Hedef: Beğeniyi ifade şekillerini görebilme ve seçebilme
Hedef Davranışlar: 1- Öğrencilerin başkalarının beğeniyi ifade etme şekillerini
anlayabilmeleri
2- Bu davranışlardan uygun olanını seçebilme
3- Bu davranışı neden kendileri için uygun bulduklarını açıklayabilme
Yaş Grubu: İlköğretim dördüncü sınıf
Grup Büyüklüğü: Tüm sınıf
Süre: Kitabı okumak ve düşünceleri yazmak için 2 hafta. Bu düşünceleri sınıfla paylaşmak için 2 ders saati
İşleniş: Öğretmen her öğrenciye bir hikaye kitabı verir. Öğrencilerden bu hikaye kitaplarını okumalarını ve kitap hakkındaki düşüncelerini yazmalarını ister. Kitabın içinde hoşlarına giden bölüm, paragraf veya sözleri yazmalarını bunları neden beğendiklerini anlatmalarını ister.
Değerlendirme: Bu etkinlik sayesinde öğrenciler bir olayda hangi durumların, hareketlerin ve sözlerin hoşlarına gittiğini , bu söz ve hareketleri neden beğendiklerini ve bu beğenilerin kitapta nasıl ifade edildiğini kavramış olacaklardır. Bu örnekler sayesinde onlar da kendi beğenilerini ifade etme şekillerini geliştireceklerdir.
ETKİNLİK 15
Etkinlik Adı: Gözlem yapma

Hedef: Günlük olay arasından beğeniyi seçebilme

Hedef Davranışlar: 1- Gözlenen olayları değerlendirebilme
2- Olayların olumlu ve olumsuz yanlarını söyleyebilme
3- “Olaylar olmasaydı neler olurdu?” sorusuna yanıt
verebilme

Yaş Grubu: İlköğretim beşinci sınıf

Grup Büyüklüğü: Tüm sınıf
Süre: Gözlem yapmak için 2 hafta. Gözlemin sonuçlarını sınıfla paylaşmak için 2 ders saati

İşleniş: Öğretmen öğrencilerden günlük yaşamda , yakın çevrelerindeki insanların beğenilerini nasıl ifade ettiklerini gözlenmemelerini ister. Bu gözlem sırasında insanların kullandıkları kelimeleri , yaptıkları hareketleri ve beğeniyi ortaya çıkaran olayı kısaca anlatmaları istenir.

Değerlendirme: Bu etkinlik sayesinde öğrenciler yakın çevrelerindeki olay ve durumlara daha çok dikkat edeceklerdir. Öğrenciler gözlemledikleri olayla kendi yaşantılarını karşılaştırma fırsatı elde etmiş olacaklardır. Ayrıca not aldıkları olay ve hareketler onların yaratıcılığına da etki edecektir.

ETKİNLİK 16
BEĞENİYİ İFADE ETME
Beğenmek;sözcüğünün birçok tanını vardır. Bunları belirtecek olursak:
Ø İyi veya güzel bulmak
Ø Benzerleri arasından birini seçip ayırma
Ø Onaylamak, kabul etmek, tasvip etmek.
Ø Güzeli çirkinden ayırma yetisi, zevk.

Sevmek, hoşlanmak nasıl bir duygu ise beğenmekte bir duygudur.İnsan duygularını ifade
ederken hem sözcükleri hem de beden dilini kullanır.beden dilinden kastımız jest ve mimikleridir.

Beğenideki mimiklerimizi genelde tebessüm ederek, göz kırparak ve de gülümseyerek dudak ısırmak ya da alt dudağı öne iterek gösteririz. Jestlerimizde ise yumruk sıkar, parmaklarımızı avuç boşluğunda üçgen şekline getirerek birleştiririz.Ya da karşımızdaki ne dokunuruz.Bu ya omzuna yada sırtına olur. Bazen olur ki dayanamayıp elinden tutup olduğu yerde çeviririz.Bu esnadan sonra sözcüklerde dökülmeye başlar.Güzelsin, hoşsun, saçın güzel olmuş, duygusal olman çok hoş vb.

Beğenimizi ifade ederken belki çok zorlanmıyoruz.Belki de zorlanıyoruz.Yani çekiniyoruz, utanıyoruz.”Karşı tarafın tepkisi ne olur?” “Kızar mı acaba?” gibi sorular bizi duygularımızı ifade etmede engelliyor.

Duygu nedir acaba bununda değişik tanımları vardır.Bunlar;
Ø Duyularla algılama, his.
Ø Belirli nesne, olay veya bireylerin insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenim.
Ø Önsezi.
Ø Ahlâkî, estetik vb. şeyleri değerlendirme, onlara bağlanma yeteneği.
Ø Kendine özgü bir ruhî hareket ve hareketlilik.

Duygularını açığa vurmak ;izlenimleri açıkça söylemek, belirtmek değil midir.
Duygularımı açığa vurmakta hep zorlanmışızdır. Çünkü duygularımızı tanımlayamamıştır.Duyguları tanımamıza yardımcı olacak ilk kişiler anne ,baba ve öğretmenlerimizdir. Anne-baba ve öğretmenlerin, çocukları yargılamadan, küçümsemeden onların olaylar karşısında doğal olarak gelişen duygularını anlamalarına sabırla yardımcı olmalıdırlar. Önemli olan olaylar karşısında yaşanan duyguların farkına varılabilmesi ve tanınmasıdır. Özellikle çocuklar için ifade etmekte zorluk çektikleri duygularını tanımlayabilmeleri ve anlatabilmeleri onlara doğru ve pozitif davranış biçimi kazandırması açısından çok önemlidir. Örneğin arkadaşı tarafından elinden oyuncağı alınan çocuğun sinirlenmesi doğaldır, ama oyuncağını geri almak için kızgınlıkla arkadaşına vurması doğru değildir. Bu durumda oyuncağını geri almak isteyen çocuğa yaşadığı duyguyu anlamasında ve nasıl davranması gerektiği konusunda yardımcı olunmalıdır. Ona, oyuncağının elinden alınmasıyla (kendisine yapılmış bu haksızlık karşısında) sinirlenmesinin doğal olduğunu, ama arkadaşına vurmak yerine bunu kelimelerle arkadaşına anlatmasının doğru olduğunu anlatın. Arkadaşına vurduğu için çocuğa büyükleri tarafından ceza verilmesi onun duyguları öğrenmesine ya da benzer bir olayı tekrar yaşadığında daha iyi davranmasında yardımcı olmayacaktır. Çocuk aldığı ceza ile yaşadığı kızgınlık duygusunun yanlış ve yaşanmaması gereken bir duygu olduğu kanısına kapılıp aynı duyguyu her yaşayışında hata yaptığı düşüncesiyle suçluluk hissedecektir. Burada çocuğun yaşadığı duygu değil davranışı yanlıştır. O nedenle çocuğun duyguları ile davranışları hakkında konuşup, yaşadığı duyguların doğal olduğunu ama kötü davranışın doğru olmadığını mutlaka vurgulamak gerekir.
Pek çok çocuk olaylar karşısında duygularını davranış olarak gösterirken, bunları kelimelerle anlatmakta zorluk çekerler. Bunun önemli nedenlerinden biri duyguları tanımamaları ve onları anlatacak kelime dağarcıklarının olmamasıdır. Yaşadıkları olaylardan etkilenip doğal olarak gelişen duygularıyla hareket ederler. Bu bazen saldırı ve arkadaşa vurma, bazen sinirlenip kötü söz söyleme, bazen ağlama ya da utanma gibi çok çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Anne ve babanın çocuğunun duyguları karşısındaki davranış şekli, çocuğun duygulara karşı bakış açısını etkileyecektir. Çocuğun sinirlenmesine tepki olarak anne ve babanın sinirle tepki vermesi ya da çocuğu suçlaması, ona bu duygunun kötü bir duygu olduğu düşüncesini verecektir. Anne ve babanın çocuğun kızgınlığını sakince karşılayıp, yaşadığı duygunun doğal olduğunu, onu hala sevdiklerini ifade etmeleri, çocuğa kızgınlığın da diğerleri gibi doğal bir duygu olduğunu gösterecektir. Çocuklar hangi duyguyu yaşarlarsa yaşasınlar bunların çok doğal olduğunu ancak bu duyguların kaba ve kötü davranışlar şeklinde ifade edilmesinin yanlış olduğunu, yaşadıkları duygular yüzünden yargılanmadıklarını, suçlanmadıklarını ve hala sevildiklerini bilmeleri onları rahatlatacaktır.
Duygularının kabul edilmediği ortamda büyüyen çocuk, olaylar karşısında doğal olarak gelişen duyguları ile ilgili suçluluk ve korku duyacaktır. Duyguları yüzünden suçluluk ve korku hisseden çocuk duygularının insanlarla olan ilişkilerini bozacağına inanır. Halbuki ilişkileri etkileyen duygular değil bu duyguların ifade ediliş şeklidir.
Duygularını ifade etme özgürlüğünü çocuğa vermeliyiz.Ancak böylece çocuk iletişimde sorun yaşamayacak, kendini ifade edecektir.İç iletişimini sağlayacaktır. Kendine özgüvenini kazanacaktır.
ETKİNLİK ADI: Benim Duygum Ne?
Temel Kavram :Beğeniyi İfade Etme
Önemi :Çocukların sözcüklerle olmasa da beden diliyle de duygularını anlatabileceklerini göstermek.
Hedefler:
1. Resimlerdeki duygu ifadelerini anlayabilme.
2. Resimlerde gördüğü duyguyu ifade edebilme.
3. Kendi duygularını ifade edebilme.
4. Beğeni duygusunu ifade ederken kullandığı mimikleri gösterebilme.
Davranışlar:
1. Beğeni duygusunu ifade eden resmi işaretleme
2. Resimlerdeki duygu ifadelerini anlama
3. Kendi duygularını ifade etme


Süre :40 dak.(bir ders saati)
Yaş Grubu :7-12
Kişi Sayısı :15-20
Gerekli Materyaller:Duygu resimleri, yazı tahtası, tahta kalemi

İŞLENİŞ
Giriş.Öğretmen; “Merhaba çocuklar bugün sizinle bir oyun oynayacağız.Oyunumuzun adı Benin duygum ne? Ben size yedi farklı resim göstereceğim.Bu resimlerdeki yüzler size bazı duyguları ifade edecektir” der.resim kartlarını tahtaya asar.
Gelişme:Öğretmen tahtaya resimlerini asmıştır.sınıfa sorularını yöneltmeye başlar.Aldığı sorularda da nedenler arayacaktır.
“Bu resimde gördüğünüz yüz sizce nasıl bir duygu içinde?”Aldığı cevapları resimlerin
altına yazar.Bu şekilde bütün resimler üzerinde çalışma yapılır.Daha sonra altında beğeni, beğenmek geçen resimler tahtada kalır.Diğerleri kaldırılır.
“Sizce neden böyle bir duygu içindedirler bu yüzler? Ne olmuştur?” soruları sınıfa yöneltilip, dinlenir.
“Siz beğenince ne yaparsınız? Sizin yüz ifadeleriniz nasıl olur? Başka değişik yüz ifadeleri var mıdır? Soruları sınıfa yöneltilip, cevaplar dinlenir.
“Beğendiğinizi veya beğenmediğinizi her zaman söyler misiniz?”
“Beğendiğinizi söylediğinizde ne hissediyorsunuz?
“Beğenmediğinizi söylediğinizde ne hissediyorsunuz?
Yukarıdaki cevaplar dinlenir.Bir tartışma ortamı oluşturulur.
“Peki, birisinden sizin davranışınızı veya fiziksel bir yönünüzü (gözünüzü, saçınızı) beğendiğini söylediğinde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Utanıyor musunuz? Mutlu mu oluyorsunuz? Neden? Soruları yöneltilerek cevaplar dinlenir
Sonuç: “İnsanlarda değişik duygular vardır.Bunları yüz ifademizle yani mimiklerimizle gösterebildiğimiz gibi el kol hareketlerimizle yani jestlerimizle, tavrımızla gösterebiliriz.resimlerimizde mimiklerimize örnekler gördük. Ve beğenmek duygusu üzerinde durduk. Beğenmekte beğenmemekte bir duygudur.Bu duygularımızı ifade etmekte çekinmemeliyiz.Çünkü onlar sizi ifade eder.Özellikle beğenmediğimizi söylerken de rahat olmalıyız.” Diyerek uygulamayı bitirir.
Değerlendirme: Öğretmen “ Sizden de bugünkü resimlerimize benzer resimler istiyorum. Bu resimlerin yüzünde de beğeni ifadeleri olsun.Ve her resmin altına neden böyle bir yüz ifadesi verdiğine dair tahminler yazmanızı istiyorum. Dersimizde söylediğiniz gibi. Bu çalışmalarınızı sınıf panosunda sergileyeceğiz.” diyerek dersi bitirir.




ETKİNLİK 17
ETKİNLİK ADI: Senin Beğendiğim Özelliğin
Temel Kavram :Beğeniyi İfade Etme
Önemi : Öğrencinin arkadaşlarına yazdıkları sonucu kendisinde ve arkadaşında oluşan duyguları görerek Beğeniyi ifade etmenin önemini kavraması.
Hedefler:
1. Beğeniyi ifade edebilme
2. Beğeniyi yazılı olarak ifade edebilme
3. Kendine yöneltilen beğeni ifadelerinin farkında oluş
Davranışlar:
1. Başkalarında gördüğü ve beğendiği özellikleri yazma
2. Kendisine gelen beğeni ifadeleri karşısında mutlu olma ve utanmama
Süre :40 dak.(bir ders saati)
Yaş Grubu :8-12
Kişi Sayısı :20-30
Gerekli Materyaller:Zarf, kalem, küçük kartlar

İŞLENİŞ
1.Öğretmen önceden sınıftaki her öğrencinin ismini ayrı ayrı zarfların üzerine yazar.Ve de sınıf mevcudu kadar her öğrenciye verilmek üzere küçük kartlar desteleri hazırlar.
2.Öğretmen “Bugün sizinle güzel bir çalışma yapacağız. Şimdi hepiniz sıranız üzerindeki kitap ve defterlerinizi kaldırın.Sadece kalemleriniz kalsın ”der. Hazırladığı her birinde sınıf mevcudu kadar olan küçük kartları öğrencilere dağıtır.
3.Öğretmen “Ben size zarflar dağıtacağım.Bu zarfların üzerinde arkadaşlarınızın ve sizin isimleri yazılı” der ve zarfları dağıtır.
4.Öğretmen “Şimdi herkes elindeki zarfta kimin ismi yazıyorsa onun en çok beğendiği özelliğini, dağıttığım küçük kartların birine yazın.Bu özellik fiziksel olacağı gibi ruhsal yani duygusal bir özelliği de olabilir.Kendi isminiz yazıyorsa kendinizin en çok beğendiği özelliğinizi yazın.İfadelerinizi belirtmekte çekinmeyin. Altına kendi isminizi yazmayı da unutmayın. Yazdığınız bu kartları zarfın içine koyun ve bekleyin” der.Sınıfın yazma işinin bitmesini bekler.
5.Öğretmen “Şimdi zarfları yanınızdaki arkadaşınızla değiştirin aynı işlemleri yapın” der.
6.Öğretmen “Yanınızdaki arkadaşınızla değiştirdikten sonra arkadaki arkadaşlarınızla değiştirin” der.
7. Bu şekilde bir zarfın herkesin elinden geçmesi sağlanır.
8.Yazma işlemleri bitince öğretmen zarfları toplar. Bu zarların içindekiler tek tek okunur.Kimin yazdığı da belirtilir.Kimin zarfı okunuyorsa o kişi sınıfa teşekkür eder.duygularını ifade eder.Daha sonra zarfını alarak yerine geçer.
Öğretmen zarfların hepsini sahiplerine dağıttıkta sonra sınıfa; “Bu zarfları saklamanızı istiyorum.Ara sıra okuyun.Bu sizi mutlu edecektir.Belki sizin bilmediğiniz ya da önemsemediğiniz özelliklerinizi görmenizi sağlayacaktır.Güzel sözler duymak insanları mutlu eder.Hayatı önemsemenizi sağlar.Siz nasıl güzel bir söz duyunca mutlu oluyorsanız başkalarının mutlu olmasını da sağlaya bilirsiniz. Beğendiğinizi ifade etmekten çekinmeyin , utanmayın. Bunu söylemek en doğal hakkınız.” der.

Değerlendirme:Sınıftan her öğrenci sırayla çıkarak bir arkadaşına beğenisini ifade eden bir cümle söyler.Örneğin; “Ben Ayşe`nin gözlerini çok beğeniyorum” der.böylece duygularını ifade etmede sözlü olarak da tecrübe sağlamış olurlar.

ETKİNLİK ADI: Bil Bakalım O Kim?
Temel Kavram :Beğeniyi İfade Etme
Önemi :Oyun etkinliği dahilinde çocuğun arkadaşı hakkındaki güzel düşüncelerini ifade etmesi ve bundan zevk alması.
Hedefler:
1. Beğenisini ifade edebilme
2. Başkalarının beğendiği özelliklerinin farkında oluş
Davranışlar:
1. Arkadaşının beğendiği özelliğini söyleme
2. Duyduğu beğeni ifadelerinden kim olduğunu tahmin etme

Süre :20 dak.
Yaş Grubu :9-11
Kişi Sayısı :20-30

İŞLENİŞ
Öğretmen sınıfa oyunun kurallarını anlatır. “Şimdi sizinle bir oyun oynayacağız.Bu oyunumuz nesi var oyununa çok benziyor.Şimdi sınıftan bir arkadaşınızı sınıf dışına alacağım.arkadaşınız dışarıdayken sınıftan da bir arkadaşınızı seçeceğiz.Dışarıdaki arkadaşınız içeri girip bazılarınıza Neyini beğenirsin? En beğendiğin özelliği ne? Sorularını sorarak seçilen arkadaşınızı tahmin edecektir.”der.
Etkinlik sınıfta uygulanır.Böylece öğrenciler arkadaşları hakkında ki olumlu düşüncelerini rahatça söylemiş oluyorlar. Bu etkinlik bütün sınıf öğrencileri üzerinde uygulanmalıdır.

DEĞERLENDİRME
Öğretmen öğrencilere ödev olarak “Güzel sözler duymanın sizin için önemini ve ne duyunca çok mutlu olduğunuzu anlatan bir yazı (kompozisyon) yazmanızı istiyorum.” der. Bu çalışmalarının sınıfta okunacağını belirtir.
Böylece öğretmen beğeni duygusu ifadelerini duyduklarında nasıl mutlu olduklarını öğrenir ve öğrencilerin kendilerini ifade etmede de etkinlik sağlamış olur.
ETKİNLİK 18
ETKİNLİK ADI: Cümle Tamamlama Testi
Temel Kavram :Beğeniyi İfade Etme
Önemi :Kısa cevaplar halinde çocuğun beğeni duygusu hakkında cevaplar alarak kendini ifade ettirmek.
Hedefler:
1. Duygularını ifade ederken beğenilerinin farkında oluş
2. Duygularını ifade ederken beğenmediklerinin farkında oluş
3. Ailesine ve yakın çevresine duygularını söyleyebilme
Davranışlar:
1. Soruları kendine uygun olarak cevaplama
2. Cevaplarda kendini ve duygularını tam ifade etme
3. beğendiği ve beğenmediği durum ve özellikleri ifade etme

Süre :20 dakika
Yaş Grubu :9-11
Kişi Sayısı :20-30
Gerekli Materyaller:Test kağıtları,kalem,

İŞLENİŞ
Öğretmen “Şimdi size bir test uygulayacağım.Test sizin duygu ve düşünceleriniz hakkında sorulardan oluşuyor.” diyerek kağıtları dağıtır.Dağıtma işlemi bittikten sonra test hakkında yönergeleri sınıfa açıklar.
Ø Adınızı soyadınızı yazmayı unutmayın
Ø Cevaplarınızda gerçekçi olun.
Ø Değerlendirmede not yoktur.Burada önemli olan sizin düşüncelerinizdir.
Ø Cevaplandırma esnasında rahat olun.İstediğiniz cevabı yazabilirsiniz.
Ø Takıldığınız yerde sorabilirsiniz.
Ø Bu test gizli tutulacaktır.sizinle benim aramda olan bir değerlendirmedir.

Yönerge verildikten sonra çocuklara cevaplamaları için süre verilir.Cevaplarını
Bitirenlerden kağıtlar toplanır.

DEĞERLENDİRME
Toplanan test kağıtlar tek tek incelenmeden önce her öğrenci için bir gözlem formu hazırlanır. Bu formda öğrencinin cevaplarındaki tutarlılığı gösterip göstermediğini, ifadelerinin açık olup olmadığını, kendi duygularını ifade edip, edemediğini ifade eden seçenekler bulunur.İnceleme esnasında uygun cümleler işaretlenir.Gerekirse de notlar alınır.Bu inceleme diğer test ve anketlerle de yorumlanır.

DUYGULARIM
TEST-1

ADINIZ SOYADINIZ:....................................................................................tarih:.../.../20....

Birici bölüm
1. Ben en çok annemin ........................................................................(-sını) beğeniyorum.
2. Ben en çok babamın.........................................................................(-sını) beğeniyorum
3. Ben en çok kardeşimin .....................................................................(-sını) beğeniyorum
4. Ben en çok öğretmenimin ................................................................(-sını) beğeniyorum
5. Ben en çok arkadaşımın.................................................(-sını) beğeniyorum( isim belirtin)
İkinci bölüm
1. Annemin bana ..........................................................................demesini beğenmiyorum.
2. Babamın bana ..........................................................................demesini beğenmiyorum
3. Kardeşimin bana .......................................................................demesini beğenmiyorum
4. Öğretmenimin bana ..................................................................demesini beğenmiyorum
5. Arkadaşımın bana ...................................................................demesini beğenmiyorum.
Üçüncü Bölüm
1. Kendimin fiziksel olarak en çok .....................................................(-sını) beğeniyorum.
2. Kendimin duygusal olarak en çok....................................................(-sını) beğeniyorum.
3. Kendimin fiziksel olarak ..............................................................(-sını) beğenmiyorum
4. Kendimin duygusal olarak ..........................................................(-sını) beğenmiyorum .
5. Kendimin ..........................................................................özelliğini hiç beğenmiyorum.



ETKİNLİK 19
ETKİNLİK ADI: Beğeni Anketi
Temel Kavram :Beğeniyi İfade Etme
Önemi :Öğrencilerin duygularını ifade ederken emin olup olmadıklarını anlama
Hedefler:
1. Beğendiği zamandan emin olabilme
2. Duysunu ifade ederken duygusundan emin olabilme
3. Kendi duygusunu tanıyabilme
Davranışlar:
1. Kendi duygularının farkında olarak seçenekleri işaretleme

Süre :15 dakika
Yaş Grubu :9-11
Kişi Sayısı :20-30

İŞLENİŞ

Öğretmen “Şimdi size bir anket uygulayacağım.Anket size duygu ve düşünceleriniz hakkında cümleler veriyor.Bu cümlelerin karşısında her zaman bazen hiçbir zaman gibi sözcükleri ifade eden kutular var. Size en uygun olanını işaretleyin ” diyerek kağıtları dağıtır.Dağıtma işlemi bittikten sonra test hakkında yönergeleri sınıfa açıklar.
Ø Adınızı soyadınızı yazmayı unutmayın
Ø Cevaplarınızı kutulara artı (+) olarak koyabilirsiniz.
Ø Cevaplarınızda gerçekçi olun.
Ø Değerlendirmede not yoktur.Burada önemli olan sizin düşüncelerinizdir.
Ø Cevaplandırma esnasında rahat olun.İstediğiniz cevabı yazabilirsiniz.
Ø Takıldığınız yerde sorabilirsiniz.
Ø Bu test gizli tutulacaktır.sizinle benim aramda olan bir değerlendirmedir.

Yönerge verildikten sonra çocuklara cevaplamaları için süre verilir.Cevaplarını
bitirenlerden kağıtlar toplanır.

DEĞERLENDİRME
Toplanan test kağıtlar tek tek incelenmeden önce her öğrenci için bir gözlem formu hazırlanır. Bu formda öğrencinin cevaplarındaki tutarlılığı gösterip göstermediğini, ifadelerinin açık olup olmadığını, kendi duygularını ifade edip, edemediğini ifade eden seçenekler bulunur.İnceleme esnasında uygun cümleler işaretlenir.Gerekirse de notlar alınır.Bu inceleme diğer test ve anketlerle de yorumlanır.
Özellikle duygularını ifade etmede zorlanan ve çoğunluk olarak hiçbir zamanı seçenlere yönelik özel etkinlikler verilebilir.Böylece kendilerine güvenleri gelmiş olacaktır.

DUYGULARIM ANKETİ
Duygum:Beğenmek
ADI SOYADI:......................................................................................TARİH:...../...../20......

Ø Size en uygun olan cevabı işaretleyin.İşaretlemeyi çarpı(*) ya da artı (+) şeklinde yapabilirsiniz. Her
zaman Bazen Hiçbir
zaman
v Beğenimi ifade ediyorum.
v Beğenimi ifade edemiyorum.
v Beğenimi ifade ederken utanıyorum.
v Beğenmediğimi söylemekte çekiniyorum.
v Birisinden duyduğum beğeni ifadesinde rahatsız oluyorum.
v Birisinden duyduğum beğeni ifadesinden rahatsız olmuyorum.
v Fiziksel özelliğime söylenen beğeni ifadelerinden rahatsız oluyorum.
v Beğenini belirtemiyorum çünkü; karşı tarafın tepkisinden çekiniyorum.
v Bana söylenen beğeni ifadelerine inanmıyorum.

9183 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman