Rehberlik
Diğerleri
Kaprisli Çocuklar

Geçici heves, düşüncesizce heves, maymun iştahlılık anlamına gelir. Çocuklarda ve gençlerde kaprisi bir davranışa dönüştürmeden veya bir davranış görüntüsü haline getirmeden önlemek mümkündür. Geçinilmesi ve doyurulması mümkün olmayan, ilgilileri hem kendi yaşamından hemde ilişki kurduğu insandan usandıran bir haldir. Her yaşta insanda olur.

Düzeltmek İçin şu çalışmalar yapılabilir.
o Çocuklarda beden, ruh, sinir zayıflıkları ve irade zayıflığını kontrol ediniz. Çünkü çocukların kaprisli oluşlarının en büyük nedenleri bu alandaki zayıflıklarıdır. Onları destekleyiniz.
o Çocuklara ailenin saygıdeğer bir üyesi olduğunu hissettiriniz. Çocuğa aşağılık duygusunu ve değersiz aciz bir kimse olduğunu hissettirmeyiniz.
o Çocukları mümkün olduğu kadar sosyal yaşantılar İçinde sosyal olmasını sağlayınız. Kendine ait şeyleri başkası ile paylaşmaktan zevk duyacak şekilde eğitiniz. Sadece sahip olmaktan, almaktan değil aynı zamanda başkalarına bir şey vermekten hoşlanan zevk alan bir kişi olmasına yardım ediniz.
o Makul İsteklerini makul ölçülerde karşılayınız
o Çocuklarınıza her yaşta ihtiyacı olan bedensel, ruhsal ve sosyal gelişimlerine yardım edecek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışınız.
o Çocukların mevcut güçlerini en güzel, doğru ve objektif olarak değerlendiriniz. Kendilerine güvenebilirleri için onlara en iyi yapabilecekleri, başarılı olacakları alanlarda, etkinliklerde görev veriniz.
o Çocuğunuz çok güzel, zeki, başarılı, yakışıklı, kuvvetli olabilir. Onlara bu özelliklerinden dolayı herkesin her isteklerini yerine getirecekleri inancını vermeyiniz, onları bu özelliklerinden dolayı mutsuzluğun kucağına atmaktan ziyade mutluluğun anahtarı olan alçak gönüllüğe teşvik ediniz.
o Uygun olmayan isteklerinizin yerine getirilmemesi karşısında onun haklı yönlerini görerek, göstererek çocuklarınızın makul olmasına öncülük ediniz. Size ait şeyleri yakınlarınıza, dostlarınıza vererek İnsancıl olduğunuzu gösteriniz.
o Çocuklarınızın kaprislerini yerine getirmeyiniz. Konuyu gerekirse çocukla onun anlayacağı dil ve seviyede birlikte görüşünüz.

HAZIRLAYAN: Karabük Rehberlik ve Araştırma Merkezi Araştırma ve Yayın Bölümü

761 Kez okundu
Yorum İçin Üye Girişi
Şikayet Bildirimi
Avatar Seç
   
Yorumunuz şu an yayınlanacaktır. Fenokulu'nun bir eğitim sitesi olduğunu, IP numaranızın bizde saklandığını ve yasal sorumluluğun size ait olduğunu bilerek mesajınızı yazınız. Üç adet şikâyet et tuşu ile mesajınızın görüntülenmesi durdurulup incelemeye gönderilir.
Görüş ve yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorumlarınız kontrol edildikten sonra yayınlanmaktadır.


Yorumlar Yükleniyor..
 
Fenokulu.net , Fen eğitimine katkı sağlamak için kurulmuştur. Paylaşımda bulunan Fen Bilimleri öğretmenlerinin çalışmaları, sınıfın dışına çıkmış,
diğer öğrenci ve öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur. Kaynak gösterilerek çalışmalar paylaşılabilir.
Muharrem Baytekin © 2002-2022 Fenokulu.net
       İletişim & Reklam Kaldırılması İstenilen Doküman